Uleiul de catina, un aliat al femeilor la menopauza

Din catina alba, cunoscuta, mai simplu, cu denumirea de catina (Hippophaë rhamnoides) se obtine un ulei cu numeroase beneficii, iar de pe urma acestui ulei, bogat in Omega 7, au de castigat femeile la care a debutat menopauza.

Unul dintre potentialele beneficii ale uleiului de catina este acela ca ar putea reduce simptomele menopauzei. Expertii spun ca uleiul obtinut din catina poate reduce uscaciunea vaginala si actioneaza ca o terapie alternativa eficienta pentru femeile aflate la post-menopauza, care nu pot lua tratamente pe baza de estrogen.

Uleiul de catina are efecte in ceea ce priveste atrofia vaginala

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un simptom extrem de neplacut, atrofia vaginala (adica subtierea si uscarea mucoasei vaginale) este de multe ori asociata cu menopauza, insa tratamentul standard cu estrogeni nu este indicat in cazul tuturor femeilor. De aceea, ele trebuie sa apeleze la alt gen de remedii pentru a combate uscaciunea vaginala. Un studiu1 din 2014 a investigat efectele pe care le au suplimentele cu ulei de catina (cu administrare orala) asupra atrofiei vaginale.

In total, 116 femei aflate in perioada de post-menopauza au participat la acest studiu controlat, ele confruntandu-se cu simptome precum uscaciunea vaginala, mancarimi si senzatia de arsura in zona intima. 98 de participante au dus la capat interventia, studiul fiind efectuat pe o perioada de timp de 3 luni, interval in care femeile au consumat 3 grame de ulei de catina sau un ulei placebo, zilnic.

Simptomele asociate atrofiei vaginale si cele ale menopauzei au fost evaluate apoi in cadrul studiului. Rezultatele au fost imbucuratoare: in comparatie cu capsulele cu ulei placebo, s-a observat o rata mai buna de imbunatatire a integritatii epiteliului vaginal (tesutului care alcatuieste invelisul mucoasei vaginale) in grupul de femei care au luat suplimente cu ulei de catina, cand au fost incluse atat participantele ascultatoare (compliante), cat si cele mai putin ascultatoare. Cercetatorii au observat ca a existat o tendinta mai mare catre o mai buna sanatate a zonei vaginale, la finalul studiului, la participantele care au fost compliante (au urmat intocmai recomandarile si au luat suplimentele zilnic).

Concluzia cercetatorilor a fost ca uleiul de catina a aratat efecte benefice la nivelul sanatatii vaginului, indicand ca ar putea fi o terapie alternativa pentru mentinerea integritatii mucoasei vaginale la femeile care nu pot folosi tratamentele hormonale.

Uleiul de catina, sursa buna de Omega 7

Impreuna cu un stil de viata sanatos, activ, cat si alaturi de o dieta echilibrata, suplimentele nutritive te pot ajuta sa tii sub control si sa reduci anumite simptome ale menopauzei. Unul dintre acesti aliati pe care ii gasesti sub forma de suplimente alimentare sunt acizii grasi Omega 7, care fac parte din familia acizilor grasi esentiali.

Omega 7 este un acid gras pe care il poti include in alimentatia ta, impreuna cu alti acizi (Omega 3 si Omega 6), pentru a calma unele dintre simptomele neplacute ale menopauzei. Omega 7 poate sa ajute in caz de uscaciune vaginala, insa el e util si pentru a mentine sanatatea oaselor si a parului.

Pe langa uscaciunea vaginala si atrofia vaginala, aspecte neplacute ale intregii experiente ce poarta numele de menopauza, si uscaciunea ochilor este un simptom cu care multe femei se confrunta la menopauza. Studiile au aratat ca persoanele care iau in mod regulat doze optime de Omega 7 observa o imbunatatire si la nivel ocular, iar ochii sunt mai bine hidratati. Expertii spun ca acest efect se datoreaza efectelor pe care le are Omega 7, in sensul ca acesti acizi grasi incurajeaza mentinerea hidratarii in mucoase si actioneaza ca un lubrifiant.

In plus, menopauza mai vine insotita si de alte efecte: pielea devine mai uscata si mai putin elastica (isi pierde, deci, elasticitatea) pe masura ce avansam in varsta. Productia de colagen din piele scade si ea pe masura ce trec anii, iar din aceasta cauza, apar riduri noi, iar cele existente se adancesc. Omega 7 vine in ajutorul organismului femeii la care a debutat menopauza, fiind util in privinta productiei de colagen, element care ajuta la mentinerea pielii hidratate si suple.

Poti folosi uleiul de catina, bogat in Omega 7, fie sub forma de capsula (administrare orala), fie il poti aplica local (administrare topica) pe zonele cu probleme. Retine, insa, ca, inainte de a lua orice fel de suplimente, este bine sa discuti cu medicul tau si sa il intrebi daca iti recomanda sau nu sa le administrezi.

De retinut!

Uleiul de catina contine betacaroten, mici cantitati de minerale, acizi grasi Omega 3, Omega 6 si Omega 9 si este cea mai bogata sursa de acizi grasi esentiali Omega 7. Acestia sunt componente importante din structura membranelor mucoase, care formeaza un strat protector pe organele interne, insa si in zona vaginala. Studiile au confirmat ca uleiul de catina contribuie la regenerarea optima a acestor membrane si ca ofera nutrienti esentiali pentru buna functionare a mucoasei vaginale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

 1Studiul "Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study.", publicat in 2014, in Maturitas, autori: Larmo PS, Yang B, Hyssälä J, Kallio HP, Erkkola R.  

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0