Dieta Rina: 90 de zile pentru corpul pe care il visezi

 „90 de zile pentru corpul pe care îl visezi”, asta promite dieta Rina, despre care hai să aflăm mai multe. Pentru început, trebuie să știi că dieta Rina este disociată și, pentru că prezintă anumite riscuri, este foarte important să discuți cu medicul nutriționist și să-ți faci o serie de analize înainte de a urma acest regim alimentar pentru a avea siguranta ca ti se potriveste, dar si pentru a stii cum sa faci alegerile alimentare potrivite, in limitele regulilor impuse. 

Cei care urmează această dietă slăbesc între 15 și 20 de kilograme în 90 de zile, chiar dacă mănâncă paste, pâine, ciocolată sau mai nou introdusele clatite. Pe lângă kilogramele pierdute, dieta Rina pretinde ca va schimba metabolismul, obișnuindu-l să ardă caloriile în mod diferit. 

Care sunt principiile dietei Rina

Programul de 90 de zile al dietei Rina este conceput ca un ciclu în cadrul căruia vei repeta 4 zile de alimentație disociată cu diferite tipuri de alimente si nutrienti, denumiti generic de catre "inventatorii" dietei ca ziua de .... proteine, amidon, carbohidrați, vitamine. O dată la 7 repetări (28 de zile), vei avea o zi de detoxifiere totală, în care vei bea doar apa. 

Principiul acestui regim disociat este acela al unei digestii mai ușoare. Organismul tău procesează în mod diferit proteinele, amidonul și carbohidrații, iar în timpul unei digestii care le include pe toate, va fi solicitat suplimentar. Dacă în cursul unei zile mănânci alimente dintr-o singură categorie, digestia va fi mai rapidă și mai eficientă. 
 
În plus, prin faptul că acoperi toate grupele alimentare și ai zile dedicate special aportului de vitamine în cantități cât mai mari, dieta Rina îți asigură și un stil de viață sănătos. La finalul celor 90 de zile, metabolismul tău se va obișnui cu acest tip de abordare și îți va fi mai ușor să îți menții greutatea.  

Cum funcționează dieta Rina

Înainte de a începe detalierea programului, îți reamintim că orice dietă presupune două ingrediente principale, de care nu ar trebui să uiți nici acum: consumul de apa și sportul. Cel puțin 1,5 litri de apa și 30 de minute de mișcare pe zi vor completa rezultatele alimentației.  

Ce tip de metabolism ai?

 
Cum îți explicăm și mai sus, pe parcursul dietei Rina vei repeta un regim de 4 zile. Ține minte că ziua 29 este dedicată detoxifierii și ai voie să bei doar apă. După această zi, reiei ciclul de câte 4 zile. Este extrem de important să respecți ordinea zilelor și regulile lor, pentru că cea mai mică abatere poate să strice toate eforturile depuse până atunci. Ca să îți fie mai ușor să ții evidența, îți recomandăm să notezi într-un calendar toate aceste detalii. 

Chiar dacă meniul tău va fi diferit zilnic în funcție de temă, micul dejun va fi mereu același. Mai mult decât atât, este recomandat că acesta să fie respectat încă 90 de zile după încheierea dietei, pentru că metabolismul tău să se echilibreze și mai bine. 
 
Micul tău dejun trebuie să conțină, în fiecare zi, cel puțin 90% fructe: măr, pară, banană, piersică, struguri, prune, etc. La fructele proaspete, poți adaugă fructe uscate, semințe, legume proaspete sau fructe oleaginoase, în orice combinație. Micul dejun cu fructe trebuie respectat indiferent de tema zilei respective. Excepție face doar ziua de detoxifiere. 

Ziua 1: proteine

În prima zi ai voie să mănânci carne, de preferat cât mai slabă: pui, pește, curcan, preparată la cuptor sau la aburi. Alături de carne sunt permise ouăle și lactatele: brânză, iaurt, smântâna. 

Pentru prânz, compune o farfurie cu cel puțin 200 de grame de proteine, în orice combinație. Pentru a diversifica, alături de proteine poți adauga o salată mică din legume proaspete, fără ulei. De exemplu, poți mânca câteva felii de pui la cuptor, sau 2-3 ouă fierte și o bucățică de brânză. Indiferent de preparat, poți adauga cantități mici de sare, piper sau ierburi aromatice. 

Pentru cină, pregătește-ți același meniu ca la prânz, dar într-o cantitate mai mică. 

Ziua 2: legume

Dimineață respectă micul dejun cu fructe, iar la prânz pregătește-ți orice fel de mâncare din legume proaspete sau gătite la aburi sau la cuptor. Orice combinație este permisă, așa că te poți folosi de fiecare dată de imaginație. Nu ai voie să folosești ulei, dar te poți baza pe condimente și ierburi aromatice. 
 
