Vulvovaginitele: de ce apar și cum pot fi prevenite vara

Vulvovaginita este afecțiunea caracterizată atât de inflamația vaginului, cât și de cea a vulvei. Această problemă de sănătate apare atunci când se produce un dezechilibru la nivelul florei vaginale. Află în cele ce urmează cum se poate preveni vulvovaginita pe timpul verii.

Din ce cauze apare vulvovaginita?

Cauzele vulvovaginitei pot fi infecțiile bacteriene, fungice sau parazitare. Vulvovaginita de cauză bacteriană este cea mai des întâlnită dintre toate tipurile. Dezechilibrele de natură bacteriană reprezintă cauza acestui tip de vaginită. O altă cauză a vulvovaginitei este infecția fungică. Infecția cu Candida albicans este des întâlnită în rândul femeilor. Nici infecțiile bacteriene, nici cele fungice, nu se transmit prin contact sexual. Însă infecțiile parazitare precum infecția cu trichomonas se transmite adesea prin contact sexual.

Alte cauze ale vulvovaginitei

Există și alte cauze ale vulvovaginitei, printre care se numără:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Folosirea unui săpun, a unui gel de duș sau a altor produse pentru igienă intimă care conțin ingrediente agresive care cauzează dezechilibre la nivel vulvovaginal;
  • Afecțiuni dermatologice cronice;
  • Nivel scăzut de estrogen - în general, la menopauză sau după naștere;
  • Folosirea tampoanelor interne;
  • Igiena precară a zonei intime.

Care sunt simptomele în vulvovaginită?

În general, această afecțiune se manifestă prin simptome precum:

  • Prurit (mâncărimi);
  • Senzație de arsură;
  • Iritarea zonei intime;
  • Umflarea zonei intime;
  • Uscăciune vaginală;
  • Dureri sau disconfort la urinare sau în timpul actului sexual;
  • Miros neplăcut;
  • Secreții anormale.

Când e cazul să mergi la medic?

Vulvovaginita nu este o afecțiune gravă, însă trebuie tratată pentru că poate cauza alte probleme. Așadar, imediat ce apar simptomele precum mâncărimi, senzație de usturime sau orice alt disconfort în zona intimă, e indicat să se apeleze la ajutorul unui medic ginecolog. 

Medicul va stabili diagnosticul după anamneză, consult ginecologic și analiza secrețiilor vaginale. După ce se stabilește diagnosticul, precum și cauza vulvovaginitei, se va prescrie tratamentul potrivit. Cremele, gelurile, ovulele sau medicamentele pot fi administrate pentru tratarea vulvovaginitei.

Medicamentele pentru această afecțiune pot include antibiotice orale, creme cu antibiotice (aplicate direct pe piele), creme antibacteriene (aplicate direct pe piele), creme antifungice (aplicate direct pe piele), pastile antifungice orale, antihistaminice orale, dacă o reacție alergică este o cauză posibilă și creme cu estrogeni.

Formele ușoare de vulvovaginită se pot vindeca de la sine, fără tratament sau folosirea vreunui remediu. Însă dacă simptomele persistă sau chiar se agravează, e obligatoriu să se apeleze la ajutor de specialitate. Dacă vulvovaginita este rezultatul unei boli cu transmitere sexuală, este important ca partenerii sexuali să fie anunțați pentru a primi tratamentul pentru afecțiunea respectivă, chiar dacă la momentul respectiv nu prezintă simptome.

Respectarea regulilor de igienă intimă accelerează tratarea vulvovaginitei, mai ales dacă aceasta nu este de cauză infecțioasă. Purtarea unei lenjerii intime adecvate, din bumbac, precum și evitarea hainelor strânse pe corp, din materiale sintetice precum latexul, sunt de asemenea de ajutor în tratarea, dar și în prevenirea vulvovaginitei.

