Ce înseamnă colesterol non-HDL - Este "bun" sau "rău"?

Unii cercetători cred că măsurarea cantității de colesterol non-HDL, acest test de sânge, oferă o mai bună evaluare a riscului de boală cardiovasculară, decât dacă s-ar măsura doar nivelul colesterolului LDL. Acest lucru este în special adevărat dacă pacientul are și trigliceridele crescute (hipertrigliceridemie).

Cum se află valoarea colesterolului non-HDL?

În urma testului de sânge, nivelul de colesterol non-HDL se află printr-o formulă simplă: se scade valoarea HDL-colesterolului (așa-numitul colesterol "bun") din valoarea colesterolului total. El nu este, de fapt, sinonim cu acel colesterol "bun" care este HDL-ul.

Profilul lipidic

Atunci când un pacient face analize de sânge pentru a afla nivelul de colesterol (test numit și "profil lipidic" sau "panou lipidic"), buletinul de analize include, de regulă, patru valori: lipoproteinele cu densitate mică (LDL-colesterol), lipoproteinele cu densitate mare (HDL-colesterol), trigliceridele și colesterolul total. În anumite situații, dacă medicul dorește această informație, poate să mai apară și valoarea unui colesterol non-HDL. Rezultatul acesta se referă la valoarea colesterolului seric total minus valoarea HDL-colesterolului.

Multă lume este tentată să creadă că un colesterol seric total este pur și simplu suma dintre colesterolul HDL și colesterolul LDL, însă acesta include și lipoproteinele cu densitate foarte mică (numite și VLDL-colesterol). Aceste particule sau lipoproteine care au o densitate extrem de mică (VLDL) transportă trigliceridele către țesuturi și, în cele din urmă, devin LDL-colesterol, adică lipoproteine cu densitate mică. 

La fel ca particulele de LDL-colesterol, și acestea (VLDL) determină colesterolul să se depună în interiorul arterelor, creând placa ateromatoasă care crește riscul de blocare a arterei. Ambele tipuri de lipoproteine, atât LDL, cât și VLDL sunt de nedorit, așa că pacientul trebuie să rețină următorul lucru: cu cât valorile LDL-colesterolului și ale VLDL-colesterolului sunt mai mari, cu atât este mai mare și riscul de boală arterială coronariană.

De ce se face analiza pentru colesterol non-HDL

Pentru că această valoare ajută la determinarea riscului pacientului de a dezvolta o boală cardiovasculară. Iar în plus, și pentru a monitoriza tratamentul pe care acesta îl urmează.

În ce situații se recomandă testul de sânge pentru colesterol non-HDL

Dacă vorbim de screening, când nu sunt prezenți factori de risc, adulții ar trebui să își facă acest test la fiecare 4 - 6 ani. Pentru persoanele tinere, testul se face o dată, între vârsta de 9 și 11 ani și se repetă, când acestea au între 17 și 21 de ani.

Pentru monitorizarea pacientului, analiza de sânge se efectuează la intervale regulate de timp, când persoana are anumiți factori de risc, când rezultatele anterioare ale analizelor au scos la iveală valori ce indică un risc crescut și / sau pentru a se monitoriza eficacitatea tratamentului (dacă, de exemplu, pacientul ia medicamente hipolipemiante).

Ce scoate la iveală non-HDL colesterolul

Experții de la Harvard spun că această calculare a valorii colesterolului non-HDL reflectă toate lipoproteinele majore care sunt asociate cu un risc mai mare de boală cardiovasculară. Unii experți sunt de părere că valoarea colesterolului non-HDL ar fi chiar mai bună decât valoarea LDL-colesterolului pentru prezicerea unei eventuale boli cardiovasculare.

