Primii pasi dupa diagnosticul de cancer mamar

Perioada de după diagnosticarea cancerului mamar nu este deloc una ușoară pentru paciente, mai ales că vestea vine ca un șoc. Ce trebuie să știi despre această etapă, ce urmează după diagnosticul de cancer mamar și cum le dai vestea celor dragi, partenerului, copiilor tăi? În acest articol îți vom explica pas cu pas ce se va întâmpla de acum înainte.

Pacientele recent diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de sfaturi și recomandări din partea medicilor oncologi, pentru a reuși să "navigheze" pe apele tulburi ale acestei perioade critice, primele zile de evaluare și de dezvoltare a unui plan de tratament, pentru a putea învinge această boală.

Atunci când o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, pe lângă faptul că vestea vine ca un șoc, informațiile "curg" și ele rapid. După diagnostic, pacienta află că de cazul ei se va ocupă o echipă formată din mai mulți medici, din diferite specializări. Iar fiecare medic îi împărtășește pacientei o mulțime de informații.

Este o perioadă copleșitoare, nu tocmai ușoară. Așa pot fi descrise orele și zilele după ce o pacientă aude pentru prima data că suferă de cancer la sân.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

În ciuda veștilor tulburătoare, care dau peste cap viața pacientelor, este important că acestea să înțeleagă situația și să fie pregătite să pună întrebări specialiștilor despre cum vor fi îngrijite și tratate.

Tratamentul cancerului este, de fapt, o muncă în echipă

După stabilirea diagnosticului, de pacientă se va ocupa o echipa vastă, formată din mai mulți medici care aparțin diferitelor specializări. Unul dintre primele lucruri care pot să creeze confuzie în mintea unei paciente (care nu este încă familiarizată cu tratamentul pentru cancer) este faptul că are de-a face cu mulți medici specialiști. Tratarea cancerului este o sarcină multidisciplinară.

O echipă mare de specialiști se reunește pentru a analiza rezultatele testelor fiecărei paciente și informațiile despre istoricul ei medical și acești specialiști vor ajunge la un consens în ceea ce privește recomandarea în legătură cu tratamentul.

Pacienta va interacționa, cel mai probabil, cu medici care fac parte din mai multe specializări (nu doar o singură specializare medicală), cum ar fi: chirurgie oncologică (cei care se ocupă de extirparea tumorilor și țesuturilor canceroase); oncologie medicală (tratarea cancerului cu medicamente, cum ar fi chimioterapia sau hormonoterapia); oncologia radiologică (tratarea cancerului mamar cu ajutorul radiațiilor/radioterapiei).

De multe ori, o pacienta se va întâlni mai întâi cu medicul chirurg, înainte de a face cunoștință cu un specialist din ramura oncologie medicale. Chirurgul se va axa, înainte de toate, pe a discuta cu pacienta în ce constă procedura, pentru a îndepărta tumora și, când este cazul, va avea întrebări despre chimioterapia care va urma pentru medicul oncolog care se ocupă de alt tratament în cazul aceleiași paciente.

Cum le dai vestea celor dragi

Dacă ești căsătorită

Dacă ești căsătorită sau te afli într-o relație de mai mulți ani, soțul sau partenerul tău va simți cel mai mare impact de pe urma diagnosticului tău. Este normal că acesta să se teamă pentru sănătatea ta și să fie îngrijorat. Cancerul de sân poate să intensifice anumite probleme de comunicare, dacă acestea au existat în relație înainte de diagnostic. 

Însă dacă tu și partenerul tău ați putut întotdeauna să discutați despre problemele dificile din viața voastră, acest aspect probabil va funcționa bine în cazul vostru și veți putea comunica la fel de bine.

Dacă ai copii

Dacă ai în grijă copilași cu vârste între 3 și 9 ani, ca părinte sau ca bunica, poate fi tentant să le ascunzi faptul că ai cancer mamar, însă experții spun că aceasta nu e o idee bună. Chiar dacă micuții nu au nevoie să le dai informații detaliate, ei au nevoie să fii onestă cu ei. Faptul că ești cinstită și directă cu ei le va da un sentiment de încredere care va fi de ajutor, îi va ajuta să facă față acestei situații și altor provocări.

