Cele mai bune suplimente pentru a reduce colesterolul

Aşa cum probabil şi medicul tău ți-a spus, modificările pe care le faci în alimentație, pe lângă tratamentul recomandat, sunt, de multe ori, de ajutor în reducerea valorilor colesterolului. Însă dacă vei include și câteva suplimente nutritive care au rolul de a reduce nivelul colesterolului, în acest mod, poți îmbunătăți și mai mult efectele dietei tale.

Există câteva suplimente alimentare pe care le poţi încerca pentru început - desigur, după ce ai cerut sfatul medicului tău.

Recomandările experților DOC.ro

Care sunt suplimentele care ajută la reducerea colesterolului

Colesterolul este o substanță produsă de organism pentru a construi celule și a produce vitamine și alți hormoni. Colesterolul provine și din consumului unor alimente. Acesta poate să fie colesterolul „bun” (HDL) sau „rău” (LDL). Colesterolul LDL poate crește riscul de boli cardiovasculare și poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit Asociației Americane a Inimii, de aceea nivelul său trebuie redus. 

Capsule cu usturoi

Pe lângă faptul că poți include usturoiul mai des în alimentația ta, poți lua în considerare și administrarea unui supliment cu extract de usturoi. În plus, extractul de usturoi îmbătrânit s-a dovedit că are proprietăți ce pot să scadă valorile colesterolului, atât în studiile pe animale, cât și în cele efectuate pe oameni.

Uleiul de peşte de mare adâncime

Bogat în acizi grași esențiali Omega-3, care sunt grăsimi sănătoase, uleiul de peşte poate fi în mod deosebit benefic dacă nu obișnuiești să consumi cele două porții de peşte pe săptămână, recomandate de medicii nutriționiști. Uleiul de peşte de mare adâncime este eficient în ceea ce privește creșterea nivelului colesterolului HDL (numit colesterolul "bun") din sânge, pentru că acest tip de colesterol elimină colesterolul LDL din artere.

Există dovezi științifice puternice care arată că acizii grași Omega-3 pot să reducă semnificativ trigliceridele din sânge. Totodată, Omega-3 sunt responsabili de o ușoară îmbunatățire a valorilor colesterolului HDL (sau colesterolul "bun"). Atenție, însă, la cantitatea de Omega-3 pe care o ingerezi: pentru că sunt, totuși, grăsimi, s-a observat în multe studii că acești acizi grași cresc ușor nivelul de colesterol LDL.

Niacina sau vitamina B3

Cunoscută și sub numele de vitamina B3 sau nicotinamidă, niacina este folosită în mod frecvent în tratamentul hipercolesterolemiei (valorilor mari ale colesterolului). De fapt, s-a arătat că niacina reduce nivelul trigliceridelor și poate să scadă valorile colesterolului LDL, în timp ce creşte colesterolul bun, HDL.

Iată cum acționează niacina pentru a combate creșterea colesterolului:

Scade colesterolul total

Niacina poate reduce nivelul de colesterol total din sânge prin inhibarea sintezei de colesterol la nivel hepatic. Aceasta reduce producția de colesterol în ficat, ceea ce duce la scăderea concentrației sale în sânge.

Crește colesterolul HDL

Unul dintre beneficiile notabile ale niacinei este creșterea nivelului de colesterol HDL din sânge. Nivelurile ridicate de HDL sunt asociate cu o protecție crescută împotriva bolilor cardiovasculare.

Scade trigliceridele

Niacina poate reduce, de asemenea, nivelul de trigliceride din sânge, care sunt o altă formă de grăsime care poate contribui la riscul cardiovascular.

Efecte antioxidante

Niacina acționează ca un antioxidant, protejând celulele de stresul oxidativ și susținând sănătatea cardiovasculară.

