Obezitatea in sarcina - la ce riscuri sunt expusi mama si fatul

Femeile supraponderale sau obeze prezintă risc crescut de complicații în sarcină. În special, acestea sunt predispuse diabetului gestațional ori preeclampsiei. Există, însă, metode prin care poți proteja fătul și poți avea o naștere fără complicații – iată despre ce este vorba!

Prevalența globală a obezității a crescut semnificativ în ultimele decenii, iar potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) numărul persoanelor supraponderale și obeze aproape s-a triplat între 1975 și 2016. 

Prin urmare, incidența obezității materne a crescut și ea, iar aceasta a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate în timpul sarcinii. Obezitatea afectează mama și descendenții ei și este asociată cu diverse complicații, inclusiv hipertensiune gestațională, diabet, preeclampsie, naștere prematură și avorturi spontane.

În plus, și fătul se poate confrunta cu tot felul de probleme de sănătate dacă mama sa este obeză. Printre complicații se numără defectele congenitale și macrosomia, adică dezvoltarea excesivă. În studii recente, s-a demonstrat, de asemenea, că obezitatea în timpul sarcinii poate afecta negativ sănătatea copilului până la vârsta adultă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este indicele de masă corporală (IMC)

Indicele de masă corporală (IMC) poate fi calculat prin împărțirea greutății în kilograme a unei persoane la pătratul înălțimii în metri și poate ajuta la clarificarea masei corporale în diferite categorii de greutate. 

La adulți, indicele de masă corporală de 18,5 până la 24,9 este definit ca fiind normal, în timp ce un IMC de 25,0 până la 29,9 este clasificat ca supraponderal. Un IMC mai mare de 30,0 aparține categoriei obezității. 

Indicele de masă corporală este frecvent utilizat pentru screening-ul și monitorizarea obezității în timpul sarcinii. Orientările actuale pentru gestionarea obezității în timpul sarcinii includ cele de la Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) și Institutul de Medicină American (IOM). Ghidurile ACOG recomandă calcularea indicelui de masă corporală la prima vizită prenatală pentru a consilia pacientele cu privire la pierderea în greutate. Femeilor cu un IMC de 30 sau mai mare li se recomandă o creștere generală în greutate de 5 până la 9 kg în timpul sarcinii, cu o creștere medie în greutate de 0,23 kg în fiecare săptămână în al doilea și al treilea trimestru.

Complicații obezitate în sarcină

Complicații materne

Obezitatea în timpul sarcinii crește riscul de complicații atât materne, cât și fetale. 

Diabetul gestațional, debutul diabetului la femeile însărcinate fără antecedente, este una dintre cele mai frecvente complicații asociate cu obezitatea în timpul sarcinii. În timpul sarcinii, există o creștere normală a rezistenței la insulină mediată de secreția placentară de hormoni diabetogeni, cum ar fi hormonul de creștere, hormonul de eliberare a corticotropinei, lactogenul placentar și prolactina.

Studiile au arătat că femeile obeze au o scădere mai mare a sensibilității la insulină în timpul sarcinii decât femeile cu greutate normală și, ulterior, prezintă un risc crescut nu numai de diabet gestațional, ci și de morbidități asociate, inclusiv preeclampsie, hipertensiune gestațională, macrosomie și naștere prin cezariană. 

Preeclampsia este o formă gravă de hipertensiune gestațională care apare de obicei în trimestrul al doilea de sarcină sau imediat după naștere. Această afecțiune poate duce la cedarea rinichilor și ficatului. În cazuri rare, pot apărea convulsii, atac de cord și accident vascular cerebral. În preeclampsie mai pot apărea și probleme cu placenta și probleme de creștere pentru făt.

Hipertensiune gestațională este tensiunea arterială ridicată care debutează în al doilea trimestru de sarcină. Aceasta poate duce la complicații grave dacă nu este ținută sub control. 

Apneea în somn este o afecțiune în care o persoană nu mai respiră pentru perioade scurte în timpul somnului. În timpul sarcinii, apneea în somn poate provoca oboseală și crește riscul de hipertensiune arterială, preeclampsie și probleme cardiace și pulmonare.

Riscul de avort spontan și anomalii congenitale crește odată cu hiperglicemia în timpul procesului de formare a organelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tromboembolismul venos poate pune viața gravidelor obeze în pericol. Scăderea mobilității, afecțiunile comorbide cum ar fi preeclampsia și nașterea prin cezariană se consideră că favorizează creșterea riscului de tromboză la gravidele obeze.

În plus, obezitatea în timpul sarcinii crește riscul de complicații în timpul travaliului și nașterii. Studiile observaționale au arătat că femeile obeze au o probabilitate mai mare decât femeile cu un indice de masă corporală mai mic de 26 să aibă un travaliu lent, iar fătul să se confrunte cu suferință fetală, motiv pentru care medicul poate recomanda inducerea travaliului și oxitocină.

Femeile cu obezitate au, de asemenea, un risc crescut de naștere vaginală operativă (naștere vaginală asistată cu vacuum și naștere vaginală asistată cu forceps).  

Mamele cu obezitate care nasc prin cezariană prezintă, în plus, un risc crescut de complicații legate de anestezie. Insuficiența epidurală, aspirația sub anestezie generală, intubarea endotraheală dificilă și hipoxia (aport insuficient de oxigen în organism) și atelectazie (lipsa gazului din alveole) postoperatorie au fost asociate cu obezitatea 1.

