Durere de rinichi: cauze, simptome asociate si tratament

1. Despre durerea de rinichi
     a. Anatomia rinichiului și a aparatului urinar
     b. Localizarea durerilor de rinichi
2. Cauzele durerii de rinichi
     a. Infecțiile tractului urinar
     b. Pietre la rinichi
     c. Cheaguri de sânge la rinichi sau tromboză renală
     d. Sângerări ale rinichiului
     e. Boala rinichilor polichistici
     f. Cancerul la rinichi
     g. Malformații congenitale la nivelul rinichilor
     h. Medicamente care afectează rinichii
     i. Substanțe poluante care pot afecta rinichii
     j. Sarcina
     k. Lovituri la nivelul rinichilor
3. Simptomele durerilor de rinichi
     a. Febra
     b. Urinări dureroase
     c. Urinări sângeroase
     d. Grețuri
     e. Oboseală
     f. Diaree
     g. Gust metalic în gură
     h. Respirație urât mirositoare
     i. Piele uscată
     j. Senzație de sete
4. Diagnosticarea durerilor de rinichi
     a. Examinarea fizică și analiza istoricului pacientului
     b. Examinare imagistică
     c. Teste de urină pentru diagnosticarea durerilor de rinichi
     d. Teste de sânge pentru diagnosticarea durerilor de rinichi
     e. Grupele de risc pentru dureri și afecțiuni ale rinichilor
     f. Complicații ale durerilor de rinichi netratate corespunzător
5. Tratarea durerii de rinichi
     a. Tratament medicamentos pentru infecțiile urinare
     b. Tratamentul pentru insuficiența renală
     c. Tratament naturist pentru durerile de rinichi
     d. Tratamente naturiste pentru dizolvarea pietrelor la rinichi
     e. Tratamente naturiste pentru dizolvarea chisturilor la rinichi
     f. Tratamente naturiste pentru curățarea rinichilor
     g. Tratamente naturiste pentru vindecarea infecțiilor tractului urinar
     h. Intervenții chirurgicale la nivelul rinichiului
     i. Dializa
     j. Transplant de rinichi
6. Prevenirea durerilor de rinichi
     a. Alimentația care ajută la prevenirea pietrelor de rinichi
     b. Evitarea infecțiilor aparatului urinar printr-o igienă adecvată
     c. Hidratarea corectă a organismului
     d. Protejarea de frig și umezeală care favorizează durerile de rinichi
     e. Controlul tensiunii arteriale pentru prevenirea durerilor de rinichi
     f. Controlul glicemiei pentru evitarea diabetului, care favorizează durerile de rinichi

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

Despre durerea de rinichi

Durerea de rinichi se manifestă la nivelul părții superioare a cavității abdominale, pe o parte sau pe spate. Adesea, durerea de rinichi este confundată cu durerea de spate, însă cea de rinichi este localizată mai sus și este mai intensă decât durerea obișnuită de spate. 

Anatomia rinichiului și a aparatului urinar

Aparatul urinar constituie sistemul de drenare al organismului, eliminând urina care este alcătuită din surplusul de fluide și deșeuri. Pentru ca procesul de urinare să se petreacă, toate componentele aparatului urinar trebuie să funcționeze: rinichi, uretere, uretră și vezica biliară. Rinichii sunt două organe de forma unor boabe de fasole, de dimensiunile unui pumn. Aceștia sunt amplasați exact sub coaste, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. 

Localizarea durerilor de rinichi

Durerile de rinichi se resimt în zona spatelui, imediat sub coaste. Durerea poate să apară pe o singură parte, dar și pe ambele părți simultan. 

Cauzele durerii de rinichi

Durerea de rinichi poate fi cauzată de diverse afecțiuni.

Infecțiile tractului urinar

Infecția urinară poate apărea atât la nivelul rinichilor, cât și la nivelul uretrei, a ureterelor ori la nivelul vezicii urinare. Majoritatea infecțiilor apar la nivelul părții inferioare a tractului urinar, adică în vezica urinară sau la nivelul uretrei. Infecțiile urinare de la nivelul rinichilor sunt extrem de periculoase. De regulă, medicii tratează aceste infecții cu antibiotice. Simptomele infecțiilor tractului urinar sunt: nevoia accentuată de a urina, dureri și usturimi la urinare, urină de culoare tulbure, urină cu miros înțepător, durere în zona pelviană. 

