Simptomele menopauzei ar putea fi ușurate cu dieta keto?

Dieta ketogenică are părți bune și părți mai puțin bune, dar unii specialiști sunt de părere că ar putea fi de folos pentru a ușura simptomele menopauzei.

Dieta keto a fost utilizată la început pentru a ajuta la reducerea frecvenței crizelor epileptice la copii. Deși  a fost încercată și pentru scăderea în greutate, au fost studiate doar rezultatele pe termen scurt, iar acestea au fost mixte. Cu alte cuvinte, nu se poate spune cu certitudine dacă funcționează pe termen lung sau dacă este sigură pentru sănătate.

Specialiștii de la Harvard spun că o dietă keto prezintă numeroase riscuri pentru sănătate, în primul rând pentru că are un conținut ridicat de grăsimi saturate. În mod normal, aceste grăsimi ar trebui să reprezinte cel mult 7% din caloriile zilnice ale unei persoane, având în vedere riscul de boli de inimă.

Alte riscuri potențiale ale unei diete ketogenice este carența de nutrienți, problemele hepatice (cu atât de multe grăsimi de metabolizat, dieta ar putea agrava orice afecțiuni hepatice existente), probleme renale (rinichii ajută la metabolizarea proteinelor, iar această dietă aduce un aport mult prea mare de proteine), constipație (din cauza faptului că dieta keto nu permite un consum normal de alimente care conțin multe fibre), schimbări de dispoziție și lipsă de concentrare.

Newsletter DOC dedicat

Ce efecte are această dietă asupra femeilor aflate la menopauză? Modificarea dietei sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății este o strategie simplă care poate ajuta la echilibrarea nivelului hormonal și la ușurarea anumitor simptome ale menopauzei. Dieta ketogenică, bogată în grăsimi și foarte scăzută în carbohidrați, ar putea fi o soluție, deoarece poate avea unele beneficii.

Ce beneficii ar putea avea dieta keto pentru femeile la menopauză?

Dieta ketogenică poate fi asociată cu o serie de efecte pozitive:

Îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Menopauza poate provoca mai multe modificări ale nivelului hormonal. Față de modificarea nivelurilor de hormoni sexuali, cum ar fi estrogenul și progesteronul, menopauza poate reduce sensibilitatea la insulină, ceea ce poate afecta capacitatea organismului de a utiliza insulina în mod eficient. Unele cercetări sugerează că dieta ketogenică poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină pentru a promova un control mai bun al zahărului din sânge.

O analiză a raportat că reducerea consumului de carbohidrați poate scădea nivelul insulinei și poate contribui la reglarea dezechilibrele hormonale, ceea ce ar putea fi deosebit de benefic în timpul menopauzei. Mai mult, studiile sugerează că rezistența la insulină poate fi legată de un risc mai mare de bufeuri, un efect secundar des întâlnit în menopauză.

Poate preveni creșterea în greutate

Creșterea în greutate este un simptom al menopauzei care este adesea atribuit modificărilor nivelurilor hormonale și metabolismului mai lent. Pe lângă faptul că se confruntă cu o scădere a necesităților de calorii în timpul menopauzei, unele femei pot scădea în înălțime, ceea ce ar putea contribui la o creștere a indicelui de masă corporală (IMC).

Un studiu¹ la care au luat parte mai mult de 88.000 de femei a constatat că urmarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați a fost asociată cu un risc scăzut de creștere în greutate postmenopauză. În schimb, urmarea unei diete cu conținut scăzut de grăsimi a fost corelată cu un risc sporit de creștere în greutate.

Ar putea ajuta la combaterea poftelor alimentare

Multe femei se plâng nu doar de foame, ci și de pofte alimentare în timpul menopauzei. Mai multe studii au descoperit că dieta keto poate reduce senzația de foame, ceea ce ar putea fi un beneficiu în timpul menopauzei. Potrivit unui mic studiu² de 95 de persoane care a inclus 55 de femei, după dieta keto urmată timp de 9 săptămâni, femeilor le-a crescut nivelul peptidei 1 similară cu glucagonul (GLP-1), hormon care reglează pofta de mâncare.

