Cum sa ingrijesti pielea bronzata

Bronzul apare în urma expunerii pielii la radiațiile UV, ca măsură de protecție a organismului împotriva efectelor acestor radiații. Pentru a preveni arsurile solare, dar și problemele mai serioase precum cancerul de piele, trebuie neapărat să folosești o loțiune de plajă cu factor de protecție de cel puțin 30.

În ce constă îngrijirea pielii după bronz 

Știm cu toții că dacă stai la soare suficient de mult, pielea ta se va arde sau se va bronza, dar ce face de fapt ca pielea să-ți schimbe culoarea? Când pielea este expusă la razele UV, acest lucru stimulează celulele melanocite din pielea noastră să producă melanină ca metodă de protecție. Melanina creează pe piele un pigment maro.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cum alegi crema cu SPF

Academia Americană de Dermatologie recomandă tuturor să folosească protecție solară care:

  • Are protecție cu spectru larg (protejează împotriva razelor UVA și UVB)
  • Are SPF 30 sau mai mare
  • Este rezistentă la apă

Dermatologii recomandă utilizarea unei creme de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30, care blochează 97% din razele UVB ale soarelui. SPF-urile cu un număr mai mare blochează puțin mai mult din razele UVB ale soarelui, dar nicio cremă de protecție nu poate bloca 100% din razele UVB ale soarelui.

De asemenea, este important să reții că cremele de protecție solară trebuie reaplicate aproximativ la fiecare două ore atunci când stai în aer liber, chiar și în zilele înnorate, și după ce înoți sau transpiri.

Lumina soarelui conține atât raze UVA, cât și UVB

Aproximativ 95% din razele soarelui sunt UVA. Acestea pătrund în stratul superior al pielii în dermă, destabilizând colagenul care alcătuiește schelele pielii noastre, precum și dăunând melanocitelor, pentru a te alege cu un „bronz”. Razele UVA pot să treacă și prin geamuri și sunt chiar și în zilele înnorate. De asemenea, contribuie la dezvoltarea cancerului de piele.

Razele UVB afectează stratul superior al pielii sau epiderma, ducând la arsuri solare după expunerea prelungită și, uneori, ducând la un aspect întârziat de bronzare. Razele UVB sunt, de asemenea, de vină pentru majoritatea cancerelor de piele induse de soare.

O protecție solară care oferă cele de mai sus te va ajută să-ți protejezi pielea de arsurile solare, îmbătrânirea timpurie a pielii și cancerul de piele. Cu toate acestea, crema solară singură nu te poate proteja pe deplin. Pe lângă folosirea unei creme de protecție solară, dermatologii recomandă să ții cont și de următoarele recomandări:

  • Stai la umbră atunci când este cazul și amintește-ți că razele soarelui sunt cele mai puternice între 10 a.m. și 2 p.m. 
  • Îmbracă-te corespunzător pentru a te proteja de soare: poartă o cămașă cu mâneci lungi, pantaloni, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare, atunci când este posibil.
  • Evită solarul. Lumina ultravioletă de la acesta poate provoca cancer de piele și riduri.  

Ar mai trebui să știi și că utilizarea protecției solare poate reduce producția de vitamina D la nivelul pielii. Dacă ești îngrijorat că nu obții suficientă vitamina D, ar trebui să discuți cu medicul despre opțiunile pe care le ai pentru a obține vitamina D.

Mulți oameni pot obține vitamina D de care au nevoie din alimente și/sau suplimente de vitamine. Această abordare te ajută să beneficiezi de vitamina D de care ai nevoie, fără a crește riscul de cancer de piele.

Cum îngrijești pielea bronzată

De altfel, pentru ca pielea bronzată să fie frumoasă și sănătoasă pentru o perioadă îndelungată, trebuie să îi oferi o îngrijire specială. Astfel, pielea nu se va exfolia într-o manieră inestetică, nu te va ustura și nu se va înroși.

Ține cont de tipul tău de piele când stai la soare

Este bine știut că toți ne naștem cu diferite tipuri și tonuri de piele. Deci, inevitabil, atunci când vine vorba de bronzare, diferite tipuri de piele se vor bronza mai bine decât altele.Tipurile 1 și 2 (piele deschisă) nu se bronzează niciodată și doar se ard, în timp ce 3 și 4 (piele măsline) se vor bronza foarte repede. Specialiștii spun că totul depinde de cantitatea de melanină din piele. Și orice ai face, protejează-ți întotdeauna pielea purtând cremă cu SPF!'

Hidratarea este esențială

Hidratarea este cea mai importantă atunci când vine vorba despre menținerea bronzului. Hidratarea începe din interior, așa că asigură-te că bei suficientă apă și lichide, dar și că mănânci fructe și legume bogate în conținutul de apă. Este important să te hidratezi și după plajă, nu numai atunci când stai la soare.