Newsletter DOC dedicat

Dacă trebuie să discuți cu copiii tăi mai mari (cu vârste între 10 și 18 ani), aceștia cel mai probabil vor fi conștienți de gravitatea bolii. Ei vor dori să afle mai multe informații de la tine, în comparație cu copiii de vârste mai mici. Fii sinceră în legătură cu diagnosticul tău și cu planul de tratament. Nu le ascunde informații, pentru că le poți știrbi încrederea pe care ți-o acordă. Chiar dacă nu vrei să îi îngrijorezi, trebuie să le spui ceea ce se întâmplă cu tine.

Fă-ți un plan

În timpul tratamentului și în timp ce te recuperezi, este posibil să ai nevoie de ajutor pentru sarcinile zilnice pentru un timp. Roagă pe cineva apropiat să ducă copiii la școală, să plimbe câinele sau să meargă la cumpărături. Dacă locuiești singur, poate fi necesar să te muți cu cineva în timp ce primești tratamentul. Prietenii și membrii familiei vor adesea să ajute, dar nu știu cum. Nu-ți fie teamă să le spui cum pot ajuta.

De unde te informezi corect: nu îți fie teama să pui întrebări medicului

Sfatul medicilor - pentru fiecare pacientă nou-diagnosticată cu cancer mamar - este ca aceasta să pună cât mai multe întrebări. Fiecare motiv de îngrijorare al pacientei este îndreptățit, iar fiecare întrebare pusă de aceasta merită un răspuns. 

Așa că nu trebuie să îți fie teamă sau jenă ori rușine să îl întrebi pe medicul tău oncolog despre boala ta. Medicul tău este cea mai bună sursă, el te poate ajuta să te informezi corect despre: mutații genetice, cum îți afectează tratamentul fertilitatea, ce tratamente sunt recomandate în cazul tău, dacă poți participa la studii clinice etc.

Ce întrebări să pui medicului

Întrebări inițiale pe care poate dorești să le adresezi medicului despre cancerul de sân:

  • „Care este cel mai frecvent tip de cancer de sân?” și „Care este cel mai agresiv tip de cancer de sân?”
  • „Ce tip de cancer mamar am?” Este important să cunoaști tipul de cancer de sân pe care îl ai și cum poate fi tratat.
  • „În ce stadiu este cancerul și unde este se află?” Stadializarea cancerului de sân este procesul pe care medicii îl folosesc pentru a descrie cât de grav este cancerul și cât de departe s-a răspândit.
  • „S-a răspândit cancerul meu de sân?” Stadiul cancerului nu explică întotdeauna exact unde s-a răspândit cancerul, așa că este o idee bună să pui această întrebare pentru a înțelege dacă s-a răspândit la ganglionii tăi limfatici sau la alte organe.
  • „Cât de tratabil este cancerul meu de sân?” Răspunsul la această întrebare va depinde de cât de avansat este cancerul tău. Dacă cancerul tău de sân este descoperit într-un stadiu incipient, este foarte vindecabil.
  • „Voi avea nevoie de alte teste înainte de a ne putea decide asupra tratamentului?” În funcție de cât de avansat pare să fie cancerul, pot fi recomandate teste suplimentare înainte de a-ți construi planul de tratament.
  • ”Care este starea receptorului hormonal al cancerului meu?” Cunoașterea statusului receptorului hormonal al cancerului pe care îl ai oferă medicilor o idee mai bună despre cum să-l trateze. Celulele canceroase de sân pot avea sau nu receptori care se leagă de anumiți hormoni și se bazează pe acești hormoni pentru creștere.
  • „Ce este testarea genetică pentru cancerul de sân și ar trebui să fac asta?” Testarea genetică te poate ajuta să afli dacă cancerul de sân pe care îl ai a apărut din cauza unei mutații genetice moștenite, care poate afecta modul în care este tratat.
  • „Cât de curând trebuie să încep tratamentul?” Pentru anumite tipuri de cancer de sân, medicii vor dori să înceapă tratamentul imediat. Pentru altele, ar putea fi necesare mai multe teste pentru a decide cel mai bun tratament.
  • „Cât va dura tratamentul meu?” În funcție de situație, echipa de îngrijire poate estima cât timp ar trebui să așteptați să dureze radiațiile sau alte tratamente.
  • „Sunt eligibil pentru studiile clinice?” În unele cazuri, tratamentele emergente pot fi disponibile pentru a le încerca.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cum să nu intri în panică: reține că nu toate cancerele sunt la fel!