Complicații fetale/neonatale

Obezitatea în timpul sarcinii este asociată cu complicații fetale și neonatale. Rezistența crescută la insulină, inflamația și stresul oxidativ asociat cu obezitatea pot afecta disfuncția placentară și fetală.

Studiile mai vechi au arătat că femeile obeze au avut o incidență crescută de avort spontan și deces al fătului la naștere în comparație cu femeile cu greutate normală. 

De asemenea, s-a demonstrat că există o incidență crescută a anomaliilor congenitale, cum ar fi spina bifida, omfalocelul (hernie ombilicală) și defecte cardiace la gravidele obeze. În timp ce defectele tubului neural sunt adesea prevenite prin suplimentarea cu acid folic pentru afecțiuni care nu au legătură cu obezitatea, defectele tubului neural au persistat la femeile obeze, în ciuda consumului de o dietă îmbogățită cu acid folic.

A avea prea multă grăsime corporală poate face dificilă observarea anumitor probleme cu anatomia fătului la un examen cu ultrasunete. Verificarea ritmului cardiac al fătului în timpul travaliului poate fi, de asemenea, mai dificilă.

Macrosomia sau excesul de greutate al fătului este o altă complicație neonatală asociată cu obezitatea în timpul sarcinii și crește riscul de naștere prin cezariană și leziuni traumatice materne și fetale.

Macrosomia este asociată cu complicații materne, cum ar fi travaliul prelungit, ruptură uterină sau hemoragie postpartum. De altfel, macrosomia poate crește riscul de rănire în timpul nașterii. De exemplu, umărul fătului se poate bloca în timpul nașterii. Macrosomia crește și riscul de naștere prin cezariană. Copiii născuți cu prea multă grăsime corporală au riscuri mai mari de a se confrunta cu obezitatea mai târziu în viață.

Ce poți face pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii, dacă suferi de obezitate

Un studiu mai vechi publicat în Jurnalul Medical Britanic arată că femeile care suferă de obezitate și țin regim alimentar ori practică sport în timpul sarcinii au o sarcină cu o evoluție mai sănătoasă decât cele care nu fac nimic în ceea ce privește kilogramele în plus pe timpul sarcinii.

Adoptarea unei diete echilibrate, consumul limitat de calorii și activitățile fizice ușoare precum mersul pe jos sau înotul pot reduce riscul de preeclampsie cu până la 33%, iar pe cel de diabet gestațional cu până la 61%, potrivit statisticilor.

Dacă afli că ești însărcinată și ai probleme cu greutatea, sarcina poate fi motivul care să te determine să slăbești adoptând un stil de viață mai sănătos. Dacă indicele tău de masă corporală depășește 30, medicul îți va pune diagnosticul de obezitate. Îți poți calcula gratuit indicele de masă corporală pe DOC.RO, chiar aici.

Discută cu medicul tău pe tema greutății corporale și a implicațiilor acesteia. Încearcă apoi să scapi de câteva kilograme în plus, însă fără să te înfometezi ținând diete stricte. În această perioadă, este esențial să adopți o dietă echilibrată.

Un medic nutriționist te poate ajuta să întocmești un plan alimentar echilibrat și sănătos, care te poate ajuta să menții greutatea sub control.

Privește sarcina ca pe un prilej excelent de a-ți schimba stilul de viață nesănătos. Poți începe treptat, prin adoptarea unei diete sănătoase și prin practicarea a cel puțin 10 minute de sport pe zi – alege exerciții care nu îți pun sarcina în pericol, de intensitate moderată (te poți consulta cu un antrenor pe această temă). Mersul pe jos și înotul reprezintă activități ideale pe perioada sarcinii. Indicat este să ajungi să practici 30-45 de minute de mișcare pe zi.

În ceea ce privește dieta, mănâncă alimente sănătoase, cu o densitate calorică mică și evită alimentele cu “calorii goale”, adică hipercalorice, însă fără un aport nutrițional echilibrat.

Printre alimentele ce trebuie evitate se numără:

  • Preparatele de tip fast-food
  • Alimentele prăjite
  • Semi-preparatele
  • Sucurile
  • Dulciurile
  • Produsele de patiserie.

Un studiu mai vechi a arătat că modificările la capitolul dietă au fost eficiente în reducerea greutății femeilor însărcinate. Mizează pe o dietă echilibrată, care să conțină atât carbohidrați sănătoși, cât și proteine, grăsimi sănătoase și fibre dietetice.

Chiar dacă suferi de obezitate, poți avea o sarcină cu o evoluție sănătoasă și o naștere normală. Încearcă să mănânci mai sănătos și să menții un stil de viață activ până în ultima lună de sarcină. Dacă nu poți scăpa de kilogramele în plus, nu intra în panică – important e să mănânci sănătos, să nu faci excese, și să ai un stil de viață activ, din care activitățile sportive să facă parte.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Obesity And Obstetric Anesthesia: Current Insights”,Local Reg Anesth, 2019 Nov 18, Cameron R Taylor, Jennifer E Dominguez, Ashraf S Habib 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31819609/
National Center for Biotechnology Information - Obesity In Pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572113/
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Obesity and Pregnancy
https://www.acog.org/womens-health/faqs/obesity-and-pregnancy
World Health Organization - Obesity and Overweight 
https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-1-4419-1695-2_447


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0