Semintele de in: cum si de ce sa le consumi

Semintele de in castiga, pe zi ce trece, tot mai multa popularitate. Asta pentru ca au o multime de beneficii pentru sanatate, sunt la indemana si extrem de nutritive.

Informatii nutritionale seminte de in

Trei lingurite de seminte de in contin:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fibre: 8 g

Acizi grasi Omega-3: 6,338 mg

 

Proteine: 6 g

Vitamina B1: 31% din doza zilnica recomandata

Magneziu: 30% din doza zilnica recomandata

Seleniu: 10 din doza zilnica recomandata

Fosfor: 19% din doza zilnica recomandata

Beneficiile semintelor de in

Te ajuta sa slabesti – fiind bogate in grasimi sanatoase si fibre, semintele de in mentin pentru o perioada indelungata senzatia de satietate. Asadar, vei consuma mai putine calorii iar kilogramele in plus vor fi eliminate treptat.

Scad nivelul de colesterol “rau” – potrivit unui studiu, semintele de in reduc in mod natural nivelul de colesterol rau LDL.

Sunt bogate in antioxidanti – semintele de in sunt bogate in antioxidanti de pret, care previn semnele imbatranirii, dar si dezechilibrele hormonale. Polifenolii incurajeaza multiplicarea probioticelor in intestine si ajuta la prevenirea infectiilor intime.

Stimuleaza digestia – semintele de in sunt bogate atat in fibre solubile, cat si in fibre insolubile. Acestea sunt extrem de benefice pentru digestie. Doua lingurite de seminte de in, preferabil macinate imediat inainte de consum, pentru a evita rancezirea, au un aport de 5 grame de fibre, mai mult decat suficient pentru o digestie fara probleme.

Bogate in acizi grasi Omega-3 – semintele de in sunt bogate in acizi grasi Omega-3, despre care se stie ca au o multime de beneficii pentru sanatate.

Amelioreaza simptomele menopauzei – specialistii au descoperit ca exista o legatura intre ameliorarea simptomelor menopauzei si consumul de seminte de in. Acestea echilibreaza hormonal organismul si, totodata, previn instalarea osteoporozei.

Previn cancerul – un studiu realizat in anul 2005 de catre Institutul American de Cercetare pentru Cancer a descoperit ca semintele de in scad riscul de cancer la san. De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca semintele de in scad, de asemenea, riscul de cancer ovarian si de prostata.

Reduc tensiunea arteriala – semintele de in sunt benefice pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune. Potrivit cercetatorilor greci, consumul constant de seminte de in reduce tensiunea arteriala.

Sunt eficiente in tratarea depresiei – cercetatorii japonezi sunt de parere ca semintele de in sunt extrem de eficiente in tratarea depresiei, consumate in paralel cu tratamentul recomandat de catre medic. Potrivit acestora, pacientii diagnosticati cu depresie sufera un deficit de acid eicosapentaenoic, acid gras tip omega care se regaseste din belsug in semintele de in.

Benefice in cazul bolilor de ficat – semintele de in protejeaza ficatul de boli, ba chiar sunt recomandate persoanelor care au probleme cu alcoolul.

Ajuta regenerarea parului  Semințele de in fiind una dintre sursele naturale de vitamina E, acizi grași Omega-3, magneziu, cupru și diferiți alți nutrienți benefici, asigură o nutriție adecvată părului și, astfel, îmbunătățește calitatea părului. Omega-3 promovează regenerarea folicululior pilosi, în timp ce fibrele și proteinele îmbunătățesc elasticitatea părului.

Semintele de in si controlul greutatii

Se stie ca  fibrele alimentare să joace un rol în riscul cardiovascular, precum și în gestionarea greutății corporale. Semințele de in sunt o sursă bună de fibre alimentare, iar o mare parte dintre acestea sunt fibre vâscoase solubile în apă. Studiile sugerează că adăugarea zilnică a unei lingurițe de semințe de in pudră în dietă poate promova pierderea în greutate la persoanele supraponderale și obeze.

