Antioxidantii, utili in protectia cardiovasculara

Exista numerosi antioxidanti care pot sa protejeze impotriva afectiunilor cardiovasculare, insa acestia trebuie alesi cu atentie, pentru a imbunatati anumite functii din organism si pentru a se completa reciproc.

Stresul oxidativ declanseaza inflamatia in corp si disfunctia endoteliala in aterogeneza (procesul prin care se constituie depozite de grasimi pe artere). Mai multe studii1 au aratat ca antioxidantii exogeni (care provin din afara corpului) pot modula anumite raspunsuri vasodilatatoare si anumite interactiuni ale endoteliului. Prin urmare, s-a sugerat ca terapia cu antioxidanti ar interveni (la modul benefic) in dezvoltarea si progresia aterosclerozei.

Astazi ne indreptam atentia in directia a trei antioxidanti importanti - astaxantina, hidroxitirozol si vitamina E - si ne propunem sa aflam ce rol au antioxidantii in protectia cardiovasculara, potrivit celor mai recente studii din domeniu.

Astaxantina este un alt antioxidant recomandat de oamenii de stiinta

Un puternic antioxidant care a castigat foarte mult teren in ultimii ani este astaxantina, un carotenoid (adica un pigment organic) care se gaseste in microalgele Haematococcus pluvialis. In natura, astaxantina este produse de microalge ca un mecanism de aparare impotriva conditiilor vitrege din mediul inconjurator. Pentru oameni, insa, astaxantina este un supliment nutritiv puternic, care are un avantaj nutritional superior in comparatie cu alti antioxidanti.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Oamenii de stiinta considera astaxantina un potential agent terapeutic, care poate fi folosit in afectiunile cardiovasculare. Ea este un antioxidant cu proprietati antiinflamatoare si, prin urmare, are potentialul de a fi un agent terapeutic in tratarea unor boli cum este ateroscleroza. Un numar mic de studii clinice3 au evaluat efectele pe care le are astaxantina asupra stresului oxidativ si asupra inflamatiei. Nu s-au raportat reactii adverse si expertii au observat o reducere a biomarkerilor stresului oxidativ si ai inflamatiei odata cu administrarea astaxantinei.

Studiile3 experimentale realizate in cazul mai multor specii de animale au demonstrat ca astaxantina protejeaza miocardul (muschiul inimii) cand este administrata oral sau intravenos, inainte de inducerea unui eveniment cardiovascular ischemic .

Hidroxitirozolul are efecte antioxidante puternice

In ultimele decenii, s-au efectuat numeroase studii referitoare la hidroxitirozol si la potentialele intrebuintari ale acestui antioxidant in bolile cardiovasculare si nu numai. Hidroxitirozolul este unul dintre principalii compusi fenolici din uleiul de masline, el fiind prezent in fructele si in frunzele maslinului (Olea europaea). In ultimele decenii, oamenii de stiinta4 au documentat ca acest compus fenolic are beneficii pentru sanatate si are o actiune care protejeaza impotriva mai multor boli.

Mecanismul de actiune al hidroxitirozolului include efecte antioxidante puternice, cat si efecte antiinflamatoare, spun oamenii de stiinta. Importanta acestui compus chimic in ce priveste protectia impotriva lipoproteinelor cu densitate mica (LDL-colesterol) si implicatiile lui in reducerea riscului de boala cardiovasculara au fost subliniate de European Food Safety Authority. Reprezentantii acestei institutii au concluzionat ca 5 mg de hidroxitirozol (si derivatii lui) ar trebui consumati zilnic, pentru a se ajunge la acest efect benefic.

Studiile4 mai arata ca hidroxitirozolul are un rol in protectia particulelor LDL (lipoproteinelor cu densitate mica) de stresul oxidativ. In acest sens, un studiu experimental din 1995 a aratat efectul pe care il aveau hidroxitirozolul si doi compusi derivati din el in inhibarea oxidarii colesterolului LDL.

Vitamina E este si ea un aliat de pret

In ultimele decenii, s-au acumulat tot mai multe dovezi stiintifice care indica faptul ca radicalii liberi joaca un rol critic in procesele celulare implicate in ateroscleroza. Aceste studii2 au indicat ca o dieta bogata in antioxidanti este asociata cu un risc redus de boala cardiovasculara, chiar daca oamenii de stiinta nu au confirmat o asociere puternica a cauzalitatii.

In privinta vitaminei E, studiile observationale au sugerat ca utilizarea zilnica a unei doze de cel putin 400 UI (unitati internationale) este asociata cu efecte benefice asupra evenimentelor coronariene, insa beneficiile clinice ale acestei vitamine asupra bolilor cardiovasculare nu au fost inca definite.

Asa cum stii, vitamina E este un antioxidant si ea poate sa protejeze celulele impotriva daunelor radicalilor liberi. Acest nutrient esential se gaseste, in mod natural, in multe alimente (ulei de rapita, uleid e masline, migdale si arahide, carne, lactate, legume verzi) si este disponibil si sub forma de supliment alimentar (in capsule sau ca picaturi).

Radicalii liberi ar putea juca un rol important in bolile de inima si in alte afectiuni cronice, iar daca iei vitamina E pentru proprietatile sale antioxidante, nu uita sa discuti cu medicul tau inainte de a lua acest supliment, pentru ca este posibil sa aiba anumite interactiuni cu unele medicamente.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1. Studiul "Antioxidants, inflammation and cardiovascular disease", publicat in iunie 2014, in World journal of cardiology, autori: Harald Mangge, Kathrin Becker, Dietmar Fuchs, Johanna M Gostner.
  • 2. Studiul "Antioxidants and cardiovascular disease: Still a topic of interest", publicat in 2004, in Environmental health and preventive medicine, autori Shuko Nojiri, Hiroyuki Daida, Yutaka Inaba.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
  • 3. Studiul "Astaxanthin: a potential therapeutic agent in cardiovascular disease.", publicat in martie 2011, in Marine Drugs, autori: Fassett RG, Coombes JS.
  • 4. Studiul "Hydroxytyrosol and Potential Uses in Cardiovascular Diseases, Cancer, and AIDS", publicat in 2014, in Frontiers in nutrition, autori: Cristina Vilaplana-Pérez, David Auñón, Libia A. García-Flores, Angel Gil-Izquierdo.

Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0