Studiile subliniază chiar că un colesterol non-HDL a fost un factor de predicție în rândul tuturor măsurătorilor efectuate pentru colesterol. Arătând atât evenimentele date de bolile arteriale coronariene, cât și pentru accidentele vasculare cerebrale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tot cercetătorii subliniază că există motive multiple pentru care colesterolul non-HDL s-a dovedit a fi util, iar printre aceste motive se află și cele de mai jos:

  • Colesterolul non-HDL măsoară conținutul de colesterol al tuturor lipoproteinelor aterogenice (care produc ateroame), inclusiv conținutul de LDL-colesterol.
  • Colesterolul non-HDL se calculează cu ușurință de pe rezultatele profilului lipidic și, prin urmare, nu necesită analize suplimentare de sânge, care să afecteze costurile sistemului de sănătate. Formula de calcul e una simplă: non-HDL-colesterol = colesterolul total minus HDL- colesterolul.
  • Valoarea colesterolului non-HDL poate fi măsurată dintr-o mostră de sânge a pacientului care nu a ținut cele 12 ore recomandate de post, în comparație cu măsurarea valorii LDL-colesterolului, care necesită o perioadă bună de "post", în care pacientul nu trebuie să mănânce nimic.
  • Valorile mari ale colesterolului non-HDL, în combinație cu nivelul normal de LDL-colesterol, identifică un subgrup de pacienți cu un număr crescut al particulelor LDL, cu concentrații mărite ale apolipoproteinei B (Apo B) și cu o morfologie densă a particulelor LDL.
  • Valorile crescute ale colesterolului non-HDL sunt tratabile, atât prin creșterea dozei ori intensității medicamentelor actuale disponibile pentru scăderea cantității lipidelor din sânge, cât și prin modificarea stilului de viață al pacientului.

Experții spun că toți agenții actuali, disponibili în farmacii, care scad concentrația de lipoproteine (statine, fibrați, niacină, produsele pe bază de ulei de pește bogate în Omega 3 și agenții care sunt activi la nivel intestinal - pentru a influența absorbția colesterolului) scad valorile colesterolului non-HDL.

Ce mai poți face pentru a reduce valoarea colesterolului total ori a celui non-HDL?

Întreabă-ți medicul dacă îți recomandă să iei medicamente cu efecte hipolipemiante, dacă este cazul să îți recomande anumite suplimente cu rol hipolipemiant ori dacă este suficient să faci anumite schimbări în stilul de viață și în alimentație. Studiile recente arată că există anumite suplimente alimentare, ce se bazează pe o substanță numită monacolina K, din drojdia de orez roșu, ce are beneficii la nivelul scăderii lipoproteinelor din sânge. Această substanță, spun cercetătorii, poate inhiba și poate reduce biosinteza colesterolului atât în studiile efectuate pe animale, cât și în cele efectuate pe oameni.

Un alt studiu a scos la iveală că acele suplimente care conțin doze mari de monacolina K sunt bine tolerate și eficiente în ceea ce privește ameliorarea nivelului de lipide. La cele două grupuri de participanți, cercetătorii au observat o reducere semnificativă a valorii colesterolului total, a trigliceridelor și a valorii LDL-colesterolului. Subiecții care au fost incluși în studiu au adoptat o dietă bine pusă la punct și au luat o tabletă pe zi, timp de o lună. Tabletă care conținea drojdie de orez roșu, policosanol, resveratrol și picolinat de crom. Acești participanți au fost comparați apoi cu un alt grup de subiecți care au urmat doar un regim alimentar. Concluzia cercetătorilor a fost că monacolina K îmbunătățește profilul lipidic la subiecții cu un risc cardiovascular scăzut.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
"Non-HDL Cholesterol as a Metric of Good Quality of Care - Opportunities and Challenges", Salim S. Virani. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066801/ 
"Comparative study of red yeast rice with high monacolin K, low citrinin concentrationand pigments in white rice and brown rice"; Pramuan Saithong, Wanida Tewaruth Chitisankul, Supachai Nitipan. - https://www.researchgate.net/publication/331072953_Comparative_study_of_red_yeast_rice_with_high_monacolin_K_low_citrinin_concentration_and_pigments_in_white_rice_and_brown_rice 
"The short-term supplementation of monacolin K improves the lipid and metabolic patterns of hypertensive and hypercholesterolemic subjects at low cardiovascular risk.", publicat in 2018, in Food & Function, autori: Mazza A, Schiavon L, Rigatelli G, Torin G, Montanaro F, Lenti S. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29951651/ 
American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/non-high-density-lipoprotein-cholesterol
Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/heart-health/non-hdl-cholesterol-explained


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0