Test de menopauză: ce depistează și când se recomandă?

Cum îți poți da seama dacă te apropii de menopauză sau ești deja la menopauză? Există un test hormonal simplu?

În timpul perimenopauzei, testele hormonale nu sunt în general utile, deoarece nivelurile hormonale se schimbă pe tot parcursul ciclului menstrual. Uneori, testarea se face pentru a verifica nivelurile hormonale specifice, în special pentru a evalua problemele de fertilitate sau când ciclul menstrual se oprește la o vârstă nepotrivită. Acest lucru poate ajuta femeile să ia decizii cu privire la începerea unui tratament. Pentru unele femei, ar putea fi util să testeze alte cauze ale simptomelor care pot imita perimenopauza, cum ar fi boala tiroidiană.

Testarea salivei poate depista instalarea menopauzei?

Unii medici recomandă testarea salivei unei femei pentru a detecta estrogenul sau alte niveluri de hormoni. Dar nivelurile hormonilor salivari nu sunt exacte și nu ar trebui utilizate pentru a evalua sau a trata simptomele menopauzei.

Testarea hormonului foliculostimulant este utilă?

Uneori, nivelurile crescute de hormon de stimulare foliculară (FSH) sunt măsurate pentru a confirma menopauza. De altfel, pe piață există teste de unică folosință care promit că pot detecta instalarea premenopauzei sau a menopauzei, prin prezența în urină a hormonului foliculostimulant. Când nivelul FSH-ului unei femei este în mod constant crescut la 30 mIU / ml sau mai mare și nu a avut menstruație timp de un an, se acceptă în general că femeia respectivă a ajuns la menopauză.

Newsletter DOC dedicat

Cu toate acestea, nivelul de FSH poate induce în eroare în perioada de perimenopauză, deoarece producția de estrogen nu scade într-un ritm constant de la o zi la alta. În schimb, atât nivelurile de estrogen, cât și cele de FSH pot varia foarte mult în timpul perimenopauzei. 

Un nivel crescut de FSH nu este suficient pentru confirmarea menopauzei. Mai important, un nivel scăzut de FSH la o femeie care are bufeuri și tulburări de ciclu nu elimină probabilitatea ca ea să fie încă în perimenopauză. De asemenea, dacă o femeie folosește anumite terapii hormonale (cum ar fi pilulele contraceptive), un test FSH nu este valid. 

Hormonul  anti-Müllerian

Un test de sânge AMH măsoară cantitatea de hormon anti-Müllerian din sânge și poate oferi o indicație despre câte ovule mai are o femeie în ovare. 

Acesta nu este folosit de catre medciii ginecologi ca un test de electie pentru a prezice instalarea perioadei  menstruale finală- menopauză, dar oferă o idee despre rezerva dvs. ovariană, Testul este utilizată în principal în infertilitate. Simptomele pot fi un ghid mult mai bun atunci când diagnosticați menopauza, insa  pentru majoritatea femeilor de peste 40 de ani care se apropie de menopauză, testul AMH poate să le ajute in gestionarea metodelor contraceptive si  atunci cand au suspiciuni ca lipsa menstruatiei este un semn de sarcina.

Un studiu realizat în SUA a constatat că testul AMH a fost destul de util în prezicerea femeilor cu vârsta de peste 42 de ani care ar putea trece prin menopauză în următorii trei ani. Acest lucru poate avea unele beneficii limitate. De exemplu, la femeile care doresc să decidă dacă vor avea o intervenție chirurgicală majoră pentru a ajuta la problemele menstruale - dacă sangerarile lor vor înceta în anul următor, pot stii că operația nu merită.

Testarea hormunului anti Muellerian pentru prezicerea că perioada menstruală finală va avea loc în următoarele 24 de luni au fost semnificativ mai mari pentru modelele bazate pe AMH decât pentru modelele bazate pe FSH. Probabilitatea ca o femeie cu un AMH <10 pg/mL să fie supusă perioadei menstruale finale în următoarele 12 luni a variat de la 51% la vârsta de h<48 ani până la 79% la ≥51 de ani. Probabilitatea ca o femeie cu o AMH> 100 pg / ml să nu se supună PFM în următoarele 12 luni a variat de la 97% la femeile cu vârsta <48 ani la 90% la femeile cu vârsta ≥51 ani.

