Anghinarea, planta cu efect benefic pentru ficatul gras

Fiind o plantă cu multiple proprietăți importante pentru sănătate, anghinarea poate să ajute și in steatoza hepatică (ficatul gras).

Anghinarea, sau Cynara Scolymus, este o plantă erbacee din familia ciulinilor. Este o plantă de înălțime medie, cu frunze mari și ciulini cu inflorescențe mov. Este una din cele mai vechi plante medicinale cunoscute de oameni, și este cultivată de secole în zona mediteraneană. 

Substanțele active din anghinare au efecte benefice în întregul organism. Anghinarea conține:

  • cinarină (un antioxidant cu efect hepatoprotector), 
  • polifenoli, flavonoide (alți antioxidanți care luptă eficient împotriva radicalilor liberi),
  • vitaminele A, B, C, E, K, dar și 
  • magneziu,
  • mangan, 
  • fosfor, 
  • fier și 
  • calciu. 

Porțiunea comestibilă a plantei constă din mugurii de flori înainte ca florile să înflorească. Aceasta este bogată în fibre alimentare, care sunt importante pentru digestie, dar și inulină, o substanță ce încurajează buna funcționare a sistemului imunitar.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetătorii au descoperit că substanțele active din anghinare au efecte benefice pentru steatoza hepatică (ficatul gras), stimulează producția de bilă. Secreția de bilă este importantă pentru digestie, ajută la eliminarea arsurilor de stomac și a crampelor abdominale. 

În plus, anghinarea contribuie la reglarea nivelului de glucoză în sânge și scăderea nivelului de colesterol rău LDL. Compușii diuretici din anghinare asigură că aceasta are efecte benefice și pentru rinichi și vezica urinară, scăzând în același timp retenția de apă a organismului. 

Anghinarea poate fi consumată ca aliment, dar are beneficii și sub forma unui supliment alimentar. Există mai multe forme de suplimente cu anghinare, în funcție de modul de preparare al plantei:

  • Capsule cu pulbere din frunze de anghinare. Pentru efectul asupra secreției de bilă, se recomandă 1 până la 4 comprimate pe zi, înainte de masă.
  • Ceaiul de anghinare. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată la o cană (250 ml) de apă clocotită, lăsată la infuzat 15 min. Se recomandă 2-3 căni de ceai de anghinare pe zi, cu cel puțin 30 de minute înainte de masă.
  • Extractul de anghinare. Acest lichid este preparat ca orice tinctură și poate conține sau nu alcool. Verifică mereu eticheta produsului înainte să îl cumperi. Se recomandă dizolvarea a 10 picături într-un pahar (100 ml) de apă și consumarea înainte de masă, de 3 ori pe zi.

Anghinare pentru ficatul gras

Un studiu1 recent a descoperit că extractul de anghinare este eficient împotriva steatozei hepatice sau boala ficatului gras. Boala hepatică grasă non-alcoolică este cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice cronice la nivel mondial. Din fericire, de multe ori este și reversibilă, deși există puține tratamente disponibile pe piață. 

Extractul de frunze de anghinare are potențial ca agent hepatoprotector, după cum a descoperit acest studiu. Cercetătorii au urmărit să stabilească dacă extractul de frunze de anghinare este eficient la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică deja diagnosticată. Acest studiu a fost randomizat, dublu-orb și controlat cu grup placebo în paralel. 

100 de subiecți cu boală hepatică grasă diagnosticată prin ultrasunete au fost tratați aleator fie cu extractul de frunze de anghinare (600 mg pe zi), fie cu placebo pentru o perioadă de 2 luni. Modificările bolilor hepatice grase a fost evaluat prin ecografie hepatică și markeri serologici (din sânge și plasmă). Nouăzeci de pacienți au finalizat studiul fără reacții adverse raportate. 

Tratamentul cu extract de anghinare comparativ cu placebo a fost grăitor. Ecografia abdominală a arătat un flux crescut al venei hepatice, diametrul venei porte redus și dimensiunea ficatului redusă. Analizele de sânge au arătat în plus și reducerea bilirubinei totale. 

Suplimentarea cu extract de frunze de anghinare a redus nivelul colesterolului total și concentrația de trigliceride. Acest studiu a arătat efecte benefice ale suplimentării cu extract de anghinare atât la parametrii hepatici determinați prin ecografie, cât și la parametrii sanguini la pacienții cu steatoză hepatică.

Contraindicații anghinare

Un consum exagerat de suplimente pe bază de anghinare poate cauza grețuri și vărsături la unele persoane. În cazuri rare, poate cauza nefrotoxicitate, care poate provoca insuficiență renală. Urmează mereu indicațiile de pe prospectul capsulelor sau extractului sau întreabă medicul și farmacistul. 

Consumul de anghinare, ceaiuri, extracte sau suplimente pe bază de anghinare sunt nerecomandate persoanelor care suferă de litiază biliară (pietre la bilă sau calculi biliari) sau obstrucţie biliară. De asemenea, nu se recomandă consumul în sarcină și perioada de alăptare, din cauza efectelor diuretice.



Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul “Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial.”, publicat în Phytotherapy Research, în 2018, autori: Panahi Y., Kianpour P. et al.

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0