Ce peste e sanatos pentru copii si cum sa il gatesti

Peștele este un aliment bogat în nutrienți de preț, așa că nu trebuie să îl elimini din dieta copiilor de teamă să nu îi expui vreunui risc, doar trebuie să știi cum alegi sortimentele de pește și cum le gătești mai sănătos pentru copii.

Mulți părinți se întreabă dacă, având în vedere riscul de contaminare cu mercur, peștele este un aliment sigur pentru copiii lor. E bine de știut că, atâta vreme cât alegi peștele potrivit și îl gătești într-o manieră cât mai sănătoasă, consumul nu va aduce decât beneficii pentru sănătatea micuților aflați în plină dezvoltare.

Peștele conține nutrienți de calitate

Peștele este bogat în proteine de calitate, în fier și alte minerale, precum și în acizi grași Omega 3. Acizii grași Omega 3 sunt benefici pentru sănătatea inimii, dar contribuie și la dezvoltarea creierului, așa că le sunt utili copiilor, care se află în continuă creștere. Unele tipuri de pește, precum somonul, conțin chiar și vitamina D, care nu se găsește în multe alimente.

Ce pește este sănătos pentru copii?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Printre tipurile de pește care conține cantități reduse de mercur și care pot fi consumate chiar și de copii și de femei însărcinate se află somonul sălbatic, plătica, somnul, păstrăvul, sardinele, heringul, macroul, știuca, codul, halibutul, moluștele comestibile, creveții, stridiile, scoicile.

Ce tip de pește NU este recomandat pentru copii?

Trebuie să știi, de asemenea, și ce tip de pește NU este indicat pentru copii. Este vorba despre peștele care poate conține cantități mari de mercur, precum rechinul, peștele-spadă ori macroul-rege.

Ce cantitate de pește este indicată pentru copii?

Potrivit specialiștilor, copiii ar trebui să mănânce pește de 2-3 ori pe săptămână, însă porțiile acestora trebuie să fie mai mici în comparație cu ale adulților.

Cât pește poate mânca un copil sub 6 ani?

Pentru copiii de până în 6 ani, cantitatea totală de pește recomandată pe săptămână nu trebuie să depășească 140 de grame.

Cât pește poate mânca un copil între 6 și 10 ani?

În ceea ce îi privește pe copiii ceva mai mari, cu vârste cuprinse între 6-8 ani, cantitatea de pește consumată pe săptămână nu ar trebui să depășească 170 de grame.

Cât pește poate mânca un copil de 11 ani și mai mult?

Copiii cu vârsta de 11 ani și mai mare pot consuma o cantitate totală de 250 de grame de pește pe săptămână.

Dacă este vorba despre peștele prins în râuri și lacuri de cineva din familie sau de un cunoscut (deci pește care nu a fost cumpărat de la un magazin specializat), redu cantitatea servită copiilor sub 6 ani la 56 de grame pe săptămână. Copiii mai mari au voie să consume o cantitate de 85 de grame de pește pescuit în râuri sau lacuri, pe săptămână.

Cum gătești peștele pentru cei mici?

Poate că ești tentat, ca părinte, să îi oferi celui mic pește pregătit pane sau sub formă de fish-fingers, întrucât ar putea accepta mai ușor peștele servit așa. Ideal ar fi, însă, să îți protejezi copilul de prăjeli, care nu sunt deloc sănătoase, nici măcar pentru adulți.

Întrucât poate fi dificil să îl convingi pe cel mic să mănânce pește, te poți folosi de diferite trucuri care fac mâncarea mai atractivă. Spre exemplu, servește-i peștele gătit la cuptor, alături de legume precum morcovul, tăiat în formă de steluțe sau alte figuri simpatice. Dacă este vorba despre un copil puțin mai mare, poți folosi o lipie sau o tortilla pentru a înfășură peștele, alături de legume, astfel încât cel mic să accepte mai ușor să mănânce ce îi oferi.

Cele mai bune metode de gătire a paștelui pentru copii sunt la cuptor, la abur, fiert și pe grill.

Idei de mese cu pește pentru copii

  • File de pește tăvălit prin pesmet și gătit la cuptor pe foaie de copt alături de cartofi wedges, servit la masă cu salata preferată a copilului (morcov cu țelină, varză, roșii etc.);
  • Chiftele preparate din pește fiert, cartofi fierți, ouă crude și pătrunjel tocat, gătite la cuptor pe o foaie de copt și servite în lipie cu salată de varză, felii de roșii și puțin iaurt;
  • Sandviș sau chiflă rece cu sos de avocado (avocado pisat cu puțină sare și zeamă de lămâie), bucățele de pește fiert și salată de varză roșie;
  • Sandviș cald cu o felie de brânză care se topește (gen gouda, edam sau cheddar), bucățele de pește și feliuțe de ardei gras, servit alături de câteva felii de castrevete murat;
  • Paste cu sos de somon, iaurt grecesc și condimentele preferate de copil (mulți copii nu suportă condimente tari precum busuiocul sau rozmarinul, de aceea e bine ca părinții să țină cont de ce pot tolera ca gust și aromă cei mici și ce nu acceptă);
  • Paste cu ton și sos de roșii (la fel, se va ține cont de ce ierburi și condimente îi plac copilului);
  • Pilaf de orez cu pește afumat, ceapă, mazăre, pătrunjel și ulei de măsline.

Suplimentele cu Omega 3, ideale pentru copiii care refuză să mănânce pește

Așa cum am menționat mai sus, acizii grași Omega 3 care se regăsesc mai ales în peștele gras (somon, hering, macrou, sardine) sunt esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Creierul este cel care beneficiază în mod deosebit de acești acizi grași. 

Însă pentru un aport optim de Omega 3 în organism, copilul ar trebui să consume pește de 2-3 ori pe săptămână. Peștele nu este însă, din păcate, un aliment bine agreat de copii și mulți refuză să mănânce fie din cauza gustului puternic pe care acesta îl are, fie din cauza oaselor.

Pentru ca și copilul să beneficiaze de acizii grași Omega 3 chiar dacă nu mănâncă pește, părinții îi poți oferi un supliment alimentar de calitate, certificat, pe bază de ulei de pește. Omega 3 din uleiul de pește de calitate superioară, obținut din pește de mare adâncime, cu formulă purificată, este bine absorbit de organismul copilului.

Așadar, părinții pot discuta cu medicul pediatru despre suplimentele cu Omega 3 pentru a afla dacă cel mic poate lua astfel de suplimente și în ce cantități se recomandă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthy Children - Healthy Fish Choices for Kids 
https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/Protecting-Your-Children-From-Contaminated-Fish.aspx
Simply Recipes - 20 Unbelievably Delicious Kid-Friendly Fish Recipes
https://www.simplyrecipes.com/kid-friendly-fish-recipes-5220796


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0