Sarcina extrauterina (ectopica): Cauze, Simptome & Tratament

1. Despre sarcina extrauterina (ectopica)

● Ce este sarcina extrauterina

● Simptome sarcina extrauterina

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Cauzele sarcinii extrauterine

● Factori de risc pentru sarcina extrauterina

● Complicatii ale sarcinii extrauterine

● Diagnosticare sarcina extrauterina

2. Tratament sarcina extrauterina

3. Prevenire sarcina extrauterina

4. Evolutia pe termen lung a sanatatii femeii dupa sarcina extrauterina

sarcina extrauterina

Despre sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina extrauterina, cunoscuta si sub denumirea de sarcina ectopica, apare atunci cand ovulul fecundat se implanteaza si se dezvolta in afara uterului.

Ce este sarcina extrauterina

Sarcina apare atunci cand ovulul este fecundat de spermatozoid. In mod normal, ovulul fecundat calatoreste prin tubul falopian (n.r. trompa uterina) si apoi se prinde de peretele uterului. In cazul sarcinii ectopice, ovulul fertilizat se fixeaza in alte zone din afara uterului, precum trompa uterina, ovarele, cavitatea abdominala sau colul uterin.

Din pacate, sarcina ectopica nu poate evolua, ovulul nereusind sa supravietuiasca. Mai mult decat atat, daca nu este tratata asa cum trebuie, sarcina extrauterina poate provoca hemoragii puternice, ce pot pune viata pacientei in pericol. Statistic vorbind, 2 din 100 de sarcini sunt sarcini extrauterine si se incheie prin avort provocat sau spontan.

Simptome sarcina extrauterina

In afara de simptomele pe care le are in comun cu sarcina obisnuita, adica lipsa menstruatiei, greata si sensibilitatea sanilor, sarcina ectopica se manifesta si prin alte simptome, care ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa trimita pacienta la medic. Un specialist poate observa cu usurinta daca este vorba despre o sarcina extrauterina. Pentru reducerea riscurilor, e recomandat consultul medical imediat ce apar simptomele distinctive ale sarcinii ectopice, enumerate mai jos.

Dureri abdominale ascutite

Durerile abdominale ascutite, sub forma de junghi, care apar pe perioada sarcinii, pot fi un simptom al sarcinii extrauterine.

Dureri severe pe o singura parte a abdomenului

Sarcina ectopica poate declansa si dureri severe pe o singura parte a abdomenului – partea in care s-a fixat ovulul fecundat. Din cauza evolutiei sarcinii, tesuturile din jur sunt agresate si astfel apar durerile persistente.

Sangerari vaginale

Sangerarile vaginale apar pe timpul sarcinii, fie ele blande, severe, intermitente sau permanente, pot trada o sarcina ectopica.

Ameteli si lesin

Daca au aparut deja sangerarile interne, pacienta se va simti slabita, va avea tensiunea arteriala mica si poate chiar sa lesine. Cand se observa asemenea simptome la femeia insarcinata, e obligatoriu sa se apeleze la medic de urgenta.

Hemoragie interna severa din cauza ruperii trompei uterine

In cazuri grave, evolutia sarcinii determina ruperea trompei uterine (tub falopian), cauzand hemoragie interna severa, ce poate provoca decesul pacientei, daca aceasta nu este tratata de urgenta.

Cauzele sarcinii extrauterine

Nu se cunosc intotdeauna cauzele care au determinat aparitia sarcinii extrauterine. Nu exista un indicator clar al unei asemenea sarcini. Aceasta sarcina poate aparea fara ca femeia sa se expuna vreunui factor de risc.

Anomalii ale trompei uterine

In cele mai multe situatii sarcina ectopica apare din cauza unor anomalii de la nivelul trompei uterine, a carei forma nu permite ovulului fecundat sa calatoreasca catre uter. Inflamatia cauzata de o infectie (de pilda, o boala cu transmitere sexuala precum infectia cu bacteria Chlamydia sau gonoreea) poate deforma trompele uterine, impiedicand astfel ovului sa isi continue drumul catre uter. Insa exista si alte cauza care duc la deformarea tubului falopian.

Folosirea steriletului

Folosirea steriletului pe termen lung poate fi, de asemenea, responsabila pentru aparitia sarcinii extrauterine.

Factori de risc pentru sarcina extrauterina

Cu toate ca orice femeie este expusa riscului de a avea o sarcina extrauterina, unele paciente prezinta un risc crescut.

Antecedent de sarcina extrauterina

De pilda, femeile care au avut deja o sarcina extrauterina sunt mai expuse riscului de a avea o alta sarcina ectopica.

BTS

Bolile cu transmitere sexuala declanseaza un proces inflamator la nivelul organelor reproducatoare ale femeii, cauzand uneori deformarea trompelor uterine. Astfel, creste riscul ca ovulul sa nu ajunga in cavitatea uterina dupa fertilizare.

Tratamente de fertilizare

Unele studii sugereaza ca femeile care au apelat la fertilizarea in vitro (FIV) sunt mai expuse riscului de a avea o sarcina extrauterina.

Endometrioza

Endometrioza poate sa favorizeze, de asemenea, aparitia unei sarcini extrauterine.

Fumatul

Femeile care fumeaza imediat dupa ce raman insarcinate cresc riscul ca sarcina sa se fixeze in afara uterului.

Complicatii ale sarcinii extrauterine

Principala si cea mai grava complicatie a sarcinii ectopice consta in ruperea trompelor uterine, care declanseaza o hemoragie severa, ce pune in pericol viata pacientei. Daca sarcina extrauterina nu este depistata la timp fertilitatea femeii este afectata, intrucat trompa respectiva nu va mai fi functionala niciodata dupa rupere. Infertilitatea completa apare, cu toate acestea, doar daca ambele trompe au fost afectate de sarcini diferite si nu mai sunt functionale.

