Anumiti nutrienti din alimente au fost asociati cu riscul de formare de cheaguri de sange

Un nou studiu restrans sugereaza ca un nutrient din carne si oua ar putea, in combinatie cu bacteriile din intestine, sa mareasca predispozitia de formare a cheagurilor de sange.

Nutrientul respectiv se numeste colina. Oamenii de stiinta au constatat acest lucru dupa ce 18 voluntari sanatosi au luat suplimente de colina, ceea ce a marit semnificativ productia unei substante chimice cunoscuta ca TMAO (trimetilamina n-oxid). Ceea ce, la randul sau, a marit tendinta de coagulare a celulelor sangvine. Dar cercetatorii au mai descoperit si ca aspirina poate reduce riscul respectiv. TMAO este prescurtarea pentru trimetilamina n-oxid. Este produsa atunci cand bacteriile intestinale digera colina si alte cateva substante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile anterioare au asociat nivelul ridicat de TMAO din sange cu riscul ridicat de formare de cheaguri de sange, atac de cord si accident vascular cerebral, a precizat dr. Stanley Hazen, principalul cercetator din cadrul noului studiu. Aceste constatari, a mai spus acesta, reprezinta primele dovezi directe ale faptului ca productia de TMAO din stomac creste din cauza colinei, ceea ce ulterior, duce la formarea de trombocite (tip de celule sangvine), predispuse la formarea de cheaguri de sange.

Colina se regaseste in numeroase alimente, cea mai mare concentratia fiind in produsele de origine animala, precum galbenusurile, carnea de vita si carnea de pui.

Hazen sustine ca impreuna cu colegii de la Clinica Cleveland au incercat sa izoleze efectele colinei asupra nivelului de TMAO si functionarii trombocitelor persoanelor. Prin urmare, au studiat suplimentele.18 adulti sanatosi, 10 carnivori si 8 vegetarieni, au luat suplimente de colina timp de doua luni. Doza zilnica de suplimente a fost de 450 de miligrame de colina, aproximativ cantitatea care se gaseste in doua sau trei oua, a precizat Hazen.

Dupa o luna, s-a constatat ca suplimentele au marit de 10 ori nivelul de TMAO al participantilor. Iar analizele de sange au aratat ca trombocitele acestora erau mai predispuse la formarea de cheaguri de sange. „Acest studiu ne ofera indicii cu privire la unul dintre mecanismele prin care TMAO ar putea contribui la aparitia bolilor cardiovasculare” a spus dr. J. David Spence. Spence, care nu a participat la studiu, se afla la conducerea Centrului de Cercetare privind Ateroscleroza si Prevenirea Accidentelor vasculare cerebrale al Universitatii Western din London, Ontario, Canada.

 

In cazul participantilor sanatosi, a mai spus Spence, cresterea nivelului de TMAO provocat de colina ar putea sa nu fie ingrijorator. Dar a adaugat ca ar putea sa reprezinte motiv de ingrijorare pentru persoanele cu risc ridicat de boli cardiace sau accident vascular cerebral. Spence le recomanda acestora limitarea consumului de galbenusuri de ou, carne de vita si de alte alimente bogate in colina. Hazen a avut recomandari similare. „Nu trebuie sa deveniti vegetarian” a precizat acesta. „Dar ati putea incerca sa consumati mai multe alimente de origine vegetala si mai multe feluri de mancare vegetariene.”

A mai sugerat si dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, legume si peste. Intr-un studiu anterior, a mai spus Hazen, echipa sa a descoperit ca un component al uleiului de masline pare sa blocheze formarea de TMAO. Noul studiu a aratat ca exista un alt component care ar putea sa echilibreze nivelul de TMAO: o doza mica de aspirina.

In cadrul unui experiment separat, participantii au luat 85 de miligrame de aspirina pe zi, pe langa suplimentele de colina. Ceea ce in schimb, a diminuat cresterea nivelului de TMAO si schimbarea activitatii trombocitelor. Medicii prescriu deja doze mici de aspirina anumitor persoane care se confrunta cu riscul de boli cardiace si accident vascular cerebral. Este posibil, a tinut sa precizeze Hazen, ca efectele aspirinei asupra nivelului de TMAO sa fie unul din motivele pentru care scade riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare. Studiul actual este restrans si preliminar. Dar trebuie mentionat ca „microbiomul” intestinal joaca un rol cheie in bolile cardiovasculare, a declarat Spence.

 

 

„Microbiomul” reprezinta trilioanele de bacterii care traiesc in intestine. Spence sustine ca cercetatorii incep sa inteleaga modul in care bacteriile din intestine si produsele lor secundare afecteaza sistemul cardiovascular. Dar speram sa descoperim echilibrul bacteriilor din intestine care contribuie la sanatatea cardiovasculara si posibilitatea administrarii de suplimente de probiotice („bacterii bune”) pentru tratarea persoanelor care se confrunta cu un risc ridicat de boli cardiace sau accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spence a mai adaugat ca laboratorul sau lucreaza exact la acest lucru. Bineinteles ca exista multi alti factori asociati cu riscul de boli cardiace, de la varsta, hipertensiune arteriala la diabet si fumat, a mai subliniat Hazen. „Suntem de parere ca o parte a riscului este asociata cu microbiomul intestinal” a spus acesta. Hazen impreuna cu un alt coleg au raportat ca anumite companii aplica preturi extrem de mari cu privire la „diagnosticele si terapia bolilor cardiovasculare”. Cleveland HeartLab a lansat recent un test de masurare a nivelului de TMAO.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0