Este important ca pacienta să știe ce tip de cancer mamar are și în ce stadiu este boala cu care tocmai a fost diagnosticată. Medicii oncologi le ajută pe paciente să înțeleagă trei caracteristici ale bolii lor și modul în care aceste trăsături pot să influențeze prognosticul și opțiunile de tratament:
1.    Stadializarea - stadiul cancerului descrie cât de avansată este boala, în funcție de dimensiunea tumorii primare din sân și în funcție de gradul de extindere către alte zone din corp.
2.    Sensibilitatea hormonală (daca acel cancer este hormonosensibil) - testele efectuate pe țesutul canceros mamar determină dacă tumora este influențată de hormoni precum estrogenul și progesteronul.
3.    HER2 - Medicul anatomopatolog va scrie în raportul medical dacă mostra de țesut a pacientei este pozitivă pentru HER2, o proteină care influențează creșterea și răspândirea cancerului. HER2 are implicații importante pentru tratamentul pacientei, la fel ca și hormonosensibilitatea.

Statistici importante: nu toate femeile diagnosticate mor din cauza cancerului mamar

GLOBOCAN (Global Cancer Observatory, platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume) a publicat în 2020 date statistice noi pentru România. Cea mai mare incidență în România o are cancerul de plămâni, urmat de cancerul colorectal și de cancerul de sân 1.

Cancerul de sân este responsabil de aproximativ 10% dintre decesele cauzate de cancer în România. Același raport arată că mortalitatea în cazul cancerului de sân a scăzut la aproape jumătate față de 2012.

Rata de supraviețuire în cazul cancerului mamar variază în lume, în funcție de țară. În unele state, pentru că există programe de testare pentru depistarea precoce a cancerului la sân, rezultă o proporție mai mică de femei care se prezintă la medic cu boala în stadii avansate. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât cancerul mamar are șanse mai bune de a răspunde la tratament, iar pacienta se poate vindeca.

Depistarea precoce este importantă

Ar trebui să discuți cu medicul tău despre momentul în care trebuie să îți facă o mamografie (și cât de des ar trebui să efectuata această investigație, pentru a depista cancerul mamar), în funcție de factorii de risc individuali. De asemenea, ar trebui să mergi la medic dacă observi orice fel de modificări la nivelul sânilor. Nu uita că și ecografia mamară, făcută în mod regulat, poate să ajute în unele cazuri la detectarea unor modificări.

Semnale de alarmă cancer de sân

Printre simptomele posibile ale cancerului de sân se numără:

  • Umflarea întregului sân sau a unei părți a acestuia (chiar dacă nu se simte niciun nodul)
  • O modificare a dimensiunii sau formei unuia sau ambilor sâni
  • Durere de sân sau la mamelon
  • Retracția mamelonului  
  • Pielea mamelonului sau a sânului este roșie, uscată, descuamată sau îngroșată
  • Secreții din mamelon (altele decât laptele matern)
  • Ganglioni limfatici umflați sub braț sau lângă claviculă (Uneori, acesta poate fi un semn de răspândire a cancerului de sân chiar înainte ca tumora originală din sân să fie suficient de mare pentru a fi simțită.)
  • O schimbare a aspectului pielii sânului, cum ar fi încrețirea pielii, o erupție cutanată sau roșeață
  • O erupție cutanată (cum ar fi eczema), cruste sau mâncărimi ale pielii sau roșeață pe sau în jurul mamelonului

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate și de afecțiuni benigne (non-canceroase) ale sânilor.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Global Cancer Observatory - Estimated number of deaths in 2020, all cancers, both sexes, all ages
https://gco.iarc.fr/
American Cancer Society - Breast Cancer Signs and Symptoms
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-cancer-signs-and-symptoms.html
Breastcancer.org  - Talking to Your Spouse or Life Partner
https://www.breastcancer.org/tips/telling_family/spouse
University of Michigan - Diagnosed with Breast Cancer: Now What?
https://healthblog.uofmhealth.org/cancer-care/diagnosed-breast-cancer-now-what
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0