Durerile de San: Cauze • Diagnosticare si Tratamente

1. Durerile de sân – informații generale
  a. Tipuri de dureri de sân
   b. Forme de manifestare a durerilor de sân
   c. Cauze ale durerilor de sân
2. Diagnosticarea și tratarea durerilor de sân
   a. Metode de diagnosticare a durerilor de sân
   b. Tratamente pentru dureri de sân
3. Cum pot fi prevenite durerile de sân?
   a. Rolul unui stil de viață sănătos
   b. Purtarea articolelor de îmbrăcăminte potrivite
   c. Terapii de relaxare

Recomandările Experților DOC

Durerile de sân – informații generale

Durerea mamară se mai numește și mastodinie ori mastalgie în limbaj medical. Durerile de sân reprezintă un disconfort sau o neplăcere des întâlnită în rândul femeilor și pot include sensibilitatea la durere, o durere ascuțită sau arzătoare ori o senzație de constricție în țesutul sânilor. Durerea de sâni poate fi constantă sau poate să apară doar ocazional.

Tipuri de dureri de sân

Durerile de sân sunt, de cele mai multe ori, clasificate în ciclice și aciclice. Fiecare tip de durere de sân are caracteristicile sale.

Durere de sân ciclică

Caracteristicile durerilor de sâni ciclice:

• în mod clar sunt legate de ciclul menstrual,
• sunt descrise ca fiind dureri surde, intense,
• adesea sunt însoțite de umflarea sânilor sau de senzația existenței unor noduli mamari,
• de regulă, afectează ambii sâni, în special porțiunile de sus, exterioare, și pot radia către zona axilei,
• se intensifică în cele două săptămâni de dinaintea debutului menstruației, apoi se calmează după acest interval,
• afectează femeile după pragul de 20 și 30 de ani, înainte de menopauză, cât și femeile care au trecut de 40 de ani și care au perioada de tranziție până la instalarea menopauzei.

Durere de sân aciclică

Caracteristicile durerilor de sâni aciclice:

• sunt cele care nu au nicio legătură cu ciclul menstrual,
• sunt descrise ca fiind dureri compacte, ca o strângere, arzătoare,
• sunt constante sau intermitente,
• de regulă, afectează un singur sân, într-o zonă localizată, dar se pot răspândi difuz în interiorul sânului,
• cel mai probabil, aceste dureri afectează femeile după instalarea menopauzei.

Forme de manifestare a durerilor de sân

Durerea de sân este descrisă ca o sensibilitate cronică, arsură ascuțită sau senzație de constricție la nivelul sânului.

Durerea de sâni ciclică se manifestă prin:

  • Disconfort la nivelul ambilor sâni în preajma ovulației și până la începutul menstruației;
  • Tumefacție mamară (umflarea sânilor);
  •  Durere localizată în special în partea superioară și cea laterală a sânului, care poate iradia la nivelul axilei.

Durerea de sâni aciclică este mai rar întâlnită și se caracterizează printr-o senzație de strânsoare, rană sau arsură constantă ori intermitentă la unul dintre sâni, durerea extinzându-se, ulterior, difuz.

Există mai multe forme prin care se manifestă durerile de sân, iar cele mai întâlnite simptome sunt:

  • Senzația de constricție a sânilor
  • Femeia poate să simtă în unele perioade ale lunii o senzație ca de constricție a țesutului mamar
  • Senzația de arsură în interiorul sânului

Un alt simptom poate fi durerea ascuțită, ca o senzație de arsură în interiorul țesutului mamar. Un alt simptom întâlnit frecvent include sensibilitatea sânilor, care poate fi cronică (pe termen lung).

Cauze ale durerii de sân

Uneori, nu este posibil ca medicul să identifice cauza exactă a durerilor de sân. Alteori, se cunosc factorii care contribuie la apariția acestor dureri:

Modificările hormonale

Fluctuațiile hormonale sunt o cauză a durerilor de sâni. Hormonii importanți pentru reproducere pot influența mastodinia; durerea de sâni ciclică pare să aibă o legătură puternică cu hormonii și cu ciclul menstrual. Acest tip de durere adeseori scade în intensitate sau dispare odată cu sarcina sau cu menopauza.

