Colesterolul oxidat: ce este, factori de risc, preventie

Bolile cardiovasculare se numara printre principalele cauze de deces la nivel mondial. Probabil stii deja ca prea multe grasimi saturate pot duce la un colesterol marit (hipercolesterolemie) si, in cele din urma, la boli cardiace. Colesterolul oxidat este cel care reprezinta pericolul in acest caz.

Ce este colesterolul oxidat?

Specialistii spun ca acel colesterol care se depune sau se acumuleaza in mod periculos pe peretii arterelor este oxidat. Sa nu uitam ca oxidarea este un proces foarte daunator pentru celulele de colesterol.

Oxidarea este rezultatul unui proces normal al corpului, dar daca un anumit lucru declanseaza o supraproductie a colesterolului oxidat, acesta poate fi periculos.

 

 

Sistemul tau imunitar poate confunda colesterolul oxidat, percepandu-l ca pe o bacterie. Sistemul imunitar incearca apoi sa "alunge", sa indeparteze acest tip de colesterol, lucru care poate cauza inflamatia in interiorul peretilor arterelor. Acest lucru poate duce la ateroscleroza sau la boli cardiovasculare.

Care sunt factorii de risc asociati cu colesterolul oxidat?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Exista trei modalitati principale prin care colesterolul oxidat se acumuleaza in fluxul tau sangvin:

  1. mananci alimente prajite din comert, cum ar fi puiul prajit sau cartofii prajiti,
  2. mananci in exces acizi grasi polinesaturati, care se gasesc in uleiurile vegetale,
  3. fumezi.

Uleiurile partial hidrogenate sau grasimile trans sunt unele dintre cele mai nesanatoase grasimi pe care le poti manca. Uleiurile vegetale, care contin grasimi trans, au o molecula de hidrogen in plus, adaugata in timpul productiei.

Totodata, alimentele procesate sunt la randul lor surse de colesterol oxidat. Acestea includ:

  • margarina,
  • alimentele de la fast food,
  • alimentele prajite,
  • produsele de patiserie (din comert).

Toate aceste alimente pot provoca inflamatia in corpul tau. Aceasta inflamatie este cauzata de deteriorarile produse la membranele celulelor tale si de particulele de colesterol LDL oxidat care sunt prezente.

Prevenirea efectelor negative ale colesterolului oxidat

Exista cateva schimbari in stilul de viata pe care le poti face pentru a stopa "raul" facut de colesterolul LDL oxidat.

  • Concentreaza-te pe consumul de grasimi sanatoase. Grasimile mononesaturate sunt considerate antiinflamatoare.
  • Mananca grasimi saturate cu moderatie.
  • Include in dieta ta multe fructe si legume proaspete.
  • Fii atent la etichetele care iti ofera informatii nutritionale si stai departe de alimentele care contin uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate.
Medicul tau poate sa iti prescrie anumite medicamente daca el sau ea considera ca este un lucru necesar, dar adeseori suplimentele naturale si o dieta sanatoasa sunt cea mai buna forma de aparare contra colesterolului oxidat.

 

 

Discuta cu medicul tau inainte de a incepe sa iei un supliment nou. Unele suplimente pot sa interactioneze cu medicamentele pe care le iei deja.

Daca ai colesterolul marit sau ai hipertensiune arteriala, medicul tau iti poate face teste pentru a vedea daca ai un nivel mare de colesterol LDL oxidat in corp. Un test de sange de rutina, care determina profilul lipidelor sangvine, iti poate arata rezultatele in ceea ce priveste colesterolul total, dar acesta nu este un test si pentru colesterolul oxidat. Scorul de calciu sau scanarea arterelor coronare pentru a se depista calcificarile, printr-o scanare CT, poate identifica acest colesterol "ascuns".

 

 

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0