Uleiul de primula: beneficii, indicații și contraindicații

Uleiul de primula este obținut din semințele plantei ce poartă denumirea de luminiță de seară, cunoscută pentru faptul că se deschide seara, înainte de apusul soarelui, iar odată cu zorii zilei se închide și se ofilește.

Una dintre pricipalele caracteristici ale acestui ulei constă în faptul că este bogat în acid gama-linoleic, care este un acid gras Omega 6, însă trebuie menționat că acest ulei conține, de asemenea, și acid linoleic.

Uleiul de primula are o serie de beneficii pentru sănătate și frumusețe, începând de la ameliorarea simptomelor cauzate de poliartrită reumatoidă și până la tratarea eczemelor cutanate și ameliorarea psoriazisului. Uleiul esențial de primula este folosit în industria farmaceutică, dar în aceeași măsură și în industria cosmetică. Uleiul de primula se găsește și sub forma de supliment alimentar, ideal pentru persoanele care vor să beneficieze de efectele acestuia la nivel intern.

Ce tip de metabolism ai?

Beneficii ulei de primula

Tratează afecțiunile dermatologice comune 

Acneea, eczemele și alte iritații cutanate pot fi combătute cu ajutorul uleiului de primula aplicat la nivelul pielii. Acesta reduce inflamația de la nivelul pielii, dar reține totodată hidratarea în țesuturi.

Studiile făcute în domeniu arată că suplimentele care conțin ulei de primula sporesc elasticitatea pielii, dar o și hidratează în profunzime.

Ameliorează durerile de sâni 

Unele femei experimentează, mai ales înainte de menstruație, dureri la nivelul sânilor. Potrivit specialiștilor, uleiul de primula reduce procesul inflamator și totodată inhibă prostaglandinele care cauzează dureri în zona bustului. Pentru a vedea rezultate, suplimentele cu ulei de primula trebuie administrare câteva luni la rând.

Calmează simptomele artritei reumatoide 

Durerile osoase și articulare cauzate de artrită reumatoidă sunt provocate de inflamația cronică. Acizii grași din uleiul de primula au, însă, abilitatea de a combate acest proces inflamator, reducând astfel simptomatologia artritei reumatoide.

Beneficii pentru sănătatea inimii  

Afecțiunile cardiace pun viața pacienților în pericol, de aceea e indicat să fie prevenite sau ținute sub control. Un studiu făcut în anul 2014 a scos la iveală faptul că afecțiunile cardiace sunt adesea asociate cu prezența inflamației în organism, iar uleiul de primula poate combate această inflamație.

Reduce pierderea densității osoase cauzata de osteoporoză 

Femeile, mai ales după menopauză, sunt predispuse osteoporozei, afecțiune caracterizată de pierderea densității osoase și risc crescut de fracturi. Administrarea uleiului de primula împreună cu ulei de pește/ calciu, poate încetini pierderea densității osoase la pacienții care suferă de osteoporoză.

Poate ajuta la ameliorarea simptomelor PMS

Un studiu sugerează că uleiul de primula este foarte eficient în tratarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS), cum ar fi:

  • depresie
  • iritabilitate
  • balonare

Cercetătorii cred că unele femei se confruntă cu sindromul premenstrual deoarece sunt sensibile la nivelurile normale de prolactină din organism.  Pentru sindromul premenstrual, ia 6 până la 12 capsule (500 mg până la 6000 mg) de una până la patru ori pe zi timp de până la 10 luni. Începe cu cea mai mică doză posibilă și crește doza după cum este necesar pentru a ameliora simptomele.

Poate ajuta la reducerea bufeurilor

Uleiul de primula poate reduce severitatea bufeurilor, unul dintre cele mai incomode efecte secundare ale menopauzei. Conform unei analize a literaturii de specialitate din 2010, nu există suficiente dovezi că remediile fără prescripție medicală, cum ar fi uleiurile de primula, ajută bufeurile. Totuși, un studiu ulterior a ajuns, însă, la o concluzie diferită. Studiul a constatat că femeile care au luat 500 mg zilnic de ulei de primula timp de șase săptămâni au experimentat bufeuri mai puțin frecvente, mai puțin severe și mai scurte.

Femeile au avut, de asemenea, aspecte îmbunătățite pentru activitatea socială, relațiile cu ceilalți și sexualitatea la un chestionar despre modul în care bufeurile afectează viața de zi cu zi.

Poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale

Există dovezi contradictorii despre informația că uleiul de primula scade tensiunea arterială. Este nevoie de mai multe cercetări. Potrivit unui studiu din 2013, cei care au luat ulei de primula au avut o tensiune arterială sistolică ceva mai mare. Cercetătorii au numit reducerea „o diferență semnificativă din punct de vedere clinic”.