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt formațiuni minerale cristaline, care apar la nivelul rinichilor sau tractului urinar. Pietrele la rinichi pot să nu cauzeze dureri decât în momentul în care trec prin uretere de la rinichi către vezica urinară. Simptomele sunt destul de serioase: durere severă sub coaste, durere care iradiază către abdomen și zona pelviană, durere care vine în valuri și fluctuează, durere la urinare, sânge în urină, urină urât mirositoare, greață și vărsături, nevoia continuă de urinare, febră și frisoane. 

De multe ori, pietrele la rinichi sunt eliminate de la sine. Dacă este nevoie de tratament, acesta este alcătuit din calmante și medicamente care facilitează urinarea. 

Cheaguri de sânge la rinichi sau tromboză renală

Tromboza renală este afecțiunea care presupune formarea unuia sau mai multor cheaguri de sânge la nivelul venei renale. Această afecțiune apare adesea în cazul copiilor foarte mici. 

Sângerări ale rinichiului

Sângele în urină, adică hematuria, apare adesea din cauza pietrelor la rinichi care, în timpul eliminării, fac răni de-a lungul sistemului renal. 

Boala rinichilor polichistici

Boala polichistică renală este o afecțiune ereditară, care cauzează formarea chisturilor la nivelul rinichilor. Pe măsură ce apar tot mai multe chisturi, dimensiunile rinichilor se modifică, fapt care afectează funcționarea acestora. Aceste chisturi sunt formațiuni necanceroase, care conțin fluid. Boala rinichilor polichistici poate determina apariția chisturilor și la nivelul ficatului ori în alte zone ale corpului. 

Simptome boală rinichi polichistici: tensiune arterială mărită, durere de spate, durere de cap, senzație de balonare, sânge în urină, pietre la rinichi, insuficiență renală, infecții ale tractului urinar, cancer la rinichi.

Cancerul la rinichi

Cancerul la rinichi este afecțiunea care apare atunci când celulele de la nivelul rinichilor devin maligne și scapă de sub control, formând tumori. Din fericire, de cele mai multe ori cancerul la rinichi este depistat înainte de a se răspândi și la alte organe. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Malformații congenitale la nivelul rinichilor

Malformațiile congenitale ale tractului urinar sunt des întâlnite în rândul copiilor, acestea constituind 30% dintre malformațiile diagnosticate prenatal. Iată ce malformații congenitale pot apărea la nivelul rinichilor: agenezia renală, rinichiul supranumerar, rinichiul rotat, ectopia renală, aplazia renală, hipoplazia renală, hipoplazia renală, chistul renal, anevrismul arterei renale, fistula arterio-venoasă renală. 

Medicamente care afectează rinichii

O serie de medicamente pot afecta serios rinichii, cauzând chiar insuficiență renală acută: antibioticele, unele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, medicamentele administrate pentru tratarea cancerului, medicamentele pentru tratarea HIV, medicamentele antiinflamatoare și cele pentru tratarea ulcerului. Drogurile precum metamfetamina și heroina afectează, de asemenea, rinichii. 

Substanțe poluante care pot afecta rinichii

Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală faptul că expunerea îndelungată la aerul poluat crește riscul de afecțiuni renale. Potrivit specialiștilor, poluarea cauzează nefropatie membranoasă, care la rândul ei poate declanșa insuficiență renală. 

Sarcina

În timpul celor 9 luni de sarcină, femeile sunt mai predispuse infecțiilor urinare. Schimbările hormonale care se petrec în organismul femeii, precum și transformările de natură fizică (mărirea în volum a uterului) predispun viitoarea mămică la infecții urinare. Din fericire, acestea pot fi tratate cu ușurință cu ajutorul unor antibiotice special concepute pentru femeile însărcinate. 

Lovituri la nivelul rinichilor

Loviturile la nivelul rinichilor nu sunt numai dureroase, ci pot fi și foarte periculoase. În cazul loviturilor grave, este recomandat consultul medical de urgență.

Simptomele durerilor de rinichi

Durerile de rinichi sunt acompaniate de o serie de simptome care oferă indicații medicului cu privire la cauza durerii. 

Febra

Febra apare atunci când în organism este o infecție, deci dacă te dor rinichii și ai febră poate fi vorba despre o infecție a tractului urinar. 

