Dieta recomandata pacientilor cu ficat gras

Dovezile epidemiologice sugereaza o relatie stransa intre stilul de viata nesanatos si boala hepatica non-alcoolica, ceea ce face obligatorie corectarea stilul de viata la toti pacientii cu ficat gras.

Steatoza hepatica non-alcoolica afecteaza pana la 30% din populatie si mareste riscul de fibroza hepatica, de ciroza, precum si de diabet sau de afectiuni cardiovasculare.

Scaderea in greutate este recomandata in caz de steatoza hepatica, insa pentru a scapa de kilogramele in plus, pacientul trebuie sa adopte o dieta sanatoasa, in prima faza hipocalorica, dar sa practice totodata si sport in mod regulat.

De notat, consumul zilnic de alcool de pana la 30 g (barbati) sau 20 g (femei) este insuficient pentru a induce steatoza alcoolica si ar putea chiar sa fie protectiv fata de boala hepatica non-alcoolica, steatohepatita si fibroza in comparatie cu abstinenta.

stop dislipidemie

Pacientii fara steatohepatita sau fibroza ar trebui sa primeasca doar consiliere pentru dieta sanatoasa si activitate fizica.

Dieta recomandata pacientilor cu steatoza hepatica este una bogata in acizi mononesaturati, precum dieta mediteraneana.

Dieta trebuie sa fie saraca in grasimi saturate (de origine animala) si bogata in grasimi nesaturate (de origine vegetala), fara alimente procesate si carbohidrati cu indice glicemic mare. Cea care respecta aceste principii este dieta mediteraneana ce asigura o longevitate semnificativ mai mare celor care o adopta.

Se recomanda consumul de legume si fructe proaspete, care scad nivelul seric al grasimilor.

Ca sursa de carbohidrati se prefera cerealele integrale care au indice glicemic scazut si cresc aportul de fibre.

Ca sursa de proteine se prefera carnea de peste si pui, branzeturile cu mai putin de 30% grasime, leguminoasele (fasole, mazare).

Se prefera uleiul de masline in locul altor surse de grasime, dar si uleiul de peste care scade trigliceridele si totodata contine Omega 3.

Se recomanda consumul de nuci si seminte in stare cruda ( migdale, fistic seminte de dovleac, caju de cateva ori pe saptamana).

Analizand “piramida alimentara” specifica dietei mediteraneene, se observa ca alimentele acesteia sunt sanatoase si se axeaza pe:

Consumul zilnic de alimente precum: legume, fructe, produse din cereale integrale (faina integrala), ulei de masline, fasole, nuci, leguminoase si seminte, ierburi si condimente.

Consumul saptamanal de: carne de pui, oua, branza, iaurt, peste si fructe de mare.

Consumul lunar de: carne rosie (vita, porc, vanat, miel) si dulciuri.

Se recomanda, in dieta meditaraneana adoptata de pacientii cu steatoza hepatica, evitarea urmatoarelor alimente si ingrediente nesanatoase:

Zaharuri: sucuri, dulciuri, bomboane, inghetata si orice alt aliment care contine zahar sau alti indulcitori artificiali.

Cereale rafinate: paine alba, paste.

Grasimi trans: se regasesc in margarina si intr-o serie de alimente procesate.

Uleiuri rafinate: ulei de canola, ulei de soia.

Carne procesata: mezeluri, carnati.

 

 

In ceea ce priveste hidratarea, pacientul care urmeaza dieta mediteraneana ar trebui sa consume apa din belsug. Se permite si consumul moderat de vin rosu, insa nu mai mult de 1 pahar pe zi.

Cafeaua si ceaiul sunt permise, insa nu indulcite cu zahar sau miere. De asemenea, sucurile si alte bauturi indulcite sunt complet interzise.

Studiile facute in domeniu au aratat ca, si fara scaderea in greutate, dieta mediteraneana reduce steatoza hepatica si imbunatateste totodata rezistenta la insulina, reducand astfel riscul de diabet la care e expus pacientul cu boala de ficat gras.

Pacientul care este diagnosticat cu steatoza hepatica non-alcoolica trebuie sa faca tot posibilul pentru a reduce cantitatea de grasimi de la nivelul ficatului. Din pacate, nu exista un tratament medicamentos care sa vindece aceasta problema, insa din fericire, steatoza hepatica nu este o boala ireversibila. Prin adoptarea unui stil de viata sanatos, a unei diete adecvate si prin practicarea unui sport in mod regulat, pacientul va reusi sa elimine depozitele de grasime de la nivelul ficatului. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0