Ceaiuri cu efecte asupra colesterolului si trigliceridelor

Beneficiile și puterea de vindecare a ceaiurilor din plante sunt cunoscute în întreaga lume, de secole bune. Medicina modernă și oamenii de știință au început să descopere puterile vindecătoare ale ceaiurilor, iar cercetările arată că ceaiurile din plante pot trata multe afecțiuni, inclusiv colesterolul mărit.

Care este legătură dintre ceai și colesterol

Antioxidanții ajută în lupta contra radicalilor liberi din organism, care deteriorează celulele. Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără și:

 • ardeii grași
 • fructele de pădure
 • portocalele
 • morcovii

Ceaiurile tradiționale (din arborele de ceai) și anumite ceaiuri din plante conțin antioxidanți. Puterea antioxidanților depinde de tipul de ceai și de metodă prin care acesta a fost procesat. Hibiscusul are cel mai mare nivel înregistrat de antioxidanți dintre toate ceaiurile din plante. Ceaiurile cu fructe de pădure, cu coajă de portocală și cu mentă tind să aibă niveluri ridicate similare de antioxidanți.

Unele cercetări indică faptul că antioxidanții care se găsesc în ceai (cel din arborele de ceai) ajută la scăderea colesterolului. O meta-analiză publicată în "American Journal of Clinical Nutrition" sugerează că ceaiul verde reduce în mod semnificativ colesterolul total, inclusiv colesterolul LDL sau cel "rău", din sânge cu 2,19 mg/dl. Cu toate acestea, ceaiul verde nu a influențat colesterolul HDL, cel considerat "bun".
 

Ceaiul rooibos sau roșu poate ajută la îmbunătățirea profilului lipidic, scrie healthline.com, adică la îmbunătățirea nivelurilor colesterolului în sânge. În cadrul unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology, participanții care au băut 6 cești de rooibos fermentat în fiecare zi, vreme de 6 sapatamani, au avut o scădere a colesterolului LDL de aproape 0,7 mmol/l și o creștere a colesterolului HDL de aproape 0,3 mmol/L (această este o altă unitate de măsură pentru colesterol).

Se crede, de regulă, că ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru cei cu stomacul deranjat, dar acest ceai poate să ajute și la reducerea nivelului colesterolului. Pudra de ghimbir a scăzut în mod semnificativ nivelul lipidic, comparativ cu o substanță placebo în cadrul unui studiu clinic.
După datele obținute în studiile făcute pe animale, ceaiul de păpădie poate, de asemenea, să reducă colesterolul. Ceaiul de castravete amar poate să îmbunătățească colesterolul și să reducă riscul de afecțiuni legate de un nivel mare al colesterolului. Totodată s-a observat că acest ceai de castravete amar ajută în caz de diabet de tip 2, hemoroizi și în anumite tipuri de cancer.

Un alt studiu arată că ceaiul de mentă poate să scadă colesterolul, prin faptul că îți ajută corpul să producă bilă. Bila conține colesterol, astfel că producția de bilă poate să îți pună colesterolul la "muncă", îl face să funcționeze mai bine.

Cât de eficient este ceaiul verde în reducerea colesterolului?

Cele mai multe dintre studiile care implică efectele de scădere a colesterolului ale ceaiului verde implică utilizarea ingredientului activ al ceaiului verde, extractul de catechine. Modul în care ceaiul scade colesterolul este în mare parte necunoscut, dar el ajută la:

 • Creșterea activității receptorilor LDL în ficat
 • Prevenția absorbției colesterolului în intestine
 • Scăderea colesterolului LDL
 • Creșterea colesterolului HDL
 • Scăderea colesterolului total

Un studiu din 2003 a examinat efectul de scădere a colesterolului al a 375 mg de extract de catechină la 240 de bărbați și femei cu colesterol ridicat și pe o dietă săracă în grăsimi. Cercetătorii au descoperit că extractul de catechină a scăzut colesterolul total cu 11,3%, colesterolul LDL cu 16,4%, trigliceridele cu 3,5% și a crescut HDL cu 2,3%. Extractul de catechină folosit în acest studiu, totuși, nu a fost pur și a constat din 75 mg de teaflavine (un antioxidant găsit în ceaiurile negre), 150 mg de catechine de ceai verde și 150 mg de alți polifenoli de ceai. 

Extractul de catechină din ceaiul verde ar avea efect de reducere a colesterolului

Prin urmare, în acest studiu a fost folosită doar o mică parte de extract de catechină derivat din ceaiul verde. În plus, acest studiu sugerează că ar trebui să bei cantități mari de ceai verde pentru a reduce colesterolul și pentru a obține rezultatele observate în acest studiu.

