Dieta Daneză: sănătoasă sau periculoasă?

Dieta daneză promite o reducere în greutate de până la 10 kilograme, mai puțină celulită, un metabolism schimbat și menținerea noii greutăți timp de 2 ani, totul în doar câteva zile. Odată cu aceste presupuse avantaje vin însă și riscurile asociate unui regim foarte strict și dur pentru organism, de aceea nu întâmplător dieta se aplică în diverse spitale, cu monitorizare medicală.

Medicii cardiologi susțin că dieta daneză are beneficii pentru sistemul cardiovascular, însă părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre rinichi, ficat sau tractul digestiv - cele 13 zile de dietă impun un aport de doar 600 de calorii pe zi, iar lista de alimente permise este foarte restrânsă.

De ce să ții cont înainte de a începe dieta daneză?

Patru reguli importante de care trebuie să ții cont înainte de a începe dieta daneză:

Mergi la medicul de familie pentru analize

Dietele agresive sunt recomandate doar persoanelor sănătoase, care nu suferă de boli cronice sau dezechilibre care pot fi agravate în urma regimului, de aceea e indicat să-ți faci analizele înainte de a urma un astfel de regim.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Bea apă multă

Crește cantitatea de apă pe care o bei zilnic la cel puțin 2 litri pe zi; vei vedea că în cazul dietei daneze de 13 zile alimentele sunt puține, motiv pentru care apa devine și mai importantă.

Introdu mișcarea în rutina ta

Fă-ți un program zilnic de exerciții sau mișcare ușoară; deși nu vei avea suficientă energie pentru activități solicitante, sportul te va ajuta în privința slăbitului și se va dovedi util și pentru nivelul de optimism.

Nu omite nicio masă

Este extrem de important să nu sari peste nicio masă și să nu inversezi meniurile între ele. Încearcă să mănânci mereu la aceeași oră: micul dejun înainte de ora 9.00, prânzul între 12.00 și 14.00 și cina între 17.00 și 18.00.

În ce constă dieta daneză?

Toate cele 13 zile de dietă daneză presupun un meniu diferit. De aceea respectarea întocmai a regulilor este atât de importantă. Mai trebuie să știi că sarea, condimentele, prăjelile, dulciurile, alcoolul și sucurile sunt complet interzise. În plus, nu ai voie să iei nicio gustare în afara celor trei mese principale.

Ziua 1

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
Prânz: 2 ouă fierte tari, 400 g de spanac fiert și o roșie
Cină: 200 g de carne de vită și 150 g de salată verde cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline

Ziua 2

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
Prânz: 250 g de șuncă și un iaurt cu 0% grăsime
Cină: 200 g de carne de vită și 150 g de salată verde cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline

Ziua 3

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari, 100 g șuncă slabă și 150 g de salată verde
Cină: o roșie, puțină țelină fiartă și un fruct (măr, portocală sau pară)

Ziua 4

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânz: un iaurt natural și 200 ml de suc de portocale
Cină: un ou fiert tare, un morcov ras, 250 g de brânză

Ziua 5

Micul dejun: un morcov ras
Prânz: 200 g de pește fiert cu o linguriță de unt și suc de lămâie
Cină: 250 g de carne de vită cu piure de țelină

Ziua 6

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu 1 linguriță de zahăr si 1 felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari și un morcov ras
Cină: 300 g de carne de pui și 150 g de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline

Ziua 7

Micul dejun: o ceașcă de ceai fără zahăr
Prânz: poți să bei doar apă
Cină: 200 g de carne de miel și un măr

Ziua 8

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
Prânz: 2 ouă fierte tari, 400 g de spanac fiert și o roșie
Cină: 200 g de carne de vită și 150 g de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline

Ziua 9

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
Prânz: 250 g de șuncă și un iaurt natural
Cină: 250 g de carne de vită și 150 g de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline

Ziua 10

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari, 100 g de șuncă slabă și puțină salată verde
Cină: o roșie, puțină țelină fiartă și un fruct (măr, portocală sau pară)

Ziua 11

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr si o felie de pâine prăjită
Prânz: un iaurt natural și 200 ml de suc de portocale
Cină: un ou fiert tare, un morcov ras și 250 g de brânză

Ziua 12

Mic dejun: un morcov ras
Prânz: 200 g de pește fiert cu o linguriță de unt și suc de lămâie
Cină: 250 g de carne de vită cu piure de țelină

Ziua 13

Micul dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
Prânz: 2 ouă fierte tari și un morcov ras
Cină: nimic

Riscurile și dezavantajele Dietei Daneze

Programul este atât de agresiv pentru organism, încât nu ar trebui urmat decât cel mult o dată la doi ani. Un alt mare dezavantaj este faptul că dieta daneză de 13 zile include doar abordarea intensivă de eliminare a apei din organism și reducere a grăsimii, fără a propune și un mod de întoarcere la alimentația obișnuită. Iar o trecere bruscă de la 600 de calorii la 1500 sau chiar mai mult, poate cauza un șoc caloric și întoarcerea kilogramelor pierdute.

Trebuie tras și un mare semnal de alarmă și în privința vitaminelor și mineralelor de care este privat organismul, din cauza lipsei anumitor grupe alimentare și cantităților mici de mâncare. Majoritatea celor care au reușit să ducă această dietă la bun sfârșit au recunoscut că pe toată durata ei s-au simțit mai obosiți și lipsiți de energie, uneori deprimați sau afectați de dureri de cap.

În concluzie, dacă chiar dorești să urmezi această dietă, vizita la medic este obligatorie. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Livestrong - The Danish Diet
https://www.livestrong.com/article/543181-the-danish-diet/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0