Ce inseamna colesterol non-HDL - Este "bun" sau "rau"?

Unii cercetatori cred ca masurarea cantitatii de colesterol non-HDL, acest test de sange ofera o mai buna evaluare a riscului de boala cardiovasculara, decat daca s-ar masura doar nivelul LDL-colesterolului. Acest lucru este in special adevarat daca pacientul are si trigliceridele crescute (hipertrigliceridemie).

Cum se afla valoarea colesterolului non-HDL?

In urma testului de sange, nivelul de colesterol non-HDL se afla printr-o formula simpla: se scade valoarea HDL-colesterolului (asa-numitul colesterol "bun") din valoarea colesterolului total. El nu este, de fapt, sinonim cu acel colesterol "bun" care este HDL-ul.

Profilul lipidic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand un pacient face analize de sange pentru a afla nivelul de colesterol (test numit si "profil lipidic" sau "panou lipidic"), buletinul de analize include, de regula, patru valori: lipoproteinele cu densitate mica (LDL-colesterol), lipoproteinele cu densitate mare (HDL-colesterol), trigliceridele si colesterolul total. In anumite situatii, daca medicul doreste aceasta informatie, poate sa mai apara si valoarea unui colesterol non-HDL. Rezultatul acesta se refera la valoarea colesterolului seric total minus valoarea HDL-colesterolului.

Multa lume este tentata sa creada ca un colesterol seric total este pur si simplu suma dintre colesterolul HDL si colesterolul LDL, insa acesta include si lipoproteinele cu densitate foarte mica (numite si VLDL-colesterol). Aceste particule sau lipoproteine care au o densitate extrem de mica (VLDL) transporta trigliceridele catre tesuturi si, in cele din urma, devin LDL-colesterol, adica lipoproteine cu densitate mica.

La fel ca particulele de LDL-colesterol, si acestea (VLDL) determina colesterolul sa se depuna in interiorul arterelor, creand placa ateromatoasa care creste riscul de blocare a arterei. Ambele tipuri de lipoproteine, atat LDL, cat si VLDL sunt de nedorit, asa ca pacientul trebuie sa retina urmatorul lucru: cu cat valorile LDL-colesterolului si ale VLDL-colesterolului sunt mai mari, cu atat este mai mare si riscul de boala arteriala coronariana.

De ce se face analiza pentru colesterol non-HDL

Pentru ca aceasta valoare ajuta la determinarea riscului pacientului de a dezvolta o boala cardiovasculara si pentru a monitoriza tratamentul pe care acesta il urmeaza.

In ce situatii se recomanda testul de sange pentru colesterol non-HDL

Daca vorbim de screening, cand nu sunt prezenti factori de risc, adultii ar trebui sa isi faca acest test la fiecare 4 - 6 ani. Pentru persoanele tinere, testul se face o data, intre varsta de 9 si 11 ani si se repeta, cand acestea au intre 17 si 21 de ani.

Pentru monitorizarea pacientului, analiza de sange se efectueaza la intervale regulat ede timp, cand persoana are anumiti factori de risc, cand rezultatele anterioare ale analizelor au scos la iveala valori ce indica un risc crescut si/sau pentru a se monitoriza eficacitatea tratamentului (daca, de exemplu, pacientul ia medicamente hipolipemiante).

Ce scoate la iveala non-HDL colesterolul

Expertii de la Harvard spun ca aceasta calculare a valorii colesterolului non-HDL reflecta toate lipoproteinele majore care sunt asociate cu un risc mai mare de boala cardiovasculara. Unii experti sunt de parere ca valoarea colesterolului non-HDL ar fi chiar mai buna decat valoarea LDL-colesterolului pentru prezicerea unei eventuale boli cardiovasculare.

Studiile1 subliniaza chiar ca un colesterol non-HDL a fost un factor de predictie in randul tuturor masuratorilor efectuate pentru colesterol, atat pentru evenimentele date de bolile arteriale coronariene, cat si pentru accidentele vasculare cerebrale.