Urinări dureroase

Atât infecțiile de tract urinar, cât și pietrele la rinichi pot cauza dureri la urinare. 

Urinări sângeroase

Urinarea cu sânge poartă denumirea de hematurie. În caz de hematurie trebuie contactat de urgență medicul pentru a descoperi cauza apariției sângelui în urină. Sângele poate proveni atât de la rinichi, cât și de la nivelul ureterelor, uretrei ori a vezicii biliare. 

Grețuri

Durerile cauzate de rinichi adesea vin la pachet cu senzație de greață, poate chiar și vărsături. 

Oboseala

Oboseala continuă, fără o cauză anume, este adesea asociată cu ficatul și cu afecțiunile acestui organ, însă de multe ori oboseala poate avea legătură și cu afecțiunile renale. 

Diaree

Durerile de rinichi pot fi acompaniate și de tulburări gastrointestinale precum diareea.

Gust metalic în gură

Gustul metalic în gură apare în caz de insuficiență renală, adică atunci când rinichii funcționează la o capacitate mai mică de 15%. Acest gust apare pentru că ureea se depozitează în gură și este transformată în amoniac de către bacteriile din cavitatea bucală. 

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare care apare odată cu durerea de rinichi poate semnala insuficiență renală din cauză că apare în urma descompunerii toxinelor în organism. 

Piele uscată

Rinichii se află în legătură strânsă cu hormonii care rețin sau elimină fluide din organism. Aceste organe mențin și nivelul electrolitic echilibrat, producând urină și filtrând toxinele din sânge. În momentul în care apar afecțiunile renale, rinichii nu își mai pot îndeplini funcțiile așa cum trebuie, petrecându-se o serie de schimbări inclusiv la nivelul pielii, care devine mai uscată. 

Senzație de sete

În momentul în care rinichii nu își mai îndeplinesc funcțiile cum trebuie, fluidele nu pot fi reținute în organism, ceea ce înseamnă că apar urinări extrem de dese. De aici deshidratarea și senzația acută de sete la pacienții cu afecțiuni renale. 

Diagnosticarea durerilor de rinichi

În caz de dureri de rinichi este recomandat consultul medical de urgență. Există o serie de afecțiuni care pot mima durerea renală, dar medicul este singurul în măsură să stabilească dacă este vorba despre așa ceva sau dacă există o afecțiune renală. 

Examinarea fizică și analiza istoricului pacientului

În prima fază, medicul examinează fizic pacientul și face anamneză. În timpul examinării fizice, acesta va acorda o atenție sporită pungilor de sub ochi, gleznelor și mâinilor umflate. Pe parcursul discuției cu pacientul, medicul va întreba dacă acesta suferă de diabet, de afecțiuni cardiace, dacă are probleme cu tensiunea sau dacă are în familie cazuri de afecțiuni renale. 

Examinare imagistică

Ecografiile sunt adesea folosite de medici pentru a observa structura și dimensiunile rinichilor. Se folosesc, în cazuri mai rare, și alte metode de examinare imagistică. 

Teste de urină pentru diagnosticarea durerilor de rinichi

Sumarul de urină scoate la iveală anormalități care pot indica insuficiență renală, dar pot ajuta medicul și să determine cauza care a dus la apariția afecțiunii renale. 

Teste de sânge pentru diagnosticarea durerilor de rinichi

Analizele de sânge ajută medicul să stabilească diagnosticul furnizându-i informații despre nivelul de creatinină și uree din sânge, factori importanți în diagnosticarea pacientului. 

Grupele de risc pentru dureri și afecțiuni ale rinichilor

Risc crescut pentru dureri și afecțiuni renale au următoarele grupe de populație: 

  • Persoanele diabetice sau cu tensiune arterială crescută, întrucât aceste afecțiuni atacă rinichii;
  • Persoanele care au istoric în familie în ceea ce privește afecțiunile renale;
  • Persoanele care consumă substanțe interzise. 

Complicații ale durerilor de rinichi netratate corespunzător

Durerile de rinichi trebuie diagnosticate și tratate corespunzător. Complicațiile acestora pot pune viața pacientului în pericol. Cea mai periculoasă complicație a durerilor de rinichi o reprezintă insuficiența renală, care apare în momentul în care rinichii nu își mai pot îndeplini funcțiile. Alte complicații sunt: rinichi cu cicatrice, septicemie sau, în cazul femeilor însărcinate, nașterea unui copil cu o greutate sub medie. 