Asadar, pentru cercatatori , măsurarea AMH ajută la estimarea momentului în care o femeie va suferi FMP și, în general, o face mai bine decât FSH pentru a decide cand se va instala perioada menstruală finală.

Testosteronul

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că ovarele femeilor produc mai mult testosteron decât estrogen. Avem tendința să ne gândim la testosteron ca la „hormonul masculin”, dar este important  si pentru energia, bunăstarea și libidoul și scade incet pe masura inaintarii in varsta. Testosteronul nu este încă autorizat pentru utilizare în cadrul tratamentului de substitutie  pentru menopauză, dar poate fi eliberat pe bază de prescripție de către medici în anumite circumstanțe. 

La femeile care se confruntă cu simptome care sugerează un nivel scăzut de testosteron, este sensibil să faceți un test de sânge cu testosteron înainte de a începe orice tratament și, de asemenea, la aproximativ trei luni după aceea. Acest lucru se va asigura că nivelurile lor nu devin prea mari, ceea ce poate provoca unele efecte secundare de „masculinizare”.

Dacă luați în considerare efectuarea unui test de sânge pentru nivelul de testosteron, este necesar un indice de androgen. Aceasta măsoară nivelul „testosteronului liber” care este activ în organism, deoarece acesta ajută la ameliorarea simptomelor în menopauză. Testosteronul se leagă de globulina care leagă hormonul sexual (SHBG), iar testosteronul legat are mai puține efecte benefice. Măsurarea testosteronului și a SHBG permite calcularea indicelui de androgen liber.

Teste de sânge față de alți indicatori

Testarea salivei care poate măsura nivelul hormonilor care circulă în sânge este acum disponibilă. Susținătorii testării salivei susțin că este mult mai specific și identifică corect nivelul hormonilor la nivel celular, spre deosebire de un test de ser sanguin.

Există o serie de noi teste care devin disponibile care  includ teste hormonale bazate pe probe de salivă și urină. În prezent, nu există suficiente dovezi care să susțină acuratețea și fiabilitatea acestor teste. Având în vedere că au adesea un preț foarte ridicat, ar trebui  consultat un medic înainte de a lua în considerare folosirea  lor.

Când să mergi la medic?

Atunci când o femeie suspectează că se află în perimenopauză, este un moment excelent pentru a solicita un examen medical complet. Diagnosticul perimenopauzei se poate face, de obicei, prin revizuirea istoricului medical al unei femei, a istoricului ciclului menstrual și a semnelor și simptomelor pe care le prezintă. 

Ce simptome indică prezența menopauzei?

Cele mai frecvente simptome observate de femeile de peste 40 de ani sunt modificarea ciclului menstrual și apariția bufeurilor. Menopauza este definită ca 12 luni fără sângerare menstruală, în absența altor afecțiuni. 

Simptomele încep de obicei cu câteva luni sau cu câțiva ani ani înainte de dispariția ciclului menstrual (perioadă cunoscută sub numele de perimenopauză) și pot persista pentru o perioadă de timp după aceea. În medie, cele mai multe simptome durează aproximativ 4 ani de la ultimul ciclu. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 10 femei au în continuare simptome până la 12 ani.

Dacă o femeie intră brusc la menopauză, nu treptat - de exemplu, ca urmare a tratamentului cancerului - simptomele pot fi mai grave.

Primul semn al menopauzei este de obicei o schimbare a tiparului normal al menstruației, în sensul că aceasta poate deveni neobișnuit de ușoară sau, dimpotrivă, de abundentă. Frecvența menstruației poate fi, de asemenea, afectată. Este posibil să apară la 2 sau 3 săptămâni sau să nu apară mai multe luni la rând. În cele din urmă, menstruația va dispărea.