O revizuire sistemică din 2011, a concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a determina dacă uleiul de primula ajută la reducerea riscului de hipertensiune arterială în timpul sarcinii sau preeclampsie, o afecțiune care provoacă hipertensiune arterială în timpul și după sarcină.

Recomandările experților DOC.ro

Poate ajută la ameliorarea durerii nervoase

Neuropatia periferică este un efect secundar frecvent al diabetului zaharat și al altor afecțiuni. Cercetări mai vechi au arătat că administrarea de acid linolenic ajută la reducerea simptomelor de neuropatie, cum ar fi:

  • sensibilitate la cald și la rece
  • amorţeală
  • furnicături
  • slăbiciune

Ajută la inducerea travaliului

Dacă ai peste 40 de săptămâni de sarcină, este posibil să fi auzit de câteva modalități naturale de a încerca să induci travaliul. Există într-adevăr o serie de lucruri pe care le poți face pentru a-ți pregăți corpul pentru sarcina care urmează. O opțiune posibilă este uleiul de primulă, care poate fi aplicat vaginal în scopul inducerii travaliului.

Deși există o mulțime de cercetări științifice care mai trebuie făcute pentru a evalua pe deplin siguranța și eficiența uleiului de primula, există câteva avantaje și dezavantaje pe care le poți lua în considerare pe baza informațiilor deținute de specialiști până acum.

Avantajele uleiului de primulă

  • Nu se cunosc efecte negative asupra alăptării.
  • Este folosit în mod obișnuit de moașe din întreaga lume (cu excepția Statelor Unite) ca alternativă la substanțele chimice mai dure pentru pregătirea colului uterin pentru travaliu.
  • Poate reduce nevoia de a induce travaliul din punct de vedere medical.

Deși pot exista avantaje în utilizarea uleiului, există și unele dezavantaje care trebuie luate în considerare.

Dezavantajele uleiului de primula

  • Poate acționa ca un diluant de sânge.
  • Există șansa ca  să declanșeze complicații sau probleme cu livrarea.
  • Poate avea efecte secundare precum dureri de cap sau tulburări gastro-intestinale.

Alte afecțiuni în care uleiul de primula poate fi benefic:

  • Sindromul Sjogren
  • Sindromul Raynaud
  • Alcoolism
  • Alzheimer
  • Oboseală cronică
  • Tulburare de deficit de atenție

Contraindicații administrare ulei de primula

Cu toate că uleiul de primula este considerat, în general, sigur atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern, nu se recomanda administrarea pe perioade foarte lungi fară recomandarea medicului.

Nu se recomanda asocierea uleiului de primula cu medicamentele anticoagulante, întrucât acesta poate încetini, la rândul lui, coagularea sângelui.

Înainte cu 2 săptămâni de o intervenție chirurgicala, se recomanda încetarea administrării uleiului de primula, întrucât acesta creste riscul de sângerări în timpul sau după intervenția chirurgicala.

Efecte adverse ulei de primula

În cazuri foarte rare, uleiul de primula poate provoca reacții adverse precum:

  • Dureri de stomac
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Reacții alergice (erupție cutanata, probleme respiratorii, umflarea mâinilor/ picioarelor).

Cum se administrează uleiul de primula

Este recomandat să te consulți cu medicul tău în ceea ce privește administrarea uleiului de primula, precum și a cantității administrate, în funcție de afecțiunea pentru care utilizezi acest ulei. De asemenea, poți respecta și indicațiile oferite de producător, pe care le găsești pe eticheta produsului.

Nu există o doza zilnică standard pentru uleiul de primula, însă pentru a reduce riscul de reacții adverse e bine să începi cu administrarea unei doze foarte mici.

 

Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
Studiul “Uleiul de primula îmbunătățește recuperarea cardiovasculară”, autori: Dr. Noha M Abo-Gresha, Dr. Eman Z Abel-Aziz, Dr. Sarah M Greish - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3961099/ 
Studiul “Folosirea terapiilor alternative în tratarea copiilor cu deficit de atenție”, autori: Dr. Anne-Claude Bernard-Bonnin, Spitalul Sainte-Justine, Montreal, Quebec - 
The use of dietary supplements and their association with blood pressure în a large Midwestern cohort - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924237/ 
The role of essential fatty acids and prostaglandins in the premenstrual syndrome - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6350579/ 
Oral evening primrose oil: its effect on length of pregnancy and selected intrapartum outcomes în low-risk nulliparous women - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10380450/ 


 Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 
 
 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0