Semnele si simptomele unui anevrism, pe care nu trebuie sa le ignori

Accidentul vascular hemoragic apare fie din cauza dilatarii bruste a unui vas de sange care determina spargerea acestuia (anevrism), fie din cauza slabirii unui vas de sange si ruperii acestuia.

Anevrismul este, potrivit definitiei, o "umflatura" / o dilatatie anormala a peretelui unui vas de sange. Un anevrism se poate sparge (ruptura), provocand hemoragii interne si un posibil deces.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii din domeniul medical vor sa atraga atentia despre natura anevrismelor si sa ajute populatia sa faca diferenta dintre un anevrism si o migrena.

Medicii descriu durerea pe care o simte un pacient in urma unui anevrism, comparativ cu durerea pe care o simtim cand avem o migrena: anevrismul este precum cea mai mare durere de cap pe care ai avut-o vreodata, in toata viata ta. Nu este deloc surprinzator ca o persoana sa vina la Camera de Garda ori la Urgenta, chiar daca are un istoric medical de dureri de cap sau de migrene, si sa spuna ca se simte de parca ar fi fost lovit(a) de fulger sau ca are o durere de cap care e atat de intensa, incat nu poate sta in picioare. Anevrismul este aceasta durere de cap severa, care iese din tipare.

Cum isi poate da seama o persoana care sufera de migrene cum "arata" un anevrism

Persoanele cu migrene au, uneori, o aura (tulburari vizuale) si totodata au rutine si anumite lucruri pe care le fac pentru ca ajuta la ameliorarea durerii de cap - de exemplu, faptul ca stau intr-o camera intunecoasa, in liniste, si isi iau medicamentele. Dar daca aceste lucruri nu ajuta, ar putea fi vorba de un anevrism. Acesta este o durere de cap unica si, intr-adevar, principalul simptom este ca persoana simte ca aceasta durere de cap nu este la fel ca nicio alta durere de cap pe care a avut-o vreodata in viata sa.

Pe scurt, daca ai antecedente medicale legate de migrene si rutinele tale de tratament nu te ajuta, este vital sa ceri imediat asistenta medicala.

Semnele si simptomele unui anevrism

Potrivit medicilor, cele mai intalnite semne si simptome ale unui anevrism (ruptura unui vas de sange) sunt:

 • o pleoapa cazuta;
 • vedere incetosata sau cand persoana vede dublu;
 • confuzie;
 • pierderea constientei;
 • greata si varsaturi;
 • crize/atac de apoplexie;
 • sensibilitate la lumina;
 • durere de cap extrem de severa, subita.

Un anevrism care nu s-a rupt poate produce urmatoarele simptome:

 • o pupila dilatata;
 • modificarea vederii sau vedere dubla;
 • amortire pe o parte a fetei;
 • durere deasupra unui ochi si durere in spatele unui ochi.

Medicii ne sfatuiesc sa sunam la 112 daca dezvoltam o durere de cap extrema si subita, daca noi sau cineva din preajma noastra isi pierde constienta sau daca are o criza/un atac de apoplexie.

 

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Nu-ti pune viata in pericol! !

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0