Alte studii au arătat că extractul de catechină derivat din ceaiul verde scad colesterolul total și LDL. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii variază în ceea ce privește cantitatea de extract de catechine utilizată și starea participanților.

În 2006, a fost depusă o petiție la FDA pentru băuturile cu ceai verde, care să poarte afirmația că ar reduce riscul de boli  cardiovasculare. Cu toate acestea, Food and Drug Administration a respins această petiție, invocând că sunt necesare mai multe dovezi pentru a verifica această afirmație.

Efectele nu se văd imediat

Specialiștii spun că nu vei vedea imediat efectele ceaiurilor din plante asupra nivelului colesterolului tău. Multe studii notează că trebuie să bei ceai din plante săptămâni la rând pentru a vedea vreo îmbunătățire în ceea ce privește colesterolul și trigliceridele. Unele studii pretind că vei observă o scădere în ceea ce privește glicemia în mai puțîn de 1 ora, în cazul ceaiului de hibiscus și de castravete amar. Alte studii arată că îmbunătățirile s-ar putea să nu apară decât peste două luni.

Starea ta de sănătate și metabolismul tău pot, de asemenea, să afecteze viteza/rată cu care ceaiurile din plante ajută la îmbunătățirea colesterolului și a trigliceridelor. Discuta cu medicul tău despre starea ta generală de sănătate și vezi în ce măsură ceaiurile din plante ar putea afecta nivelul colesterolului tău.

Ceaiuri pentru reducerea colesterolului

Ce ceaiuri sunt cele mai eficiente în reducerea colesterolului?

Top 10 ceaiuri care sunt considerate remedii pentru a reduce colesterolul: 

1. Ceaiul verde
2. Ceaiul de anghinare
3. Ceaiul de busuioc
4. Ceaiul Oolong
5. Ceaiul Pu-erh
6. Ceaiul de turmeric
7. Ceaiul de schinduf
8. Ceaiul de mentă/izmă
9. Ceaiul Rooibos
10. Ceaiul de hibiscus - studiile arată potențiale beneficii când vine vorba de scăderea colesterolului LDL, creșterea colesterolului HDL și reducerea trigliceridelor.

Top cele mai bune ceaiuri care scad trigliceridele

1. Ceaiul de pătrunjel - ajută la reducerea trigliceridelor și colesterolului
2. Ceaiul de anghinare e bogat în fibre și antioxidanți
3. Ceaiul de scorțișoară este o alternativă delicioasă printre infuziile recomandate pentru a reduce trigliceridele.
4. Infuzia de ginko biloba este o altă alternativă populară pentru scăderea trigliceridelor.
5. Ceaiul verde se numără printre cele mai populare ceaiuri recomandate pentru scăderea trigliceridelor.

Ceaiuri din plante și interacțiuni medicamentoase

Ai grijă, chiar dacă au multiple beneficii, uneori ceaiurile din plante pot interfera cu medicamentele pe care ți le-a recomandat medicul sau cu cele eliberate fără prescripție medicală. Este posibil să ai reacții la medicamente bazate pe ingredientele ceaiului de plante. Dacă luați warfarină sau un alt diluant de sânge, ceaiul de merișor poate provoca sângerări. Consumul de ceaiuri de ginseng sau de ghimbir poate provoca probleme similare cu aspirina sau anticoagulii. Ceaiul de ginseng poate interacționa negativ și cu medicamentele pentru tensiunea arterială sau cu tratamentele pentru diabet, cum ar fi insulina. Ginkgo biloba interferează cu o serie de medicamente, inclusiv:

 • medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofen (Advil) și naproxen (Aleve)
 • medicamente anticonvulsive
 • acid acetilsalicilic
 • diluanți de sânge
 • medicamente care scad tensiunea arterială

Dozele depind de modul în care este preparat ceaiul și de puritatea plantei. Ai grijă dacă bei infuzii din plante care sunt amestecate cu lichide cu cofeină. Prea multă cofeină te poate face nervos sau anxios. Un studiu a legat supradozele de cofeină cu simptomele găsite la persoanele care au luat cocaină sau metamfetamine.

Dacă bei deja cafea în fiecare zi, alege un ceai de plante care să nu conțină prea multă cofeină!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/herbal-tea

https://www.verywellhealth.com/can-drinking-tea-keep-your-cholesterol-levels-healthy-697715

Maron DJ, Lu GP, Cai NS, et al. Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2003;163(12):1448-53. doi:10.1001/archinte.163.12.1448

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0