Dezechilibrul acizilor grași

Un dezechilibru în ceea ce privește acizii grași din interiorul celulelor poate influența sensibilitatea țesutului din care sunt alcătuiți sânii.

Traumatismele

Traumatismele sunt și ele o cauză a durerilor de sân, dacă, de exemplu, pacienta s-a lovit la unul sau la ambii sâni sau a fost implicată într-un accident ori a suferit o intervenție chirurgicală la nivelul glandelor mamare.

Infecțiile

Uneori, pot să apară infecții la nivelul țesutului mamar (cum ar fi mastita). Să nu uităm că durerea de sâni aciclică adeseori rezultă din modificările care au loc în ductele mamare (canalele galactofore din sâni), iar uneori pot să apară infecții ale acestor canale, mai ales la femeile care alăptează.

Intervențiile chirurgicale

Intervențiile chirurgicale efectuate la sâni sunt o altă cauză a mastodiniei. Durerea asociată cu operațiile la sâni și cu formarea unor cicatrici poate, uneori, să persiste mai mult timp după ce inciziile s-au vindecat.

Medicamentele

Administrarea unor medicamente intră pe lista cauzelor durerilor de sân. Anumite medicamente hormonale (inclusiv unele tratamente pentru infertilitate și unele contraceptive orale) pot fi asociate cu durerile de sâni. Sensibilitatea la durere a sânilor este un posibil efect al terapiilor cu hormoni (estrogen și progesteron), care sunt întrebuințate după menopauză.

Cancerul mamar

Cancerul de sân poate fi foarte rar o cauză a mastodiniei, însă de cele mai multe ori acesta nu se manifestă prin dureri de sâni. Majoritatea cancerelor mamare nu cauzează durere. Cu toate acestea, cancerul mamar inflamator și unele tumori care apar în țesutul mamar pot duce la un disconfort la sâni.

Dimensiunea sânilor

Dimensiunile sânilor sunt pe lista de cauze ale mastodiniei. Femeile cu sâni mai mari au dureri aciclice, care au legătură cu dimensiunea sânilor și pot avea și dureri cervicale, de umeri și de spate.

Alte cauze ale durerii de sân

Durerile de sâni pot trăda și alte cauze, cum ar fi:

  • Stresul emoțional;
  • Nivelurile crescute de prolactină, un hormon eliberat de glanda pituitară;
  • Existența unor chisturi la sâni; uneori, se pot dezvolta o serie de modificări la nivelul canalelor galactofore, rezultând în formarea unor chisturi mamare. Chisturile de la sâni sunt săculeți umpluți cu lichid, care pot fi moi sau tari la atingere și care pot cauza sau nu durere. Aceste chisturi, de regulă, își măresc dimensiunile în timpul ciclului menstrual și dispar odată ce femeia a ajuns la menopauză.
  • Un sutien care nu este conform cu dimensiunile sânilor femeii (lipsa de susținere poate duce la durere de sân);
  • Modificări fibrochistice ale sânilor - femeile care sunt în perioada pre-menopauzei și cele care sunt supuse unui tratament hormonal după instalarea menopauzei pot să dezvolte sâni mai sensibili, mai umflați, care pot avea mai mulți noduli, cauzați de acumularea de lichid. 
  • Costocondrita - este un tip de artrită care apare acolo unde coastele superioare și cartilajul se unesc, la nivelul sternului. Deși afecțiunea nu are legătură cu sânii, durerea arzătoare cauzată de costocondrită poate fi confundată cu durerea reală de sâni.

Diagnosticarea și tratarea durerilor de sân

Dacă durerile de sân nu îți dau pace și îți creează un disconfort sporit, mergi la medicul specialist pentru un diagnostic corect. În funcție de cauza durerilor de sâni, îți va prescrie un tratament personalizat.

Fă-ți o programare la medic dacă durerea de sân:

• continuă zilnic, preț de mai mult de câteva săptămâni;
• apare într-o zonă specifică a sânului;
• pare să se agraveze în timp;
• îți afectează activitățile de zi cu zi.

