Efectele nocive ale razelor UV în corp

Primele zile de vară înseamnă și zile de relaxare în natură, iar vremea frumoasă de afară îmbie la mare, la soare, la plimbări lungi prin locuri însorite. Cu siguranță, mulți ați constatat cât de repede vă “prinde" soarele, chiar la orele cunoscute ca fiind permise pentru expunere, adică înainte de ora 10 și după ora 18.

Dar cu cât va simțiti pielea mai fierbinte și cu cât arămiul vă prinde mai bine, cu atât mai mult trebuie să fiți conștienți că expunerile prelungite, fără creme de protecție cresc riscul de îmbătrânire prematură, cancer și multe alte probleme.

Cum ne afectează razele UV

Iată ce avertismente lansează medicii americani Michael Roizen și Mehmet Oz în pivința acțiunii ultravioletelor asupra organismului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Ultravioletele pătrund în profunzimea pielii și pot provoca arsuri și riduri.

2. Expunerea excesivă la soare distruge rezervele organice de acid folic, adică de vitamina B9, care asigură replicarea corectă a ADN-ului.

3. Razele ultraviolete deteriorează colagenul, proteina structurală a pielii, care nu mai poate fi reparat.

4. Soarele determină formarea de radicali liberi în piele, structuri nocive care alterează ADN-ul din piele. Astfel se creează terenul perfect pentru apariția cancerului.

5. Razele ultraviolete subțiază pereții vaselor de sânge și astfel, crește riscul de contuzii și sângerări.

De ce avem nevoie de soare

Însă în ciuda acestor pericole, avem nevoie de expunerea la ultraviolete pentru a sintetiza vitamina D în corp, cea care asigură sănătatea inimii, a sistemului nervos, a celui imunitar și a procesului de coagulare sanguină.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De aceea, se recomandă băi de soare dimineața devreme sau seara, care asigură și un nivel optim de colesterol în corp, prin secreția optimă de vitamina D.

Care este cantitatea de ultraviolete sigura 

Dr. Alin Nicolescu, Secretarul General al Societatii Romane de Dermatologie, Medic Primar Dermato-Venerologie atrage atentia asupra pericolului pe care il prezinta melanomul, un cancer care se poate dezvolta in tacere, chiar si pe baza unei leziuni pe care o consideram normala: o alunita sau un nev, cum este numita in termeni medicali. Expunerea la soare nu este interzisa, insa trebuie sa avem grija in ce interval orar facem plaja, sa folosim factorul de protectie potrivit, sa analizam pielea cu atentie pentru roice alunita sau pata care isi modifica forma si sa mergem peridoic la medicul dermatolog. Aceleasi reguli se aplica si in cazul copiilor!

Dr. Alin Nicolescu : "De aceea, o bratara sau un plasture cum sunt senzorii inteligenti "Sun Meter" te pot "anunta" ca ai stat prea mult la soare si risti sa suferi de arsuri solare sau sa iti cresti exponential riscul de cancer de piele". Sun Meter este un accesoriu la indemana, usor de utilizat si extrem de util, obligatoriu mai ales in cazul copiilor si tinerilor care petrec mult timp la soare, dar si adultilor care obisnuiesc sa mearga la plaja, sa gradinareasca sau sa aiba o viata activa in zilele calduroase. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0