Aproximativ 8 din 10 femei vor avea simptome suplimentare înainte și după oprirea menstruației. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi pentru unele femei.

Simptomele frecvente includ:

  • bufeuri - senzație de căldură scurtă, bruscă, de obicei la nivelul feței, gâtului și pieptului, care pot face pielea să arate roșie și transpirată
  • transpirații nocturne
  • tulburări de somn  
  • o dorință sexuală redusă
  • probleme cu memoria și concentrarea
  • uscăciune vaginală și durere, mâncărime sau disconfort în timpul sexului
  • dureri de cap
  • modificări ale dispoziției, cum ar fi apatie sau anxietate
  • palpitații
  • rigiditate articulară și dureri
  • masă musculară redusă
  • infecții recurente de tract urinar.

Menopauza poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta unele probleme, cum ar fi osteoporoza. Dacă simptomele sunt deosebit de supărătoare, e indicat un consult medical.

E nevoie de tratamente pentru menopauză?

Menopauza nu este o boală, deci nu necesită tratament medical, terapia concentrându-se pe ușurarea simptomelor și pe prevenirea sau gestionarea afecțiunilor cronice care pot apărea odată cu îmbătrânirea. 

Totuși, unele femei pot avea nevoie de tratamente pentru anumite simptome, cum ar fi:

Terapia hormonală

Terapia cu estrogen este cea mai eficientă opțiune de tratament pentru atenuarea bufeurilor. În funcție de antecedentele medicale personale și familiale ale femeii, medicul poate recomanda estrogen în cea mai mică doză și pentru cel mai scurt timp necesar care poate duce la ușurarea simptomelor. Estrogenul ajută, de asemenea, la prevenirea pierderii osoase. Însă utilizarea pe termen lung a terapiei hormonale poate crește riscul cardiovascular și de cancer mamar.

Estrogenul vaginal

Pentru atenuarea uscăciunii vaginale, estrogenul poate fi administrat direct în vagin folosind o cremă, o tabletă sau un inel vaginal. Acest tratament eliberează doar o cantitate mică de estrogen, care este absorbit de țesuturile vaginale. Poate ajuta la ameliorarea uscăciunii vaginale, a disconfortului la actul sexual și a unor simptome urinare. Împotriva uscăciunii vaginale pot fi folosite și ovule pe bază de acid hialuronic.

Antidepresivele în doze mici

Anumite antidepresive - ininhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) - pot reduce bufeurile. Un antidepresiv în doze mici pentru gestionarea bufeurilor poate fi util pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sănătate sau pentru femeile care au nevoie de un antidepresiv pentru o tulburare de dispoziție.

Gabapentina

Gabapentina este aprobată pentru tratarea convulsiilor, dar s-a demonstrat că ajută și la reducerea bufeurilor. Acest medicament este util la femeile care nu pot utiliza terapia cu estrogeni și la cele care au și bufeuri nocturne.

Clonidina

Clonidina, o pastilă sau un plasture utilizat în mod obișnuit pentru a trata tensiunea arterială crescută, ar putea oferi ușurare și în cazul bufeurilor.

Medicamentele pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei

În funcție de nevoile individuale, medicii pot recomanda medicamente pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei. Sunt disponibile mai multe medicamente care ajută la reducerea pierderii osoase și a riscului de fracturi. De asemenea, medicul poate prescrie suplimente de vitamina D pentru a ajuta la întărirea oaselor.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The North American Menopause Society - How Do I Know I'm in Menopause?
https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/how-do-i-know-i'm-in-menopause
Mayo Clinic - Menopause
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/diagnosis-treatment/drc-20353401

Antimullerian Hormone and Impending Menopause in Late Reproductive Age: The Study of Women’s Health Across the Nation, Joel S Finkelstein,  Hang Lee,  Arun Karlamangla,  Robert M Neer,  Patrick M SlussSherri-Ann M Burnett-Bowie,  Karin Darakananda,  Patricia K Donahoe  The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 105, Issue 4, April 2020, 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0