Îmbunătățirea vederii și alte beneficii ale morcovilor

Asociem morcovii cu iepurașii și cu o vedere sănătoasă. Îi adăugăm în supe și mâncăruri, fiindcă au gust plăcut, sunt accesibili ca preț și ca mod de preparare. Am descoperit recent varianta baby, mai dulce și mai aromată și am început să îi gătim ca garnitură. Deși atât de comuni, morcovii au foarte multe efecte benefice asupra sănătății noastre.

Morcovii pot fi consumați cruzi sau gătiți, sunt delicioși și în sucuri naturale, alături de măr și portocală. Pot fi consumați și de către copii, după vârsta de 6 luni, gătiți la abur, la cuptor sau fierți.

Ce beneficii au morcovii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În primul rând, nu sunt lăudați degeaba în privința efectilui asupra vederii noastre. Morcovii sunt bogați în betacaroten și vitamina A, ambele cu rol de susținere a țesuturilor oculare, în special a fotoreceptorilor responsabili cu vederea noastră. Morcovii pot îmbunătăți vederea de noapte, pot întârzia apariția cataractei și a multor altor afecțiuni oculare. Morcovii nu fac minuni în cazul persoanelor deja bolnave și nu te vor scăpa de dioptrii, insă pot fi de folos în prevenția agravării afecțiunii de care suferi.

Morcovii îți întineresc pielea și te ajută să te bronzezi sănătos. Tot betacarontenul este „vinovat” de acest lucru, el favorizând modificarea nuanței pielii. Practic, dacă în perioada în care ești la mare și vrei să te bronzezi mănânci mai mult morcov, bronzul se va instala mai rapid și va fi mai uniform. Atenție însă la excesul de betacaroten, care poate cauza îngălbenirea pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

Morcovii pot ajuta în tratarea acneei și a rănilor superficiale de la suprafața pielii, datorită efectului antiseptic, antiinflamator și cicatrizant. Poți folosi această legumă și în măștile pentru față, alături de lămâie, pulpă de roșii sau ulei de măsline, în funcție de tipul tenului tău.

Morcovii întârzie îmbătrânirea și detoxifică organismul

Un alt beneficiu al morcovilor este faptul că ne mențin țesuturile sănătoase și întârzie îmbătrânirea. Antioxidanții din morcovi ne ajută să eliminăm eficient toxinele din organism, împiedică formarea celulelor canceroase și răspândirea acestora printre cele sănătoase. Specialiștii au descoperit în compoziția morcovului o substanță minune, falcarinolul, care apără în mod natural rădăcina plantei de fungi și de dăunători. Această substanță se transferă în organismul nostru cu același rol: de a ne apăra de boli.

Antioxidanții și nutrienții din morcov ajută toate sistemele și organele, în special datorită rolului de purificare. Toxinele sunt eliminate, digestia este normalizată, rinichii sunt ajutați, iar sistemul cardiovascular lucrează la cote maxime.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0