Disfunctii uterine la femeia insarcinata care sufera de obezitate

Obezitatea creste riscurile pentru femeia insarcinata, expunand-o pe acesta la o serie de complicatii in timpul sarcinii, dar si in timpul nasterii propriu-zise.

Multe femei care sufera de obezitate nu pot naste natural, cezariana fiind uneori recomandata din cauza disfunctiilor uterine cauzate de kilogramele in plus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Contractilitatea uterina redusa poate ingreuna travaliul si nasterea la femeile obeze. Contractilitatea este abilitatea tesuturilor musculare de a raspunde la stimulari prin contractie. Aceasta este esentiala in timpul travaliului si al nasterii.

Greutatea corporala prea mare afecteaza abilitatea uterului de a se contracta, impiedicand astfel colul uterin sa se dilate. Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Liverpool a aratat ca femeile care sufera de obezitate sunt expuse riscului de 3,5 ori mai mare de a necesita o interventie cezariana in ultimul moment, in comparatie cu femeile cu o greutate corporala normala.

Mai mult decat atat, femeile supraponderale sunt mai expuse si riscului de hemoragii puternice – in cazul acestora, riscul de sangerari abundente este de 6%, comparativ cu riscul de numai 3% al femeilor cu indice de masa corporala (IMC) situat in limitele normale. Hemoragiile apar atunci cand uterul nu este capabil sa se contracte suficient de tare, astfel incat sa absoarba vasele de sange care au fost rupte in urma eliminarii placentei.

 

 

In cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii au recoltat mostre de tesut al uterului unei femei obeze care abia a nascut, dar si mostre de tesut de la uterul unei femei cu o greutate normala. S-a descoperit astfel ca in celulele uterine ale femeii obeze se afla o cantitate mai mica de calciu, care are rolul de a sustine musculatura uterului in timpul travaliului.

Pe langa aceste riscuri la care e expusa mama in timpul travaliului si al nasterii, obezitatea vine cu o serie de alte riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat. De aceea, este foarte important ca viitoarea mama sa nu neglijeze problema greutatii sale in timpul sarcinii, ci sa ii acorde importanta meritata.

Iata cateva dintre riscurile pe care le implica o sarcina pe fondul obezitatii:

  • Risc crescut de avort spontan
  • Risc de dezvoltare a diabetului gestational
  • Hipertensiune
  • Risc de preeclampsie
  • Apnee in somn
  • Disfunctii cardiace
  • Nasterea unui bebelus cu o greutate prea mare – aceasta situatie vine la pachet cu risc de sindrom metabolic sau obezitate infantila
  • Riscul nasterii unui copil cu malformatii (acestea sunt mai greu de detectat la ecografii, daca viitoarea mama este supraponderala).


Intrucat e foarte important ca in perioada sarcinii femeia sa adopte o dieta echilibrata si sa nu se infometeze, scopul femeii insarcinate nu este acela de a slabi, ci de a nu acumula foarte multe kilograme pe parcursul lunilor de sarcina. Pentru o sarcina normala, e in regula ca femeia obeza sa acumuleze intre 5 si 9 kilograme pana in ultima luna de sarcina. In cazul sarcinii gemelare, limita admisa este de 19 kilograme acumulate in cele 9 luni de sarcina.

In vederea prevenirii acumularii unui numar prea mare de kilograme in plus pe perioada sarcinii, femeia supraponderala trebuie sa se asigure ca adopta o dieta echilibrata, atat din punct de vedere caloric, cat si din punct de vedere al alimentelor consumate. Se recomanda fructele, legumele, cerealele integrale si carnea slaba.

Apoi, e indicat sa nu se neglijeze sportul – in timpul sarcinii se recomanda practicarea exercitiilor fizice de intensitate moderata – aerobic, fitness, inot, yoga, pilates ori plimbarile in aer liber. Sportul nu numai ca arde caloriile, insa totodata fortifica si musculatura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Poor uterine contractility in obese women”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Zhang J., Bricker L., Quenby S.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0