Boala polichistica hepatica – cum se trateaza

Boala polichistica hepatica este o afectiune rara, care determina aparitia unor chisturi la nivelul ficatului. Un ficat sanatos are suprafata neteda, cu aspect uniform, in timp ce un ficat afectat de boala polichistica poate capata aspectul unui strugure cu boabe proeminente.

In general, pacientii care sufera de aceasta boala nu au simptome si nu sunt diagnosticati decat uneori, intamplator. Insa daca dimensiunile chisturilor ori numarul acestora creste prea mult, pot aparea simptome si complicatii. De multe ori, boala polichistica hepatica apare in asociere cu boala polichistica renala.

Cauze boala polichistica hepatica

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala poate sa apara pur si simplu, insa poate fi totodata mostenita genetic. Femeile sunt mai expuse riscului de a avea aceasta boala, in comparatie cu barbatii.

Simptome boala polichistica hepatica

In general, aceasta boala nu cauzeaza simptome. In timp insa, in cazul in care chisturile cresc foarte mult sau se inmultesc, pot aparea simptome precum:

 • Balonarea
 • Durerile abdominale
 • Senzatia de preaplin
 • Probleme respiratorii


Foarte rar, chisturile pot sangera ori se pot infecta. De asemenea, chisturile pot bloca caile biliare si, totodata, pot cauza icter.

Diagnosticare boala polichistica hepatica

De cele mai multe ori, boala este depistata in mod intamplator, in timpul unor analize si investigatii facute din alta cauza.

Ecografia este cea care scoate la iveala din prima chisturile hepatice. Tomografia hepatica si RMN-ul pot fi folosite pentru verificarea dimensiunilor si a pozitiei exacte a chisturilor.

Daca medicul depisteaza aceasta boala, va verifica si sanatatea renala, intrucat e posibil ca pacientul sa sufere in acelasi timp si de boala polichistica renala.

Tratament boala polichistica hepatica

Daca boala nu se manifesta simptomatic, nu este necesar tratamentul. Pe de alta parte, daca apar dureri blande, se pot folosi medicamente care sa le amelioreze.

Tratamentul medicamentos folosit in tratarea bolii polichistice a ficatului poate incetini evolutia chisturilor si, totodata, poate reduce volumul ficatului.

Femeile care primesc diagnosticul de boala polichistica hepatica ar trebui sa renunte la administrarea pilulelor contraceptive pe baza de estrogen, intrucat acest hormon stimuleaza cresterea chisturilor.

In cazul chisturilor mari, care provoaca simptome, medicul poate recomanda o serie de proceduri medicale:

 • Aspiratia chisturilor hepatice – aceasta aspiratie presupune golirea chistului. Din pacate, aceasta metoda este una temporara, intrucat chisturile se pot umple din nou cu lichid. Se poate face, insa, pentru a preveni reumplerea chistului, scleroterapia – aceasta procedura se face dupa aspiratie si presupune injectarea unei substante care se va intari, distrugand astfel peretii chistului.
 • Fenestratia chistului – atunci cand chisturile de la suprafata ficatului sunt foarte mari, medicul va recomanda indepartarea chirurgicala a peretilor chisturilor, adica o fenestratie.
 • Rezectia hepatica – daca toate chisturile se afla intr-o anumita zona a ficatului, o optiune de tratament consta in indepartarea portiunii respective a organului. Rezectia nu e o optiune daca exista mai multe chisturi raspandite pe toata suprafata ficatului.
 • Transplantul de ficat – extrem de rar, in cazuri severe, se poate recomanda transplantul de ficat.


Pacientul care primeste diagnosticul de boala polichistica hepatica nu ar trebui sa se ingrijoreze, intrucat de cele mai multe ori aceasta boala nu prezinta simptome, ori daca acestea apar, sunt blande. Daca ai totusi de-a face cu dureri sau disconfort, discuta cu medicul gastroenterolog, care iti poate oferi un tratament potrivit.

Cum poti incetini evolutia chisturilor hepatice

Nu exista o metoda care sa previna formarea chisturilor hepatice, insa o serie de strategii pot fi folosite pentru incetinirea evolutiei acestora:

 • Dieta adoptata ar trebui sa fie saraca in sodiu.
 • Se va evita cofeina.
 • Se vor evita tratamentele pe baza de estrogen, fie ca vorbim despre anticonceptionale, fie ca vorbim despre tratamentul administrat de unele femei la menopauza.

 

Cu cat adopti un stil de viata mai sanatos, cu atat evolutia chisturilor hepatice va fi mai lenta si iti va crea mai putine probleme.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Polycystic liver disease”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autor: Gregory T. Everson

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0