Ce efecte adverse poate să aibă niacina

Specialiștii atrag atenția că niacina poate avea câteva efecte adverse, așa că este bine să le cunoști. Printre acestea se numără: creșterea efectulului medicamentelor pentru hipertensiune arterială, greață, indigestie, flatulență, diaree, creșterea glicemiei. De altfel, niacina poate să ducă la inflamarea ficatului și chiar să agraveze ulcerul peptic. 

În urma consumului unei doze mari de niacină, te poți confrunta cu înroșirea pielii și chiar cu bufeuri. Toate aceste efecte adverse apar din cauza lărgirii vaselor de sânge.  Chiar dacă au existat studii care au arătat că dozele mari de niacină ar putea ajuta la scăderea colesterolului dacă aceasta este combinată  cu statinele, mai sunt necesare alte cercetări care să confirme acest beneficiu al niacinei. 

Având în vedere toate aceste efecte adverse pe care niacina le poate avea, este indicat să iei niacină pentru scăderea colesterolului doar sub supravegherea atentă a medicului și doar la recomandarea sa. 

Extractul de ceai verde

Oamenii de știință au analizat rezultatele din 14 studii controlate și au ajuns la concluzia că atât consumul de ceai verde, cât și administrarea unor suplimente cu extract de ceai verde pot să reducă nivelul colesterolului total și nivelul colesterolului LDL. 

Reducerea nivelului de colesterol LDL:

Există studii care arată cum catechinele din extractul de ceai verde inhibă absorbția colesterolului în intestine, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol LDL în sânge.

Creșterea colesterolului HDL:

S-a demonstrat că extractul de ceai verde are un efect pozitiv asupra colesterolului HDL, numit adesea „colesterol bun”. Nivelurile mai mari de colesterol HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

Îmbunătățirea profilului lipidic

Studiile sugerează că extractul de ceai verde poate ajuta la îmbunătățirea profilului lipidic general, inclusiv la reducerea nivelului de trigliceride, care este un alt tip de grăsime găsit în sânge.

Proprietăți antioxidante

Antioxidanții din extractul de ceai verde pot proteja împotriva stresului oxidativ și a inflamației, care sunt factori care pot contribui la bolile de inimă și pot avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol.

Coenzima Q10 (sau CoQ10)

CoQ10 este o coenzimă despre care s-a demonstrat că este folositoare în scăderea valorilor colesterolului. Ea funcționează prin îndepărtarea excesului de colesterol și prin prevenirea aterosclerozei, pentru a menține arterele cât mai "curate", fără depuneri de placă ateromatoasă.

Coenzima Q10 este un compus produs în mod natural în organism și este implicată în producția de energie în celule. De asemenea, are proprietăți antioxidante, ajutând la protejarea celulelor de stresul oxidativ.

Există mai multe moduri în care CoQ10 poate afecta colesterolul:

Reducerea nivelurilor de colesterol LDL (colesterolul "rău")

Unele studii au indicat că suplimentarea cu CoQ10 ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol LDL.

Creșterea nivelurilor de colesterol HDL (colesterolul "bun")

CoQ10 poate sprijini, de asemenea, creșterea nivelurilor de colesterol HDL, care are un rol protector pentru sănătatea cardiovasculară.

Îmbunătățirea funcției endoteliale

CoQ10 poate ajuta la îmbunătățirea funcției endoteliale, adică sănătatea vaselor de sânge, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular în general.

Ai şi alți "aliaţi" în lupta contra colesterolului

Nu uita că uleiul de peşte (care se găsește sub formă de ulei lichid și în capsulele umplute cu ulei de peşte) poate reduce valorile trigliceridelor, un alt tip de grăsime din sânge. Totodată, și semințele de in (măcinate) pot reduce valorile colesterolului LDL. Suplimentele din ulei de peşte pot să ajute, deci, în scăderea nivelurilor trigliceridelor, cu până la 30%, datorită acizilor grași Omega-3 care se găsesc în ele (EPA și DHA). Studiile indică faptul că un consum regulat de ulei de peşte (adică aproximativ 250 mg pe zi de EPA și DHA) poate reduce riscul de deces de pe urma bolii cardiace coronariene.

