Ce evenimente cardiovasculare majore poti face dupa 50 de ani din cauza colesterolului marit

Hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) poate avea numeroase cauze. Aceasta afectiune te supune unui risc crescut de a dezvolta o boala cardiovasculara, inca de la o varsta frageda. Daca nu este depistat sau daca este lasat netratat, colesterolul marit poate determina aparitia complicatiilor, care pot fi cu atat mai riscante pentru pacient daca acesta are peste 50 de ani.

Hipercolesterolemia nu cauzeaza aparitia unor simptome specifice, insa persoanele care au valori extrem de mari ale colesterolului in sange pot prezenta semne precum xantoamele si arcul cornean. Lasata nediagnosticata sau netratata, hipercolesterolemia poate duce la complicatii grave, cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral (AVC).

Evenimente cardiovasculare majore, determinate de colesterolul mare

Valorile foarte mari ale colesterolului duc la ateroscleroza sau la acumularea unor depozite de grasimi (placi de aterom) in vasele de sange de pretutindeni din corp. In timp, daca afectiunea nu este tratata, hipercolesterolemia cronica sau necontrolata poate cauza complicatii grave la pacientii de peste 50 de ani, inclusiv urmatoarele evenimente cardiovasculare majore:

  • Boala carotidiana (arterele carotide alimenteaza creierul cu sange bogat in oxigen)
  • Boala arteriala coronariana (numita si cardiopatie ischemica), inclusiv angina pectorala sau infarct miocardic
  • Boala arteriala periferica (ce poarta si numele de arteriopatie obliteranta)
  • Accidentul vascular cerebral (AVC).

Cum poate colesterolul cu valori mari sa cauzeze aparitia acestor complicatii?

Te-ai intrebat vreodata de ce hipercolesterolemia poate cauza aparitia unor evenimente cardiovasculare majore precum cele enumerate mai sus? Expertii spun ca celulele noastre nu sunt capabile sa distruga colesterolul, asa ca ele transfera excesul de colesterol catre lipoproteinele de densitate mare (numite si colesterol HDL), pentru a-l transporta inapoi catre ficat, pentru eliminarea lui. In acest fel, colesterolul HDL iti protejeaza inima de boala ateriosclerotica a inimii (asa cum mai este numita, uneori, cardiopatia ischemica), asa ca, uneori, colesterolul HDL mai este numit si "colesterolul bun".

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Lipoproteinele de densitate mica (LDL) sunt acele lipoproteine care transporta 75% din cantitatea de colesterol ce exista in sange in tesuturile periferice. Colesterolul LDL este indepartat din sange de ficatul nostru, pentru a fi eliminat sau refolosit. Cand, insa, cantitatea de colesterol LDL este prea mare, ficatul nostru nu mai este capabil sa il elimine pe tot. Asa ca acest colesterol este depozitat in vasele de sange, contribuind astfel la dezvoltarea aterosclerozei. De aceea, uneori, colesterolul LDL este numit "colesterolul rau".

Pe langa faptul ca te supune unui risc de boala cardiaca, hipercolesterolemia iti creste riscul de a dezvolta si alte afectiuni, in functie de vasele de sange care sunt ingustate sau blocate. Unele dintre bolile care pot fi influentate de colesterolul marit sunt diabetul de tip 2 si hipertensiunea arteriala.

Cum iti poti proteja inima

Daca ai colesterolul crescut, medicul tau curant iti poate recomanda anumite schimbari in stilul tau de viata, pentru a te ajuta sa reduci valorile lipidelor din sange. De exemplu, medicul iti poate recomanda sa iti modifici dieta, sa iti modifici obiceiurile (sa fii mai activ, sa faci multa miscare si unele exercitii fizice) ori sa schimbi alte aspecte din rutina ta zilnica. Daca fumezi, medicul te va sfatui sa renunti la acest obicei nociv.

Totodata, medicul iti poate prescrie anumite clase de medicamente sau alte tratamente pentru a te ajuta sa reduci valorile colesterolului. In unele cazuri, el iti poate recomanda sa mergi la un alt specialist, pentru o terapie si mai bine tintita.

Pentru a-ti proteja inima, poti sa reduci nivelul colesterolului prin intermediul unei diete sanatoase. Pentru a ajunge la valori normale ale colesterolului si pentru a le mentine in parametri optimi, medicul iti va recomanda sa faci unele schimbari in alimentatia ta. De exemplu:

  • Sa limitezi consumul de alimente care sunt bogate in colesterol, grasimi saturate si grasimi trans;
  • Sa alegi surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pui, pestele si leguminoasele;
  • Sa mananci alimente bogate in fibre (cat mai diverse), cum sunt fructele, legumele, cerealele integrale;
  • Sa iti prepari alimentele la aburi, pe gratar, in cuptor in locul alimentelor prajite;
  • Sa eviti alimentele de la fast food.


Consumul de peste si de alte alimente care contin acizi grasi Omega-3 te poate ajuta, de asemenea, sa iti reduci valorile trigliceridelor si sa iti imbunatatesti profilul lipidic. De pilda, somonul, macroul si heringul sunt surse bogate in Omega-3. Nucile romanesti, migdalele, semintele de in (macinate) si avocado contin Omega-3. Daca este cazul si nu iei alte tratamente medicamentoase, medicul iti poate prescrie unele suplimente alimentare cu Omega-3.

Exista dovezi stiintifice puternice care arata ca acizii grasi Omega 3 pot sa reduca semnificativ trigliceridele din sange. Totodata, Omega 3 sunt responsabili de o usoara imbunatatire a valorilor colesterolului HDL (sau colesterolul "bun"). Atentie, insa, la cantitatea de Omega 3 pe care o ingerezi: pentru ca sunt, totusi, grasimi, s-a observat in multe studii ca acesti acizi grasi cresc usor nivelul de colesterol LDL.

Oamenii de stiinta ne avertizeaza

Studiile sugereaza ca pana si o crestere usoara in valorile colesterolului la adultii sanatosi, cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani poate avea un impact pe termen lung asupra sanatatii acestor persoane, iar cu fiecare decada in care oamenii sufera de hipercolesterolemie, le cresc si riscurile de boala cardiovasculara.

 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Heart, Lung and Blood Institute NIH: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-cholesterol
  • Studiul "Hyperlipidemia in Early Adulthood Increases Long-Term Risk of Coronary Heart Disease.", publicat in 2015, in Circulation, autori: Ann Marie Navar-Boggan, Eric D. Peterson, Ralph B. D'agostino, Benjamin Neely, Allan D. Sniderman, Michael J. Pencina.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0