Tratarea durerii de rinichi

Tratamentul pentru durerea de rinichi diferă în funcție de cauzele durerii. 

Tratament medicamentos pentru infecțiile urinare

Infecțiile urinare sunt adesea tratate cu antibiotice, calmante și ceaiuri care să hidrateze și să accelereze eliminarea bacteriilor de la nivelul tractului urinar. 

Tratamentul pentru insuficiența renală

Tratamentul pentru insuficiență renală trebuie făcut într-un spital. În prima fază, se tratează cauza care a declanșat insuficiența renală. Între timp, se tratează și complicațiile care au apărut. Medicamentele pentru controlul nivelului de potasiu din sânge, medicamentele pentru înlocuirea calciului din sânge și dializa pentru îndepărtarea toxinelor din sânge fac parte din schema de tratament în caz de insuficiență renală. 

Tratament naturist pentru durerile de rinichi

Durerile de rinichi pot fi ameliorate cu remedii naturiste precum: apă cu lămâie, ceaiuri din plante precum păpădia, pătrunjelul, mătasea de porumb și cozile de cireșe, cataplasmele cu varză. 

Tratamente naturiste pentru dizolvarea pietrelor la rinichi

Și dizolvarea pietrelor la rinichi poate fi accelerată de unele tratamente naturiste. Amestecul de zeamă de lămâie, ulei de măsline și oțet de mere este unul adesea folosit pentru dizolvarea pietrelor la rinichi. Prepară-l din părți egale din aceste ingrediente și apoi bea 2 pahare cu apă plată. Repetă operațiunea de câteva ori pe zi, dar numai după ce ai acordul medicului curant. 

Fasolea roșie, care are o formă asemănătoare rinichilor, are proprietăți vindecătoare atunci când vine vorba despre afecțiunile tractului urinar. Oamenii de știință explică eficacitatea sa ca fiind datorată conținutului ridicat de magneziu, care reduce simptomele neplăcute cauzate de pietrele la rinichi.

Sucul de rodie are proprietăți astringente care accelerează dizolvarea pietrelor la rinichi. Pătrunjelul este folosit în popor pentru accelerarea eliminării pietrelor la rinichi. Prepară un fel de smoothie dintr-o mână de pătrunjel și un pahar de apă plată și consumă-l pe stomacul gol. Ceaiul de mătase de porumb, cel de cozi de cireșe și cel de ienupăr sunt, de asemenea, folosite în popor pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. 

Tratamente naturiste pentru dizolvarea chisturilor la rinichi

Ceaiul de coada calului este folosit, în popor, pentru dizolvarea chisturilor de la nivelul rinichilor. Și uleiul din semințe de in este eficient în tratarea chisturilor la rinichi, acesta reducându-le volumul. 

Tratamente naturiste pentru curățarea rinichilor

O serie de sucuri ajută la curățarea rinichilor, stimulând astfel buna funcționare a acestor organe. Sucul de merișoare, sucul de sfeclă și sucul pe bază de zeamă de lămâie sunt cele mai eficiente atunci când vine vorba despre curățarea tractului urinar. Aceste sucuri sunt în special recomandate în caz de infecție urinară, pentru eliminarea bacteriilor. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamente naturiste pentru vindecarea infecțiilor tractului urinar

Sucul de merișoare este eficient în vindecarea infecțiilor urinare, acesta inhibând creșterea și multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. E.coli, cea mai comună cauză a infecțiilor urinare, este eliminată cu succes de acest suc. Usturoiul este, de asemenea, benefic în tratarea infecțiilor urinare; alicina are efect antibacterian, dar și proprietăți antifungice. În caz de infecție urinară, este recomandat să se consume usturoi crud, zdrobit. 

Intervenții chirurgicale la nivelul rinichiului

Medicul urolog este cel în măsură să recomande și să facă operații la nivelul rinichilor. Afecțiunile pentru care se recomandă intervențiile chirurgicale la nivelul rinichilor sunt: 

  • Cancer renal 
  • Boală renală cronică 
  • Pietre la rinichi
  • Infecție la rinichi 
  • Hipertensiune renală 
  • Donarea unui rinichi 
  • Cele mai comune intervenții chirurgicale la nivelul rinichilor sunt: nefrectomie, nefrolitotomie percutană, litotripsie extracorporeală, metode minim-invazive.