Drojdia de orez roșu

Derivată din orezul alb, care a fost supus procesului de fermentare, această drojdie poate fi benefică. O analiză făcută asupra a 13 studii a arătat că drojdia din orez roșu a fost eficientă în reducerea valorilor trigliceridelor și a scăzut și valorile colesterolului LDL. 

Orezul roșu este un tip de orez fermentat care conține substanțe numite monacoline, în special monacolina K, care are o structură similară cu lovastatina, un medicament redutabil pentru scăderea colesterolului.

De fapt, monacolina K din orezul roșu a fost identificată ca fiind responsabilă pentru capacitatea acestuia de a scădea colesterolul. Cu toate acestea, efectele orezului roșu asupra colesterolului pot varia și pot fi limitate în comparație cu medicamentele prescrise pentru scăderea colesterolului.

Frunzele de anghinare

Potrivit unui studiu recent, extractul de frunze de anghinare (Cynara scolymus) ar putea fi de ajutor în reducerea colesterolului 1. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că frunzele de anghinare ar putea funcționa limitând cantitatea de colesterol produsă de corp. 

Cinarina este un compus care se găsește în anghinare, iar oamenii de știință spun că acesta crește producția de bilă în ficat și accelerează fluxul de bilă din vezica biliară. Ambele acțiuni ar putea fi de ajutor în eliminarea colesterolului din organism. Totuși, înainte de a apela la suplimentele pentru reducerea colesterolului, discută cu medicul și urmează recomandările acestuia. Potrivit unui studiu recent publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, suplimentele pentru scăderea colesterolului nu ar funcționa așa cum se așteptau oamenii de știință. 

În cadrul studiului, specialiștii au repartizat în trei grupuri 190 de persoane (cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani), care aveau niveluri ridicate de colesterol LDL („rău”) să ia fie 5 miligrame de rosuvastatină, medicament care scădea colesterolul cu statine; un supliment care conține ulei de pește, scorțișoară, usturoi, turmeric, steroli vegetali sau drojdie de orez roșu ori un placebo (pilulă inactivă). S-au observat rezultate notabile doar în grupul celor care au luat statine. 

Studiul a fost efectuat pentru o perioadă scurtă de timp, motiv pentru care specialiștii spun că este posibil să nu fi fost suficient de lung pentru a da șansa unor suplimente să-și facă treaba.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Coenzyme Q10 Increases Cholesterol Efflux and Inhibits Atherosclerosis through microRNAs", publicat in 2015, autori Allen, Ryan M si Kasey C Vickers. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25142877/ 
Analiza "A Meta-Analysis of Red Yeast Rice: An Effective and Relatively Safe Alternative Approach for Dyslipidemia", publicata in 2014, autori Yinhua Li, Long Jiang, Zhangrong Jia, Wei Xin, Shiwei Yang, Qiu Yang, Luya Wang. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24897342/ 
Studiul „Lipid-lowering activity of artichoke extracts: a systematic review and meta-analysis”. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;Sahebkar A, Pirro M, Banach M, Mikhailidis DP, Atkin SL, Cicero AFG. 
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2017.1332572?journalCode=bfsn20
Studiul „Comparative Effects of Low-Dose Rosuvastatin, Placebo, and Dietary Supplements on Lipids and Inflammatory Biomarkers”, Journal of the American College of Cardiology, 2023, Luke J. Laffin, Dennis Bruemmer, Michelle Garcia, Danielle M. Brennan, Ellen McErlean, Douglas S. Jacoby, Erin D. Michos, Paul M Ridker, Tracy Y. Wang, Karol E. Watson, Howard G. Hutchinson, and Steven E. Nissen
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.10.013
American Heart Association Cholesterol medications
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia/cholesterol-medications


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0