Ce se întâmplă cu sistemul reproducător, odată ce debutează menopauza

Etapă fiziologică, naturală prin care trece orice femeie, menoapuza vine la pachet cu o serie de schimbări: tulburări de dispoziție, iritabilitate, dureri de cap, bufeuri, uscăciune vaginală și chiar depresie. Însă au loc modificări și la nivelul sistemului reproducător.

Femeile se nasc cu un număr limitat de ovocite, celule reproducătoare feminine. Menopauza se referă la acea perioadă din viața oricărei femei, când se epuizează resursa foliculară ovariană (ovulele).

Odată ce se înregistrează 12 luni consecutive fără menstruație, se consideră că s-a instalat menopauza. Vârsta medie de instalare este de 51-54 de ani, dar majoritatea femeilor sunt la menopauză la 55 de ani.

Ce impact are scăderea nivelului de estrogen

Menopauza este influențată de câțiva hormoni. Pe parcursul anilor fertili ai unei femei, capacitatea ei de a produce un ovul în fiecare lună este asociată cu eliberarea a trei hormoni reproductivi (estron, estriol sau estetrol), care sunt denumiți colectiv ca estrogen. Estrogenul este produs mai ales de ovare, deși în cantitate mică se găsește și în glandele suprarenale și în placentă. Acesta este cel care stimulează caracteristicile feminine la pubertate și controlează ciclul reproducător al unei femei: dezvoltarea și eliberarea unui ovul în fiecare lună (ovulație), pentru implantarea în uter, și modul în care mucoasa uterină se îngroașă pentru a accepta un ovul fecundat.

Newsletter DOC dedicat

Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, fertilitatea intră în declin, iar ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron. Organismul nu încetează să producă estrogen peste noapte, iar procesul poate dura chiar și câțiva ani, perioadă care se numește premenopauză, precursoarea menopauzei.

Sunt cazuri când nivelul de estrogen poate să se diminueze brusc, de exemplu când ovarele sunt extirpate chirurgical. Această procedură poartă numele de menopauză chirurgicală. Însă și în urma chimioterapiei și a unor tratamente folosite în tratarea cancerului la sân se poate instala brusc menopauza.

Modificări la nivelul sistemului reproducător

Primul semn al menopauzei este modificarea ciclului menstrual. Acesta devine neregulat, fiind uneori mai scurt de 28 de zile, alteori mai lung.

Hormonul de stimulare foliculară (FSH), secretat de glanda hipofiză, influențează ciclul menstrual. Acesta stimulează dezvoltarea foliculilor ovarieni și, pe măsură ce aceștia se măresc, secretă estrogen, hormonul sexual feminin. La femeile aflate la menopauză, nivelurile de FSH rămân ridicate - sau sunt mai mari decât la femeile aflate în premenopauză - dar hormonul de stimulare foliculară nu este în măsură să stimuleze dezvoltarea foliculară. În cele din urmă, activitatea foliculară încetează cu totul, ceea ce duce la o scădere rapidă a secreției de estrogen.

Pentru că se diminuează nivelul de hormoni sexuali, au loc o serie de modificări la nivelul întregului sistem reproducător. Pereții vaginului devin mai rigizi și se subțiază, vaginul se scurtează, iar secrețiile vaginale devin mai apoase.

La menopauză, se scurtează și lungimea trompelor Fallopiene. Deoarece trompele Fallopiene sunt responsabile de transportul ovulului fertilizat la uter, această modificare poate explica de ce femeile în vârstă prezintă un risc crescut de sarcină ectopică.

Modificări au loc și la nivelul endometrului. Endometrul este stratul intern al mucoasei uterului. Când nu există fecundație, stratul superficial al endometrului se desprinde și este eliminat, formând sângerările menstruale. Când producția de estrogen scade, endometrul se atrofiază, iar menstruația devine imposibilă.

Colul uterin este format dintr-un strat muscular neted suprapus de un epiteliu cervical care produce mucus. Mucusul cervical este esențial pentru fertilitatea feminină, ajutând sperma să treacă prin orificiul cervical și îmbunătățind mobilitatea și maturizarea spermatozoizilor. Menopauza este asociată cu o reducere a secrețiilor cervicale care contribuie la reducerea fertilității3.

Simptomele menopauzei

Ca și în perioada pubertății și a sarcinii, trecerea la și prin menopauză este asociată cu fluctuații ale hormonilor sexuali: estrogen și progesteron. Simptomele sunt diverse pentru fiecare femeie în parte, dar există patru pe care majoritatea le experimentează în grade diferite: bufeuri, uscăciune vaginală, modificări ale dispoziției și tulburări ale somnului.

Bufeurile sunt descrise ca o creștere rapidă a căldurii, în special la față, gât și piept, adesea cu transpirații și palpitații. Bufeurile par a fi legate de nivelul crescut al FSH și scăderea nivelului de estrogen. Odată cu scăderea estrogenului sunt afectate și nivelurile de serotonină din hipotalamus, ducând la vasodilatație și creșterea fluxului de sânge la nivelul pielii1.

Menopauza este asociată și cu pierderea elasticității pereților vaginului și scurtarea vaginului. Căptușeala epitelială devine mai subțire, în timp ce lubrifierea naturală încetinește, crescând riscul de secreții apoase, sângerare și infecție. În acest mediu poate să aibă loc o creștere a bacteriilor Candida albicans și a altor microorganisme2. Aceste modificări vaginale pot face contactul sexual dureros (dispareunie) și pot diminua libidoul; 27-60% dintre femeile aflate la menopauză sunt afectate de uscăciunea vaginală și dispareunie, susțin specialiștii.

Femeile aflate la menopauză prezintă risc de incontinență urinară: vezica urinară și uretra sunt sensibile la estrogen, astfel încât nivelul scăzut de estrogen contribuie la contracția uretrală și la apariția incontinenței urinare.

Menopauza este asociată și cu capacitatea de memorare și de concentrare diminuate, stimă de sine scăzută, anxietate, iritabilitate și modificări rapide ale dispoziției. Aproximativ 25% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani au probleme cu somnul, spun specialiștii.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Bibliografie:

  1. Menopausal symptoms and their management. Endocrinology and Metabolisn Clinics of North America.
  2. Effects of menopause and estrogen on cervical epithelial permeability. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  3. Menopause-related symptoms and their treatment. In: Erkkola R (ed) European Practice in Gynaecology and Obstetrics. No 9. The Menopause. Edinburgh: Elsevier.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0