Uleiuri naturale pentru protectie solara - sunt sau nu eficiente?

Adeptii unui stil de viata sanatos, care evita produsele chimice de orice natura, intampina dificultati atunci cand cauta o lotiune de plaja cat mai naturala, fara ingrediente chimice.

Potrivit specialistilor, exista ingrediente naturale care contin antioxidanti si substante care ofera protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB, insa acestea trebuie aplicate mai des decat o lotiune de plaja din comert, intrucat isi pierd eficacitatea destul de rapid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingredientele naturale care te protejeaza de soare

Uleiul de morcov – uleiul de morcov are factor de protectie 40, fiind cel mai puternic ingredient natural atunci cand vine vorba despre protectia solara. Mai mult decat atat, acesta este si extrem de bogat in antioxidanti si are proprietati antiseptice, ceea ce inseamna ca iti hraneste si protejeaza pielea.

Uleiul din seminte de zmeura – uleiul esential obtinut din semintele de zmeura este bogat in acizi grasi Omega-3, dar si in acizi grasi Omega-6. Acesta nu numai ca ofera protectie solara pielii, insa previne si aparitia vergeturilor daca este folosit cu regularitate.

Uleiul din germeni de grau – uleiul obtinut din germenii de grau contine cantitati mari de vitamine precum vitamina E, vitamina K, dar si vitamina B. Totodata, acesta creeaza un strat protector impotriva radiatiilor UV, protejand pielea atunci cand este expusa la soare.

Uleiul de avocado – uleiul de avocado contine o cantitate mare de grasimi monosaturate, grasimi care formeaza un strat protector la nivelul pielii, protejand-o de radiatii si prevenind arsurile solare.

In afara de uleiurile naturale mentionate mai sus, toate celelalte uleiuri au SPF 10 sau chiar mai mic. Asadar, acestea nu ofera protectie foarte mare, mai ales daca sunt folosite atunci cand faci plaja si stai mai mult timp la soare. Uleiurile cu protectie 10 sau mai mica sunt urmatoarele: uleiul de Macadamia, uleiul de masline, uleiul de migdale, uleiul din seminte de susan, uleiul de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de rapita, uleiul de soia, dar si untul de Shea.

 

 

De ce nu te poti baza 100% pe protectia solara oferita de uleiurile naturale

Intrucat nu toate uleiurile naturale sunt produse in conditii identice si din aceleasi ingrediente, factorul de protectie oferit de acestea poate sa difere de la ulei la ulei. Mai mult decat atat, intrucat uleiurile naturale sunt predispuse riscului de oxidare, acestea isi pot pierde complet capacitatea de a proteja pielea de radiatiile UV daca sunt expuse la lumina si nu sunt depozitate in mod corespunzator. Asigura-te, atunci cand achizitionezi uleiuri naturale, ca alegi un comerciant de incredere, care le depoziteaza in conditiile de care acestea au nevoie pentru a-si pastra proprietatile.

Un alt lucru pe care este important sa il cunosti e ca cele mai multe uleiuri naturale ofera protectie numai impotriva radiatiilor UVB. Uleiul din seminte de zmeura este singurul care ofera protectie si impotriva radiatiilor UVA.

Pentru a amplifica protectia oferita de uleiurile naturale atunci cand vine vorba despre radiatiile solare, poti combina uleiurile naturale. Spre exemplu, poti prepara o lotiune de plaja eficienta amestecand ulei esential de zmeura cu ulei esential de cocos si ulei esential de jojoba, folosite in cantitati egale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0