Metode de diagnosticare a durerilor de sân

Pentru a evalua starea de sănătate a sânilor, medicul poate să folosească mai multe metode de diagnosticare, care pot include:

Examenul clinic mamar

Medicul verifică dacă există modificări la nivelul sânilor, examinând atât glandele mamare, cât și ganglionii limfatici din partea inferioară a gâtului și de la subraț. Cel mai probabil, medicul va asculta inima și plămânii cu un stetoscop și va verifica pieptul și abdomenul, pentru a stabili dacă durerea ar putea avea legătură cu o altă afecțiune. Dacă istoricul tău medical, sânii și examenul clinic al acestora nu scot la iveală nimic neobișnuit, este posibil să nu fie nevoie de alte teste de diagnostic.

Newsletter DOC dedicat

Ecografia folosește undele sonore (ultrasunetele) pentru a produce imagini ale sânilor, iar de cele mai multe ori, este efectuată pe lângă o mamografie. S-ar putea să ai nevoie de o ecografie mamară pentru ca medicul să evalueze o anumită zonă pe care se concentrează durerea, dacă rezultatele mamografiei par să fie normale.

Mamografia

Dacă medicul simte un nodul mamar sau o zonă îngroșată mai neobișnuită în țesutul mamar ori dacă acesta detectează o zonă pe care se concentrează durerea în țesutul mamar, vei avea nevoie de o examinare mai amănunțită a sânilor, cum este mamografia, investigație care evaluează zona descoperită în timpul examenului clinic mamar. 

Biopsia

Biopsia de sân sau biopsia mamară este o altă metodă de diagnosticare ce poate fi folosită. Nodulii mamari care par să prezinte suspiciuni, zonele de îngroșare din țesutul mamar sau zonele mai neobișnuite văzute în timpul testelor imagistice pot necesita efectuarea unei biopsii, înainte ca medicul să poată pune un diagnostic. În timpul biopsiei mamare, medicul obține o mostră mică de țesut mamar, din zona care prezintă suspiciuni, iar apoi trimite mostra de țesut la un laborator, pentru a fi analizată.

Tratamente pentru durerile de sân

Tratamentul durerilor de sân variază în funcție de cauza descoperită și poate consta în schimbări de ordin alimentar, reducerea consumului de cofeină și sare sau administrarea de suplimente cu vitamina E și vitamine, de antiinflamatoare și de medicamente care reglează activitatea hormonala, precum și în purtarea unui sutien de susținere, dar confortabil, care poate ameliora durererile de sân.

Pentru multe femei care se confruntă cu acest disconfort, durerile de sân trec de la sine, în timp. Uneori, este posibil să nu ai nevoie de niciun tratament. Dacă, însă, durerea necesită un tratament special, medicul poate recomandă următoarele variante:   

Tratamentul medicamentos

Medicamentele folosite în tratarea durerilor de sâni sunt numeroase. De exemplu, medicul poate prescrie folosirea unor medicamente topice (creme sau geluri pentru durerile de sân) din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Este posibil să fie nevoie să le folosești când durerile de sân sunt intense.

La alte paciente, este recomandată reducerea dozei tratamentului hormonal pentru menopauză. În acest caz, ai putea să iei în considerare reducerea dozei de terapie hormonală prescrisă pentru menopauză sau stoparea în întregime a acestui tip de tratament.

Există și unele medicamente care se eliberează pe bază de prescripție medicală. Experții americani au aprobat un medicament pentru tratarea durerii și sensibilității sânilor, numit danazol, însă acesta are efecte adverse severe.

Tamoxifenul, un medicament prescris pentru tratamentul și prevenția cancerului mamar, poate fi recomandat pentru unele femei, însă și acest medicament are unele efecte adverse neplăcute.

Dacă durerile de sâni sunt severe și afectează activitățile de zi cu zi ale femeii, tratamentul medicamentos poate fi necesar. Diureticele, substanțe care elimină excesul de lichid din corp, sub formă de urină, sunt un tratament comun prescris pentru durerea persistentă și aciclică de sâni. 

Tratamentul chirurgical

Odată aflată cauza durerilor de sân, poate fi nevoie de tratamentul chirurgical sau nonchirurgical. De exemplu, medicul poate lua în considerare aspirația cu un ac fin a chisturilor mamare, dacă procedura este recomandată. Chisturile sunt saci plini cu lichid, care se află în interiorul țesutului mamar și pot provoca dureri de sâni.

