Preventia secundara la pacientii care au avut un accident vascular cerebral (AVC)

Specialistii subliniaza ca, in cazul pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral, se recomanda controlul factorilor de risc vasculari: renuntarea la fumat, la consumul excesiv de alcool.

Se recomanda, totodata, modificarea regimului de viata prin dieta saraca in sare si grasimi saturate si bogata in fructe, legume si fibre, activitate fizica regulata. La persoanele supraponderale sau obeze, se recomanda scaderea in greutate.

Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale. Scaderea tensiunii arteriale se recomanda dupa faza acuta, inclusiv la pacientii cu tensiune arteriala normala. S-a demonstrat ca medicamentele antihipertensive au scazut recurenta accidentelor vasculare cerebrale dupa accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitor. Tensiunea arteriala nu trebuie scazuta intensiv la pacientii cu suspiciune de AVC hemodinamic sau la cei cu stenoza carotidiana bilaterala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se recomanda monitorizarea periodica a glicemiei. La pacientii diabetici, se recomanda modificarea stilului de viata si o terapie farmacologica individualizata.

Dupa un AVC, la pacientii cu diabet de tip II care nu necesita insulina, se recomanda tratamentul cu pioglitazona, care s-a demonstrat ca reduce riscul de deces si boala cardiovasculara severa.

La persoanele cu AVC non-cardioembolic se recomanda terapia cu statine.

Dupa accidentul vascular cerebral se recomanda ca pacientii sa primeasca terapie antitrombotica, pentru ca aceasta reduce evenimentele vasculare, inclusiv infarctul miocardic non-fatal, AVC non-fatal si decesul de cauza vasculara la pacientii cu antecedente de AVC sau accident ischemic tranzitor (AIT). Anticoagulantele administrate pe cale orala se recomanda dupa AVC ischemic asociat cu fibrilatia atriala.

(Conform Ghidului de diagnostic si tratament pentru bolile cerebro-vasculare)

Ce inseamna preventie secundara in cazul celor cu AVC

Preventia primara a accidentului vascular cerebral se refera la tratamentul indivizilor care nu au istoric medical de AVC. Pe de alta parte, preventia secundara se refera la tratamentul pacientilor care au suferit deja un AVC sau un accident ischemic tranzitoriu (AIT).

Preventia secundara la pacientii care au avut un accident vascular cerebral este extrem de importanta. Ea trebuie sa urmeze anumiti pasi:

  • antiagregante plachetare (precum aspirina si clopidogrelul) si anticoagulantele (precum warfarina) sunt doua clase de medicamente care se folosesc in tratamentul pacientului cu AVC;
  • se prescriu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale;
  • se recomanda renuntarea la fumat, se prescriu medicamente pentru scaderea colesterolului seric, se incearca revascularizarea arterei carotide;
  • dieta pacientului care are un AVC in antecedente este extrem de importanta acum;
  • exercitiile fizice - pacientul nu trebuie sa fie sedentar, el este incurajat sa faca miscare in mod regulat.


Pentru a preveni acest eveniment cardiovascular major, pacientul cu AVC este incurajat in continuare de medicul sau sa renunte la fumat (in cazul in care nu a renuntat deja la tigari), sa isi tina tensiunea arteriala sub control, sa tina diabetul sub control, sa adopte o dieta saraca in grasimi (de exemplu, dieta DASH sau dieta mediteraneana), sa slabeasca in cazul in care este supraponderal si sa faca exercitii fizice simple, in mod regulat.

Tratamentul medicamentos este extrem de important

Potrivit recomandarilor facute de Asociatia Americana a Inimii (AHA/ASA, American Heart Association/American Stroke Association) in ceea ce priveste preventia unui AVC in cazul pacientilor cu AVC sau cu atac ischemic tranzitoriu (AIT), tratamentul medical optim in cazul pacientilor cu stenoza arterei carotide si cu AIT include terapia cu medicamente antiplachetare, terapia cu statine si modificarea factorilor de risc.

Studiile arata ca o reducere relativa cu 15% a riscului in ceea ce priveste evenimentele vasculare (AVC, deces, infarct miocardic), care a fost documentata in cazul aspirinei, in comparatie cu o pastila placebo. Nu exista o dovada clara care sa sugereze ca dozele mai mari (de exemplu, 1300 mg pe zi) sunt mai eficiente decat dozele mai mici (de pilda, 50 mg pe zi), mai ales ca dozele de aspirina prescrise variaza la nivel mondial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In privinta statinelor, un alt studi a aratat o reducere cu 10 ani a riscului de recurenta in privinta AVC-ului, cand terapia cu statine a fost inclusa in tratamentul pacientului, dupa primul accident vascular cerebral. De asemenea, folosirea statinelor a redus riscul de mortalitate, chiar si dupa ajustarea unor factori precum controlul tensiunii arteriale, au raportat cercetatorii.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Collaborative overview of randomised trials of antiplatelet therapy--I: Prevention of death, myocardial infarction, and stroke by prolonged antiplatelet therapy in various categories of patients. Antiplatelet Trialists' Collaboration.", publicat in 1994, in BMJ (Clinical research ed.).
  • Studiul "Statin therapy after first stroke reduces 10-year stroke recurrence and improves survival.", publicat in 2009 in Neurology, autori Milionis HJ, Giannopoulos S, Kosmidou M, Panoulas V, Manios E, Kyritsis AP, Elisaf MS, Vemmos K.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0