Tot cercetatorii1 subliniaza ca exista motive multiple pentru care colesterolul non-HDL s-a dovedit a fi util, iar printre aceste motive se afla si cele de mai jos:

  • Non-HDL-colesterolul masoara continutul de colesterol al tuturor lipoproteinelor aterogenice (care produc ateroame), inclusiv continutul de LDL-colesterol.
  • Colesterolul non-HDL se calculeaza cu usurinta de pe rezultatele profilului lipidic si, prin urmare, nu necesita analize suplimentare de sange, care sa afecteze costurile sistemului de sanatate. Formula de calcul e una simpla: non-HDL-colesterol = colesterolul total minus HDL-colesterolul.
  • Valoarea colesterolului non-HDL poate fi masurata dintr-o mostra de sange a pacientului care nu a tinut cele 12 ore recomandate de post, in comparatie cu masurarea valorii LDL-colesterolului, care necesita o perioada buna de "post", in care pacientul nu trebuie sa manance nimic.
  • Valorile mari ale colesterolului non-HDL, in combinatie cu nivelul normal de LDL-colesterol, identifica un subgrup de pacienti cu un numar crescut al particulelor LDL, cu concentratii marite ale apolipoproteinei B (Apo B) si cu o morfologie densa a particulelor LDL.
  • Valorile crescute ale colesterolului non-HDL sunt tratabile, atat prin cresterea dozei ori intensitatii medicamentelor actuale disponibile pentru scaderea cantitatii lipidelor din sange, cat si prin modificarea stilului de viata al pacientului.


Expertii spun ca toti agentii actuali, disponibili in farmacii, care scad concentratia de lipoproteine (statine, fibrati, niacina, produsele pe baza de ulei de peste bogate in Omega 3 si agentii care sunt activi la nivel intestinal - pentru a influenta absorbtia colesterolului) scad valorile colesterolului non-HDL.

Ce mai poti face pentru a reduce valoarea colesterolului total ori a celui non-HDL?

Intreaba-ti medicul daca iti recomanda sa iei medicamente cu efecte hipolipemiante, daca este cazul sa iti recomande anumite suplimente cu rol hipolipemiant ori daca este suficient sa faci anumite schimbari in stilul de viata si in alimentatie. Studiile2 recente arata ca exista anumite suplimente alimentare, ce se bazeaza pe o substanta numita monacolina K, din drojdia de orez rosu, ce are beneficii la nivelul scaderii lipoproteinelor din sange. Aceasta substanta, spun cercetatorii, poate inhiba si poate reduce biosinteza colesterolului atat in studiile efectuate pe animale, cat si in cele efectuate pe animale.

Un alt studiu3 a scos la iveala ca acele suplimente care contin doze mari de monacolina K sunt bine tolerate si eficiente in ceea ce priveste ameliorarea nivelului de lipide. La cele doua grupuri de participanti, cercetatorii au observat o reducere semnificativa a valorii colesterolului total, a trigliceridelor si a valorii LDL-colesterolului. Subiectii care au fost inclusi in studiu au adoptat o dieta bine pusa la punct si au luat o tableta pe zi, timp de o luna, tableta care continea drojdie de orez rosu, policosanol, resveratrol si picolinat de crom. Acesti participanti au fost comparati apoi cu un alt grup de subiecti care au urmat doar un regim alimentar. Concluzia cercetatorilor a fost ca monacolina K imbunatateste profilul lipidic la subiectii cu un risc cardiovascular scazut.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"Non-HDL Cholesterol as a Metric of Good Quality of Care - Opportunities and Challenges", publicat in 2011 in Texas Heart Institute journal, Salim S. Virani.
  • 2"Comparative study of red yeast rice with high monacolin K, low citrinin concentrationand pigments in white rice and brown rice", publicat in 2019 in Czech Journal of Food Sciences; Pramuan Saithong, Wanida Tewaruth Chitisankul, Supachai Nitipan.
  • 3"The short-term supplementation of monacolin K improves the lipid and metabolic patterns of hypertensive and hypercholesterolemic subjects at low cardiovascular risk.", publicat in 2018, in Food & Function, autori: Mazza A, Schiavon L, Rigatelli G, Torin G, Montanaro F, Lenti S.
  • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/non-high-density-lipoprotein-cholesterol
  • Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/heart-health/non-hdl-cholesterol-explained

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0