În cazuri extrem de rare, zona dureroasă poate fi extirpată chirurgical. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală duce, de regulă, la o creștere în intensitate a durerii de sâni, iar unele femei pot dezvolta durere de sân aciclică la locul unde au avut loc intervențiile chirurgicale anterioare.

Deși durerea de sâni nu este, în mod normal, asociată cu cancerul mamar, sunt și femei care se confruntă cu această boală, așa că, în cazul lor, este nevoie de un tratament chirurgical care presupune fie extirparea tumorilor canceroase, fie (în cazuri mai grave), extirparea totală a sânului.

Remedii naturiste

Dacă vrei să încerci tratarea durerilor de sâni cu remedii din natură, poți încerca aceste variante, după ce mai întâi ceri sfatul medicului de familie sau al unui fitoterapeut:

  • Păpădia este un diuretic natural, care poate fi găsit sub formă de capsule sau poți să faci un ceai, folosind rădăcina de păpădie sub formă de pudră. Fierbi 2-3 lingurițe de pudră din rădăcina de păpădie, într-un vas cu 300 ml de apă, 15 minute. Bei 3 căni pe zi.
  • Uleiul de luminița nopții (primulă) este un remediu tradițional din plante pentru calmarea simptomelor premenstruale. Acest ulei conține un acid gras esențial, acid gama linoleic (GLA), care poate fi de ajutor la echilibrarea hormonilor din organismul unei femei și care pare să calmeze durerile ciclice ale sânilor și sensibilitatea glandelor mamare.
  • Vitamina E și vitamina B6 pot, totodată, să lucreze și să acționeze împreună pentru a te ajută să previi sensibilitatea și durerea sânilor. Desigur, poți folosi suplimente nutritive din comerț cu aceste vitamine, însă le poți include în alimentația ta dacă mănânci nuci, semințe de flaorea-soarelui, migdale, alune de pădure, ton, somon, năut.

Cum pot fi prevenite durerile de sân?

Durerile de sâni pot fi prevenite sau, în cazul în care te confrunți cu ele în mod regulat, adică sunt ciclice, poți lua anumite măsuri pentru a reduce acest disconfort. Prevenția variază în funcție de cauzele durerilor de sâni, iar stilul de viață ocupă un rol important în acest sens.

Rolul unui stil de viață sănătos

Schimbările pe care le faci în stilul te viață te pot ajuta să ții sub control durerile de sâni sau chiar să le previi

Alimentație cu mai puține grăsimi animale și sare

Dieta joacă un rol major în apariția durerilor de sâni, așa că e bine de știut că alimentele bogate în grăsimi animale și alimentele prea sărate pot crește disconfortul pe care îl simți la nivelul glandelor mamare. Încearcă să reduci aceste ingrediente cu o săptămână înaintea menstruației, pentru a preveni durerile de sâni. Tot la capitolul dietă, poți crește în acest timp aportul de fructe, legume și cereale integrale.

Mai puțină cafeină, mai multă apă

Cafeina și alcoolul pot spori durerile de sâni, așa că redu consumul și pune accentul pe aportul de apă, supe de legume și, eventual, câte un suc natural de fructe. Sursele de cafeină includ ciocolata, cafeaua, ceaiul verde, energizantele și unele băuturi acidulate din comerț.

Purtarea articolelor de îmbrăcăminte adecvate

Purtarea unui sutien potrivit pe parcursul zilei sau unei bustiere de sport în timpul exercițiilor fizice sunt trucuri simple care te ajută să ameliorezi durerile de sân sau să le previi.

Terapii de relaxare

Stresul este un factor important care poate contribui la durerile de sâni. Cum stresul nu poate fi evitat mereu, găsește metode prin care să îl gestionezi: excursii în natură, plimbări în parc, mers cu bicicleta, lectură, conversații cu persoane dragi etc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Breast pain
https://www.nhs.uk/conditions/breast-pain/
Johns Hopkins - Breast Pain: 10 Reasons Your Breasts May Hurt
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-pain-10-reasons-your-breasts-may-hurt
Oxford Academic - A Review of Breast Pain: Causes, Imaging Recommendations, and Treatment
https://academic.oup.com/jbi/article/2/2/101/5698273

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1