Ce riscuri ar putea avea dieta keto la menopauză?

Deși dieta keto poate oferi beneficiile de mai sus pentru femeile aflate la menopauză, trebuie luate în calcul și potențialele efecte nedorite. E bine de știut că menopauza este asociată cu un risc crescut de boli de inimă, iar unele studii au asociat dieta keto cu o creștere a colesterolului rău LDL și cu disfuncție endotelială, care implică o îngustare a vaselor de sânge de pe suprafața inimii. Ambele situații pot spori suplimentar riscul bolilor de inimă la femeile aflate la menopauză.  

De asemenea, într-un mic studiu³ efectuat pe femei sănătoase de 20 și ceva de ani, urmarea unei diete ketogenice timp de 3 săptămâni a fost asociată cu o creștere de 39% a colesterolului rău LDL, deși toate aveau niveluri normale ale LDL-ului la începutul studiului. Mai mult, studiile care au inclus persoane cu colesterol ridicat, supragreutate și obezitate au arătat că starea de sănătate a vaselor de sânge a scăzut după ce au urmat o dietă ketogenică.

Alte studii au descoperit că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățesc alți factori de risc cardiovascular prin scăderea greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC), a procentului de grăsime corporală, a tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride, în special la persoanele cu supragreutate sau obezitate.

În plus, restricționarea aportului de carbohidrați la nivelurile scăzute necesare unei diete ketogenice poate face dificilă satisfacerea aporturilor recomandate pentru anumiți nutrienți. Mai multe dovezi arată că persoanele care urmează o dietă ketogenică tind să consume mai puține fibre, de exemplu.

Cercetările arată, de asemenea, că dietele de tip keto tind să conțină mai multe grăsimi saturate, care sunt asociate cu creșterea colesterolului rău LDL. Cu toate acestea, consumul de alți micronutrienți, cum ar fi vitaminele A, B12, C, D și K, precum și colină și seleniu, poate crescut pe o dietă keto.

Trebuie reținut că în prezent există o lipsă de cercetare cu privire la efectele potențiale asupra sănătății ale urmării unei diete keto pentru perioade lungi de timp. Deși dieta poate duce la pierderea temporară în greutate, multe persoane își recapătă adesea kilogramele pierdute după ce renunță la acest stil alimentar.

Pentru a preveni orice efecte adverse asupra sănătății și pentru a se asigura că își împlinesc nevoile nutriționale, e indicat ca femeile la menopauză să ceară sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat legat de ce alimentație ar fi mai potrivită în fiecare caz în parte și la ce soluții pot apela pentru a gestiona mai bine simptomele menopauzei.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Should you try the keto diet? 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
NCBI - Evaluation of diet pattern and weight gain in postmenopausal women enrolled in the Women’s Health Initiative Observational Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5728369/
1. Studiul „Evaluation of diet pattern and weight gain in postmenopausal women enrolled in the Women’s Health Initiative Observational Study”, apărut în Br J Nutr. 2017 Apr; 117(8): 1189–1197, doi: 10.1017/S0007114517000952, autori: Christopher Ford et al.
NCBI - Investigating the effect of sex and ketosis on weight-loss-induced changes in appetite
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6537934/
2. Studiul „Investigating the effect of sex and ketosis on weight-loss-induced changes in appetite”, apărut în Am J Clin Nutr. 2019 Jun; 109(6): 1511–1518, doi: 10.1093/ajcn/nqz002, autori: Anna Lyngstad et al.
NCBI - Effect of a Low-Carbohydrate High-Fat Diet and a Single Bout of Exercise on Glucose Tolerance, Lipid Profile and Endothelial Function in Normal Weight Young Healthy Females
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6931312/
3. Studiul „Effect of a Low-Carbohydrate High-Fat Diet and a Single Bout of Exercise on Glucose Tolerance, Lipid Profile and Endothelial Function in Normal Weight Young Healthy Females”, apărut în Front Physiol. 2019; 10: 1499. doi: 10.3389/fphys.2019.01499, autori: Thorhildur Ditta Valsdottir et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0