Obezitatea reduce masa musculara si densitatea osoasa - iata ce poti face in acest sens

Obezitatea are o serie de efecte nedorite asupra sanatatii, incepand de la riscul cardiovascular crescut si durerile articulare si pana la reducerea masei musculare si a densitatii osoase. Iata ce descoperiri au facut oamenii de stiinta in legatura cu kilogramele in plus, oasele si muschii pacientului.

Persoanele obeze sufera adesea si de sindromul osteosarcopenic, asociat totodata si cu inaintarea in varsta. Acest sindrom apare ca o urmare a obezitatii si este caracterizat de pierderea densitatii osoase si de deteriorarea masei musculare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe vremuri, se credea ca persoanele mai masive au oase mai puternice, insa studiile facute in ultimii ani au aratat ca lucrurile nu stau deloc asa.

O echipa de cercetatori formata din medici din cadrul Universitatii din Florida, precum si din specialisti de la Universitatea Sidney a analizat legatura dintre sistemul osos, musculatura si masa de grasime. Astfel, s-a descoperit ca grasimea abdominala (se numeste si grasime viscerala si stim deja ca este cea mai periculoasa forma de grasime) are un impact negativ asupra oaselor si musculaturii si ca, totodata, poate favoriza declansarea procesului inflamator.

Cu toate ca pana acum oamenii de stiinta s-au concentrat asupra studiilor pe tema riscurilor cardiovasculare asociate cu obezitatea, noile descoperiri arata ca masa musculara si sistemul osos sunt cel putin la fel de afectate de kilogramele in plus.

Obezitatea apare atunci cand indicele de masa corporala depaseste 30. Iti poti calcula si tu indicele de masa corporala aici, gratuit.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au analizat datele a peste 200 de femei, carora le-au fost masurate masa musculara, densitatea osoasa si cantitatea grasimii din corp. Astfel, s-a observat cu usurinta ca mai bine de o treime dintre aceste femei sufereau de sindromul osteosarcopenic, atat masa musculara, cat si oasele acestora fiind afectate de greutatea excesiva.

Un alt studiu, facut de cercetatorii americani, a aratat ca obezitatea de tip 2 determina slabirea oaselor. Acelasi studiu, insa, vine si cu o veste buna: exercitiile fizice nu numai ca ajuta la scaderea in greutate, insa fortifica si sistemul osos. Asta inseamna ca persoanele obeze isi pot fortifica oasele prin sport, care le ajuta totodata sa slabeasca.

La femeile aflate la menopauza, daunele produse la nivelul sistemului osos sunt si mai mari. Obezitatea, in asociere cu menopauza, poate avea un impact extrem de mare asupra densitatii osoase.

Daca reducerea masei musculare este reversibila, pierderea densitatii osoase este ireversibila si nu poate fi recuperata nici prin sport, nici prin reducere greutatii ori prin suplimente alimentare. Totusi, medicii ne incurajeaza, sustinand ca reducerea greutatii, practicarea unui sport in mod regulat, precum si administrarea unor suplimente alimentare pot incetini declinul densitatii osoase.

Pentru a preveni aceste probleme ale oaselor si musculaturii nu trebuie, insa, sa faci altceva decat sa combati obezitatea, reducand indicele de masa corporala pana la valori sub 30.

Cum slabesti si iti fortifici oasele si musculatura

Pentru a scapa de kilogramele in plus, dar totodata pentru a-ti fortifica oasele si musculatura, poti face o serie de lucruri:

  • Restrictioneaza-ti consumul caloric, astfel incat sa reusesti sa slabesti.
  • Practica sport zilnic, cel putin 30 de minute pentru inceput.
  • Adopta o dieta echilibrata si sanatoasa, care sa te ajuta sa slabesti, fara insa sa te puna in pericol de deficienta nutritionala.
  • Foloseste suplimente alimentare pentru fortificarea sistemului osos si a musculaturii. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Interrelationship among muscle, fat and bone: connecting dots on cellular, hormonal and whole body levels”, publicat pe sciencedirect.com, autori: Jasminka Z. Illich, Owen J. Kelly, Julia E. Inlglis, Lynn B. Panton, Gustavo Duque si Michael J. Ormsbee
  • Studiul “Obesity-related changes in bone structura and material properties in hyperalgic OLETF rats and portection by voluntary wheel running”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Hinton PS, Shankar K, Eaton LM si Rector RS
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0