Dializa

Dializa este procedura prin care se îndepărtează în mod artificial apa în exces, dar și toxinele și reziduurile din sângele persoanelor ai căror rinichi nu mai funcționează cum trebuie. Dializa este folosită încă din anul 1940 pentru tratarea persoanelor cu afecțiuni renale. 

Transplant de rinichi

Transplantul de rinichi este necesar atunci când rinichii nu mai funcționează corespunzător. În situațiile în care rinichii nu mai funcționează, există două metode de tratament: dializa sau transplantul de rinichi. Transplantul, spre deosebire de dializă, oferă pacientului o viață mai bună, necondiționându-l. În stadiul final al afecțiunilor renale, rinichiul bolnav este înlocuit cu unul sănătos, fie de la un pacient decedat, fie de la un pacient în viață, care renunță la un rinichi în favoarea unui pacient sau a unei rude.  

Prevenirea durerilor de rinichi

Durerile de rinichi pot fi prevenite prin mai multe măsuri. 

Alimentația care ajută la prevenirea pietrelor de rinichi

Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi este recomandat, în primul rând, consumul limitat de sare. Potrivit ghidurilor de sănătate, nu ar trebui să depășim o linguriță de sare pe zi. Limitarea proteinei animale este, de asemenea, eficientă în menținerea rinichilor sănătoși.  Astfel, ar trebui limitat consumul de carne de vită, carne de pui, carne de porc, pește și ouă. Și consumul de alimente bogate în oxalați trebuie redus întrucât acești compuși favorizează litiaza renală.

Printre aceste alimente se află: spanacul, rubarba, sfecla, ciocolata și nucile. 

Evitarea infecțiilor aparatului urinar printr-o igienă adecvată

Infecțiile aparatului urinar pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli de igienă adecvate. Mai exact, femeile trebuie întotdeauna să se șteargă în zona intimă pornind din față către spate, niciodată invers întrucât astfel răspândesc bacteriile în zona intimă. Niciodată nu folosi același șervețel pentru a șterge zona de două ori. 

De asemenea, și spălarea zonei intime se face tot cu mișcări din față către spate. Dușurile sunt recomandate în favoarea băilor îndelungate pentru că statul în cadă permite bacteriilor să pătrundă în vezica urinară. În timpul menstruației, e recomandată folosirea absorbantelor, nu a tampoanelor interne. 

Hidratarea corectă a organismului

Organismul are nevoie de hidratare, însă ceea ce poate nu știai este că hidratarea previne afecțiunile renale. Cu cât te hidratezi mai bine, cu atât rinichii funcționează mai bine și bacteriile de la nivelul tractului urinar sunt eliminate mai rapid. 

Protejarea de frig și umezeală care favorizează durerile de rinichi

Temperaturile scăzute și umezeala favorizează instalarea durerilor de rinichi așa că ar trebui, pe cât este posibil, să fie evitate. 

Controlul tensiunii arteriale pentru prevenirea durerilor de rinichi

Hipertensiunea este una dintre principalele cauze ale afecțiunilor renale precum insuficiența renală. Din cauza hipertensiunii, vasele de sânge de la nivelul rinichilor sunt afectate, fiind astfel împiedicat procesul de eliminare a reziduurilor din corp. Prin controlul tensiunii arteriale pot fi prevenite afecțiunile de la nivelul tractului urinar, deci implicit durerile de rinichi. 

Controlul glicemiei pentru evitarea diabetului, care favorizează durerile de rinichi

Diabetul crește considerabil riscul de afecțiuni renale, așa că este bine să se mențină echilibrat nivelul de zahăr din sânge. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Kidney Fund - Kidney pain
https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/kidney-pain.html
Cleveland Clinic - Kidney Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain
Pub Med - The prevalence of pain among patients with chronic kidney disease using systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33940112/
Studiul „The prevalence of pain among patients with chronic kidney disease using systematic review and meta-analysis”, apărut în Kidney Int. 2021 Sep;100(3):636-649. doi: 10.1016/j.kint.2021.03.041. Epub 2021 Apr 30, Kidney Int. 2021 Sep;100(3):636-649. doi: 10.1016/j.kint.2021.03.041, autori: Emilie Lambourg et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0