Cina constă în același meniu că prânzul, dar într-o cantitate mai mică. 

Ziua 3: carbohidrați

Cu siguranță va deveni ziua ta preferată, pentru că vine la pachet cu posibilitatea de a mânca multe dintre alimentele interzise în majoritatea dietelor. Micul dejun rămâne același, dar la prânz și cină te vei putea rafăța cu paste cu sos de roșii și busuioc, pizza cu legume, produse de patiserie sau ciocolată neagră. Cina va trebui să fie mai redusă cantitativ decât prânzul. 
 
Evită alimentele prăjite în ulei și alege variante coapte, fierte sau gătite la abur. În plus, încearcă să combini pastele sau pizza cu legume, nu cu carne sau lactate. 

Ziua 4: vitamine

Ultima zi îți va asigura un aport de energie considerabil, pentru că se bazează pe fructe și legume proaspete, pe care le poți consuma în orice formă îți dorești. Separat sau combinate, alături de câteva semințe sau fructe oleaginoase, în orice cantitate. 

Câteva reguli generale ale dietei Rina:

Indiferent de ziua în care ești, trebuie să respecți un interval de 2 ore între mese; se poate să îți fie mai dificil în zilele 2 și 4, fiindcă fructele și legumele nu oferă aceeași senzație de sațietate că proteinele sau carbohidrații, dar după 2-3 săptămâni te vei obișnui cu siguranță. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pe lângă apă, ai voie să bei cafea și ceai în fiecare zi, cu condiția ca acestea să nu fie deloc îndulcite; alege ceaiuri medicinale care să te ajute în detoxifiere. Alcoolul și sucurile carbogazoase sunt interzise. 

În cursul dietei Rina nu doar ciclul de zile este important, ci și ciclul de ore. Acesta are în vedere modul în care funcționează metabolismul tău și te ajută să păstrezi un program regulat de mese. 

Între 4 dimineață și ora prânzului, 12, are loc perioadă de purificare. În acest interval, ar trebui să iei micul dejun cu fructe și eventual 1-2 mici gustări tot din fructe sau legume proaspete. 

Între ora 12 la prânz și 8 seara are loc perioada de ingestie, în care ar trebui să îi oferi organismului tău mare parte din alimentația unei zile: prânzul și cina. Acestea vor respecta tema zilei și sunt recomandate pentru oră 1 la prânz și 6 seară. 

Ultimul interval, între 8 seară și 4 dimineață, este perioadă de digestie, în cursul căreia nu ai voie să mănânci nimic. Prin urmare, cină trebuie luată obligatoriu înainte de ora 8 seara. 

Cât de mult poți să slăbești cu dieta Rina

Dieta Rina promite să te scape de 15-20 de kilograme, atât timp cât o urmezi cu strictețe și practici și sport în paralel. Vei reuși să îți menții mai ușor greutatea după ce ții această dietă, întrucât modifică modul în care organismul arde caloriile. Bineînțeles, vei evită și după ce perioadă de 90 de zile se încheie, consumul de alimente cu densitate calorică mare, bogate în zaharuri și grăsimi. 

Ponturi care îți garantează succesul în dieta Rina: 

  • Nu schimba succesiunea zilelor – alternează alimentele consumate întocmai cum recomanda dietă. 
  • Consumă foarte multe lichide neindulcite pe perioada dietei. 
  • Nu mânca altceva în afară de fructe la micul dejun – evită-le pe cele care îți produc aciditate la stomac dacă ai un apetit mare dimineață (exemplu: fructele citrice, merele) si opteaza mai degraba pentru ananas sau pere, care au si multe fibre
  • Nu uita de iaurt, sana, kefir si alte surse de probiotice care sustin sanatatea stomacului si  intestinului gros, prevenind si constipatia
  • Chiar și după ce termini această dietă, continuă să mănânci fructe la micul dejun la care pti adauga treptat o sursa de proteine si grasimi cum ar fi iaurtul
  • Menține o distanță de cel puțin 2 ore între mese. 
  • Nu sări peste nicio masă din zi, chiar dacă nu îți este foame. 
  • Ideal ar fi să stabilești orele de masă la începutul dietei, iar apoi să le respecți până la finalul acesteia. 
  • Introduce un plan regulat de miscare, preferabil zilnic, care iti vor sustine eforturile de mentinere, tonifia muschii, pielea si accelera procesele metabolice
  • Recurge la masaj o data pe saptamana pentru a stimula circulatia si drenajul limfatic

Dietele disociate prezintă anumite riscuri, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cronice. Ca să elimini pericolul unor surprize neplăcute, consultă un nutriționist înainte de a începe regimul. În plus, așa ai ocazia să îi ceri și câteva sfaturi suplimentare că să poți ține dietă perfectă pentru tine. 

Daca iti doresti sa programezi chiar acum o consultatie la nutritionist, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!


Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 30