Intr-un studiu care si a propus sa cerceteze efectul fibrelor alimentare din semințe de in din diferite matrice alimentare asupra lipidelor din sânge și excreției fecale de grăsime și energie au fost testate trei diete diferite de 7 zile: o dietă de control cu ​​conținut scăzut de fibre (Control), o dietă cu băutură din fibre de semințe de in (3/zi) (băutură de in) și o dietă cu pâine din fibre de in (3/zi) (pâine de in). ). Excreția totală de grăsime și energie a fost măsurată în fecale, au fost recoltate probe de sânge înainte și după fiecare menstruație, iar senzația de apetit a fost înregistrată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale.

În comparație cu grupul de control, băutura de in a scăzut colesterolul total și LDL-colesterolul cu 12, respectiv 15% , în timp ce pâinea cu in a produs doar o reducere de 7 și, respectiv, 9% . Grăsimile fecale și excreția de energie au crescut cu 50 și 23% cu consumul de băutură de in comparativ cu lotul martor, dar numai excreția de grăsime fecală a fost crescută cu pâinea de in față de martor .

Atât băutura de in, cât și pâinea de in au dus la scăderea totală a plasmei și a colesterolului LDL și creșterea excreției de grăsimi, dar matricea și/sau procesarea alimentelor pot fi importante. Fibrele alimentare vâscoase din semințe de in pot fi un instrument util pentru scăderea colesterolului din sânge și pot juca un rol în echilibrul energetic. Adăugarea unui extract din fibre alimentare din in bogat în fibre alimentare vâscoase a crescut semnificativ excreția de grăsimi și a scăzut colesterolul total și LDL, deși nu a fost observat niciun efect asupra apetitului. Fibrele vâscoase din semințe de in par utile pentru scăderea colesterolului din sânge și pot juca un rol în echilibrul energetic, regland greutatea.  Cu toate acestea, tipul de alimente și/sau procesarea pot fi de importanță, fiind de preferat sa fie cat mai putin prelucrate termic. 

Cum poti introduce semintele de in in alimentatia ta

In aluatul prajiturilor – poti incorpora semintele de in in aluatul prajiturilor sau in painea de casa pe care le pregatesti.

In smoothie-uri si shake-uri – poti adauga seminte de in macinate pe loc in orice bautura pe care o prepari acasa. Acest superaliment va potenta calitatile nutritive ale oricarui smoothie.

In iaurt – pune 2 lingurite de seminte de in in iaurtul pe care il mananci la micul dejun sau pe post de gustare, insa ar fi de preferat sa fie introduse seara in iaurt si  lasate in frigider peste nopate, pentru a facilita inmuierea lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In supe creme – poti adauga seminte de in in supa crema de legume.

Uleiul de in se obtine din seminte de in macinate si presate. Este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, prevenirea bolilor de inimă și reducerea riscului de cancer.

Efectele secundare ale semințelor de in includ:

  • reactii alergice.
  • diaree (ulei)
  • obstructie intestinala.
  • balonare.
  • Dureri de stomac.
  • constipație.
  • gaz (flatulenta)

Interacțiunile posibile includ:

  • Medicamente anticoagulante și antiplachetare
  • Medicamente pentru tensiunea arterială, ierburi și suplimente. Uleiul de in ar putea scadea tensiunea arteriala.
  • Medicamente pentru diabet.
  • Estrogenii

 

Atentie! Utilizarea semințelor de in sau a uleiului de in poate duce la scăderea zahărului din sânge. Trebuie să fiți atenți în utilizarea acestor suplimente dacă aveți diabet sau orice altă afecțiune care vă afectează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la consumul de ulei de semințe de in dacă utilizați medicamente care vă modifică nivelul zahărului din sânge.

 

Sursa foto: Shutterstock

Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type, 2012, Mette Kristensen,corresponding author1 Morten G Jensen,1 Julie Aarestrup,1 Kristina EN Petersen

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0