Apoi, trebuie să te hidratezi și la exterior, folosind o loțiune de corp sau cremă cu efect hidratant, care să prevină efectul de piele uscată pe care expunerea la soare îl poate avea asupra pielii. Dacă preferi o variantă naturală pentru hidratarea pielii și nu o cremă din comerț, poți încerca o serie de ingrediente la îndemână, care hidratează pielea proaspăt bronzată. Uleiul de cocos, uleiul de măsline, uleiul esențial de mentă, uleiul esențial de lavandă, mierea ori ceaiul verde îți hidratează pielea în profunzime. Ține cont că uleiurile esențiale trebuie aplicate pe piele doar după ce au fost diluate cu un ulei vegetal, cum este uleiul de cocos. 

Atenție! Nu aplica niciodată pe piele un ulei esențial fără să-l diluezi înainte, altfel riști să te alegi cu arsuri.

Pentru prelungirea duratei bronzului, pielea poate fi ajutată de un produs hidratant pigmentat. O loțiune de corp hidratantă și pigmentată nu numai că va catifela pielea, însă o va și pigmenta, oferindu-i o nuanță mai închisă. Aplicând zilnic un asemenea produs cosmetic vei prelungi durata bronzului.

Ai grijă cu ce te epilezi!

Îndepărtarea părului nedorit de pe corp poate contribui la dispariția bronzului, așa că trebuie aleasă cea mai bună variantă în această situație. Spre exemplu, epilarea cu ceară va exfolia pielea, îndepărtând totodată și bronzul. Acest lucru este valabil și pentru aparatul de ras cu lama, care îndepărtează stratul superficial al pielii, dar și bronzul.

Cea mai bună metodă de epilare pentru pielea bronzată este îndepărtarea părului nedorit cu ajutorul epilatorului, metodă care elimină firele de păr fără a exfolia pielea. 

Ia o pauză de la plajă

Pielea bronzată are nevoie și de repaus înainte de o altă expunere la soare. Nu este indicat să faci plajă în fiecare zi întrucât pielea nu are timpul necesar la dispoziție pentru a-și reveni complet, așa că riscul de arsuri solare este mai mare. Ideal ar fi ca pielea deja bronzată să fie expusă din nou la soare după două zile de la prima expunere. În această perioadă, pielea trebuie hidratată în mod regulat.

Exfoliază pielea înainte să faci plajă

Înainte de a te expune la soare, trebuie neapărat să îți exfoliezi pielea pentru a o pregăti pentru bronz. Un scrub din comerț este bun, însă poți folosi și unul făcut de tine, acasă. Important este să alegi un scrub DIY fin, a cărui textură să nu fie foarte aspră. Sarea fină, de masă, poate fi folosită cu succes pentru exfoliere, dacă este amestecată cu un gel de duș ori cu o loțiune de corp hidratantă.

Pe ten folosește doar produse blânde

Utilizează un produs de curățare pe bază de lapte foarte blând. Pentru început, este important să-ți păstrezi pielea curată, dar este, de asemenea, la fel de important să stai departe de agenții de curățare și săpunurile dure care elimină umiditatea pielii.  

Dacă ai o rutină consecventă care combină curățarea feței cu exfolierea ușoară, nu vei avea nevoie de o exfoliere suplimentară. Curățarea dublă este procesul de curățare a feței de două ori și se efectuează în mod normal seara, înainte de culcare. 

Prima curățare elimină machiajul și toate urmele cremei de protecție solară, în timp ce a doua curăță delicat și luminează pielea. Utilizarea unui prosop cald pentru față ca parte a rutinei de curățare oferă o exfoliere ușoară, astfel încât pielea să rămână netedă și curată pentru o perioadă îndelungată.

Aplică pe ten un autobronzant cu beneficii pentru piele

În timp ce formulele de autobronzare pentru față s-au îmbunătățit treptat de-a lungul anilor, unele dintre ele conțin încă alcool și niveluri ridicate de agent de bronzare DHA (dihidroxacetonă). Ambele usucă puternic pielea. 

Alege un produs care oferă beneficii pielii, precum și acțiune de bronzare pentru a minimiza probabilitatea de iritație sau descuamare. Un autobronzant bun ar trebui să funcționeze pentru a trata pielea în același timp cu bronzarea acesteia. Caută produse care conțin ingrediente hidratante precum acidul hialuronic și care nu au în compoziție alcool.  

Cum previi cancerul de piele

Oricine dorește să se „bronzeze în siguranță” ar trebui să aibă obiceiul de merge anual la medicul dermatolog. Discută cu medicul să-ți verifice alunițele, pentru a identifica potențiale celule canceroase înainte de a se răspândi în altă parte. 

Cancerul de piele ca grup (celule bazale, celule scuamoase și melanom) reprezintă cea mai comună formă de cancer. Morbiditatea și mortalitatea cauzate de aceste cancere de piele pot fi reduse dramatic prin detectarea precoce.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - Sunscreen FAQs
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/sunscreen-faqs
American Academy of Dermatology -  What causes a sunburn and suntan?
aad.org/public/kids/skin/skin-cancer/what-causes-a-sunburn


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0