Diagnosticarea imagistica a stenozelor arterelor carotide

Stenoza arterei carotide se numara printre factorii favorizanti ai accidentelor vasculare cerebrale (AVC), una dintre cele mai raspandite cauze de deces din intreaga lume.

In fiecare an, 150.000 de pacienti mor ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC), in timp ce 600.000 de pacienti raman cu urmari grave, cum ar fi orbirea sau paralizia. Dintre toate acestea, peste 10% apar ca urmare a stenozei arterei carotide.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Investigarea imagistica are ca scop principal preventia unor astfel de complicatii grave, in special in cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, care urmeaza tratamente cu statine.

Ecografia

Investigarea cu ajutorul ultrasunetelor sau ecografia (ultrasonografia) foloseste undele sonore pentru a produce imagini ale arterelor carotide din gat, care transporta sangele de la inima la creier. Ecografia Doppler este o tehnica inclusa deseori in acest examen, fiindca evalueaza fluxul sanguin care traverseaza un vas si, implicit, observa orice "ingreunare" a circulatiei sangelui. Este, de altfel, cel mai frecvent folosit mijloc pentru a depista blocarea sau ingustarea arterelor carotide si, implicit, pentru a depista riscul de accident vascular cerebral.

Angio CT

Tomografia computerizata (CT) permite scanarea carotidei cervicale si a arterelor cerebrale, oferind un mijloc precis de a evalua stenoza si efectele pe care aceasta le poate avea asupra creierului, in functie de gradul de evolutie. Avantajul acestei tehnici este ca se pot obtine imagini axiale, imagini multiplanare si detalii 3D care pot ajuta la acuratetea rezultatelor.

Prin utilizarea scanerelor CT avansate, stenoza carotida poate fi diagnosticata la un grad de precizie egal sau mai mare decat cel al angiografiei de baza de catete, insa fara a implica metode invazive. Tehnicile CT folosesc radiatii X, similare cu radiografiile.

Angio RMN

Examenul imagistic prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) intercranian are o sensibilitate de 92-95%, o specificitate de 91% si o precizie totala de 91% in detectarea stenozei carotidiene intracraniene. Scopul acestuia este de a obtine mai multe imagini bidimensionale, unite ulterior in cadrul unei imagini tridimensionale, care sa ofere informatii privind starea tesuturilor scanate. Fiindca pot inregistra trei parametri diferiti, imaginile RMN ofera o cantitate mai mare de informatii decat alte investigatii imagistice, iar nocivitatea este mai mica, fiindca nu utilizeaza radiatii ionizante.

Ce este stenoza arterei carotide?

Boala obstructiva carotidiana sau stenoza carotidiana are loc cand depozitele ori depunerile de grasimi (placi de aterom) infunda vasele de sange care transporta sangele la creierul si la capul pacientului (arterele carotide). Blocajul acesta iti creste riscul de accident vascular cerebral, o urgenta medicala care are loc cand fluxul sanguin catre creier este intrerupt sau este grav redus.

Accidentul vascular cerebral iti priveaza creierul de oxigen. In decurs de cateva minute, celulele creierului incep sa moara. Stenoza arterei carotide se dezvolta lent. Primul semn ca ai aceasta afectiune ar putea fi un AVC sau un accident (atac) ischemic tranzitoriu (AIT). Un AIT este o insuficienta temporara a fluxului sanguin catre creierul pacientului.

Tratamentul stenozei arterelor carotide, de regula, implica o combinatie de modificari in stilul de viata, medicatie si, uneori, interventie chirurgicala.

Simptomele pe care le are stenoza arterelor carotide

In stadiile ei incipiente, stenoza arterelor carotide de cele mai multe ori nu produce niciun fel de semne ori simptome. Afectiunea poate sa treaca neobservata pana cand este suficient de grava pentru a-ti priva creierul de sangele de care are nevoie, cauzand un AVC sau un atac ischemic tranzitoriu.

Semnele si simptomele unui accident vascular cerebral sau ale unui atac ischemic tranzitoriu includ:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Slabiciune subita sau senzatie de amorteala subita in zona fetei sau membrelor (maini si picioare), de cele mai multe ori doar pe o parte a corpului;
•    dificultati subite de vorbire si de intelegere
•    dificultati de vedere subite, la un ochi sau la ambii ochi
•    ameteala subita sau pierderea echilibrului
•    durere de cap subita, severa, fara sa aiba o cauza cunoscuta.

Cere ingrijiri medicale de urgenta daca te confrunti cu oricare dintre semnele si simptomele unui AVC. Chiar daca dureaza doar putin timp si apoi incepi te simti normal, trebuie sa te vada imediat un doctor. Este posibil sa fi suferit un accident ischemic tranzitoriu, un semn important ca esti expus unui risc mare de a avea un AVC.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0