Vulvovaginita poate apărea și la fete

Vulvovaginita este o problemă care apare des la fetele prepubere, iar specialiștii cred că acest lucru este corelat cu nivelul scăzut de estrogen. Când începe pubertatea, vaginul devine mai acid, iar infecțiile se opresc de obicei. Vulvovaginita la copii poate fi tratată cu baie zilnică, steroizi și antibiotice topice în doze mici. Fetițele trebuie sfătuite cu privire la igiena zonei intime, și e bine de știut că purtarea lenjeriei largi din bumbac poate împiedica reapariția infecției.

Vulvovaginita pe timpul verii

În perioada verii, vulvovaginitele sunt cu 50% mai frecvente pentru că, printre factorii principali care conduc la apariția acestei boli, se află creșterea temperaturii și a umidității din aer, ceea ce a determinant poziționarea consultului ginecologic într-un loc fruntaș în lista celor mai cerute consulturi medicale în sezonul estival în Europa. Așadar, căldura excesivă și umiditatea din timpul verii contribuie la formarea mediului propice pentru schimbări la nivelul florei vaginale și, deci, dezvoltarea bolii.

Hainele umede pot contribui la apariția vulvovaginitei

Apariția vulvovaginitei poate fi, însă, prevenită prin metode relativ simple. Încearcă, pe cât posibil, să păstrezi zonele intime uscate: dacă mergi la piscină sau la mare, nu rămâne cu slipul ud mai mult decât este necesar, iar în mod curent, folosește lenjerie intimă din bumbac și nu foarte strâmtă, care permite pielii să respire.

Dacă practici exerciții sportive în zilele caniculare de vară, e important să dezbraci echipamentul purtat imediat ce antrenamentul se încheie. De asemenea, e indicat să se facă un duș, pentru ca zona intimă să fie curată, iar apoi uscată. Astfel, multiplicarea bacteriană este împiedicată.

Hainele sintetice cresc riscul de vulvovaginită

Totodată, în zilele călduroase de vară, e bine să se evite purtarea hainelor din materiale sintetice, prea groase în comparație cu temperaturile ridicate și extrem de mulate. Acestea favorizează menținerea unui mediu umed în zona intimă, de aceea e indicat să se poarte mai degrabă haine ușoare, subțiri și care să nu stea foarte strâns pe corp. Acest aspect e indicat nu doar pentru a evita vaginitele, ci și pentru confortul general pe timpul verii.

Și dușurile vaginale cresc riscul de vulvovaginită

În ceea ce privește toaleta zilnică, nu trebuie să se apeleze la dușurile vaginale decât dacă acestea sunt recomandate de către un medic specialist (în timp, pot dăuna florei vaginale) și nu se folosesc săpunuri intens parfumate, agresive, ci săpunuri naturale, cu PH netru, speciale pentru zona respectivă. Zona intimă se spală de două ori pe zi, dimineața și seara, și se usucă bine pielea. Absorbantele zilnice nu sunt tot timpul indicate, pentru că, în mod normal, nu permit pielii să respire.

Care este prognosticul în caz de vulvovaginită?

Majoritatea cazurilor de vulvovaginită se vindecă rapid atunci când sunt tratate corespunzător, iar dacă nu se observă o îmbunătățire în decurs de o săptămână, pacienta trebuie să revină la medic. Deși vulvovaginita bacteriană și cea fungică nu sunt considerate boli cu transmitere sexuală, vulvovaginita bacteriană poate fi transmisă și sexual.

Dacă o pacientă are vulvovaginită ca rezultat al unei BTS, ar trebui să anunțe și partenerul de sex pentru ca și acesta să fie tratat și apoi să aștepte până când se termină tratamentul și nu mai există simptome înainte de a relua contactele sexuale. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD - Overview of Vaginitis
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/vaginitis,-cervicitis,-and-pelvic-inflammatory-disease-pid/overview-of-vaginitis
NCBI - Evaluation of Vulvovaginitis and Hygiene Habits of Women Attended in Primary Health Care Units of the Family
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996544/
Studiul „Evaluation of Vulvovaginitis and Hygiene Habits of Women Attended in Primary Health Care Units of the Family”, Int J Womens Health, 2020; 12: 49–57. doi: 10.2147/IJWH.S229366, autori: Thais Chimati Felix et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0