Durerea de cap dimineata: din ce cauze apare dupa trezire?

Orice persoana s-a confruntat, macar o data in viata, cu o durere de cap. Frecventa si intensitatea durerilor de cap (numite si cefalee) pot ascunde afectiuni mai grave, insa ce inseamna daca durerea de cap apare dupa somn? Cercetarile in domeniu sugereaza ca exista o legatura intre migrene si tulburarile de somn.

Care sunt tipurile de dureri de cap

O durere de cap poate provoca o durere surda si continua, ascutita sau pulsanta. Este posibil sa te confrunti cu o durere de cap pentru scurta vreme (o ora sau mai putin) sau pentru o perioada lunga de timp, pana la cateva zile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tipurile de dureri de cap care sunt uneori asociate cu durerile de cap matinale (dupa somn) includ:

  • migrena
  • cefaleea cluster sau "in ciorchine"
  • cefaleea hipnica
  • cefaleea datorata starile de tensiune
  • hemicrania cronica paroxistica (o cefalee localizata)
  • durere de cap cauzata de supradozajul de medicamente

Cauzele durerilor de cap matinale (imediat dupa somn)

Insomnia

Insomnia afecteaza tiparele de somn si duce la ceea ce se numeste privarea de somn. Aceasta afectiune este o cauza predominanta a durerilor de cap matinale. Insomnia te poate impiedica sa dormi suficient prin faptul ca:

  • te tine treaz atunci cand incerci sa adormi;
  • te trezesti in timpul ciclului de somn;
  • iti provoaca un somn nelinistit (agitat).

Lipsa somnului cauzata de insomnie poate cauza si dureri de cap de tipul migrenelor.

Depresia sau anxietatea

In cadrul unui studiu publicat in „Journal of the American Medical Association“, s-a aratat ca cei mai importanti factori pentru durerile cronice de cap de dimineata sunt anxietatea si depresia. Acestea pot duce la episoade de insomnie, ceea ce creste riscul de aparitie a durilor de cap de dimineata.

Sforaitul sau sindromul de apnee in somn (SAS)

Intreruperea somnului normal, provocata de sforait sau sindromul de apnee in somn poate fi sursa durerilor de cap cu care te confrunti dimineata devreme. Sforaitul in sine poate fi o afectiune sau un simptom al sindromului de apnee in somn. In general, durerile de cap asociate cu sindromul de apnee in somn dureaza mai putin de 30 de minute.

Scrasnesti din dinti noaptea (bruxismul)

Scrasnitul din dinti se numeste, in limbaj de specialistate, bruxism. Acest lucru se poate intampla in timpul noptii, ca o inclestare involuntara a dintilor in timp ce persoana doarme. Bruxismul iti poate provoca o durere de cap atunci cand te trezesti dimineata. Durerea este, in general, surda si poate fi resimtita in apropierea tamplelor.

Muschii tensionati

Durerile de cap de dimineata, imediat dupa trezitul din somn, pot fi rezultatul muschilor tensionati de la nivelul gatului. Tocmai de aceea, va trebui sa evaluezi pozitia de somn si pernele pe care le folosesti, pentru a spune adio acestei forme de cefalee. Incearca sa gasesti pernele potrivite, care iti sustin capul si gatul intr-o pozitie optima in timpul somnului.

Consumul de alcool sau de medicamente

Durerile de cap dupa somn, ce apar dimineata, pot fi rezultatul consumului de alcool sau utilizarii medicamentelor. De exemplu, unele medicamente pot afecta ciclurile de somn, intrerupandu-le, iar drept rezultat, dimineata, la prima ora, te trezesti cu o durere de cap. Si consumul excesiv de alcool poate duce la un somn agitat, inconsistent, si la o durere de cap care apare dimineata devreme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mergi la medic daca nu poti sa identifici cauzele durerilor de cap aparute dimineata, iar specialistul poate lucra impreuna cu tine pentru a crea un plan de tratament personalizat si pentru a afla din ce motiv apar durerile de cap dupa somn.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0