Diagnosticare sarcina extrauterina

Este foarte important ca sarcina extrauterina sa fie diagnosticata si tratata cat mai devreme, astfel incat riscul de complicatii, fie ca vorbim despre afectarea fertilitatii, fie ca vorbim despre hemoragiile puternice, sa fie cat mai redus. O sarcina ectopica diagnosticata devreme nu are consecinte fizice asupra sanatatii femeii, consecintele fiind doar de natura psihologica. Imediat ce femeia insarcinata observa simptome anormale, precum durerile abdominale severe sau sangerarea, va merge la medic pentru investigatii suplimentare.

Examinarea fizica

Medicul ginecolog va face, in prima faza, examinarea fizica si examenul pelvin. Astfel, va putea observa care sunt zonele sensibile ori daca exista inflamatie la nivelul aparatului reproducator. Pentru a putea stabili diagnosticul de sarcina extrauterina, va fi insa nevoie de analize si teste suplimentare.

Test de sarcina

Testul de sarcina din sange este absolut obligatoriu, pentru confirmarea sarcinii. Daca hormonul hCG (n.r. gonadotropina corionica umana) se regaseste in concentratii mari in sange, inseamna ca pacienta este insarcinata. La 5-6 saptamani dupa conceptie, acest test se poate repeta.

Ecografia transvaginala si cea abdominala

Ecografia transvagina este, de asemenea, necesara pentru diagnosticarea sarcinii ectopice. Aceasta ecografie va permite medicului sa identifice localizarea exacta a sarcinii. Medicii folosesc si ecografia abdominala, mai ales pentru a observa daca exista hemoragii interne sau nu.

Analizele de sange

Analizele de sange vor indica, daca este cazul, prezenta unei anemii – asta inseamna ca pacienta poate suferi hemoragii interne.

Tratament sarcina extrauterina

Din pacate, sarcina ectopica nu poate evolua normal, ceea ce inseamna ca trebuie indepartata. Pentru reducerea riscurilor la care e expusa pacienta, medicul va indeparta embrionul. In functie de starea fiecarei paciente, precum si de gradul de evolutie a sarcinii, sarcina va fi intrerupta prin tratament medicamentos ori pe cale chirurgicala.

Tratament medicamentos sarcina extrauterina

Daca sarcina ectopica este depistata in stadiu incipient, acesta va recomanda tratamentul mediamentos in vederea opririi evolutiei embrionului, dar si pentru dizolvarea celulelor deja existente. Tratamentul medicamentos este administrat pe cale injectabila. Dupa prima injectie, medicul va face analize de sange pentru a verifica nivelul de hCG din organism – astfel, isi va da seama daca pacienta mai are nevoie de o doza de tratament sau daca sarcina a fost eliminata.

Medicamentele folosite vor cauza simptome similare unui avort spontan, adica sangerari, crampe si eliminarea unor tesuturi. In cele mai multe cazuri, acest tratament este eficient si nu va fi nevoie de interventia chirurgicala. Dupa o pauza de cateva luni, femeia poate ramane din nou insarcinata – medicul este cel care va stabili perioada in care sarcina nu e indicata.

Tratament chirurgical sarcina ectopica

Daca embrionul a evoluat deja destul de mult, medicii vor recomanda indepartarea acestuia pe cale chirurgicala si repararea daunelor produse. Chirurgia laparoscopica se poate folosi pentru indepartarea embrionului.

Medicul chirurg va face o mica incizie in abdomen, apoi va indeparta sarcina extrauterina si va repara, daca este cazul, trompa uterina. In cazurile in care trompa uterina nu poate fi recuperata, aceasta este indepartata in totalitate. Medicul va lua decizia pe loc, in functie de daunele produse, precum si de intensitatea hemoragiei.

Daca hemoragia interna este severa, pacienta va fi operata de urgenta. Laparotomia este interventia chirurgicala folosita in asemenea cazuri – aceasta presupune deschiderea cavitatii abdominale.

Ingrijiri la domiciliu pentru pacienta cu sarcina extrauterina

Este important ca pacienta sa respecte recomandarile primite de la medic in ceea ce priveste ingrijirea postoperatorie. Daca a fost urmat un tratament medicamentos pentru eliminarea sarcinii extrauterine, pacienta va apela la medic de urgenta daca observa semne sau simptome ingrijoratoare precum sangerarile, inflamatia, umflarea sau durerile.

In cazul interventiei chirurgicale, femeia poate avea de-a face cu sangerari usoare si eliminarea unor cheaguri de sange dupa operatie. Aceste simptome pot persista pana la 6 saptamani.

Dupa tratarea unei sarcini extrauterine, pacienta trebuie sa respecte urmatoarele indicatii:

• Sa nu ridice greutati mai mari de 5 kg.

• Sa consume lichide din belsug pentru a evita constipatia.

• Sa nu intretina raporturi sexuale pana cand medicul nu ii permite acest lucru.

• Sa nu foloseasca tampoane intravaginale si sa nu faca spalaturi vaginale.

• Sa se odihneasca la pat cel putin 1 saptamana dupa interventia chirurgicala.

Consiliere psihologica pentru femeia cu sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina poate avea un impact major asupra sanatatii mintale a femeii, mai ales daca aceasta a ramas insarcinata dupa multe eforturi. Consilierea psihologica poate fi de mare ajutor femeii care a pierdut in acest fel o sarcina, insa si sprijinul celor dragi poate fi de mare ajutor.

Prevenire sarcina extrauterina

Nu exista metode de prevenire a sarcinii extrauterine, mai ales pentru ca nu exista o cauza concreta a acestei afectiuni. Insa riscul de sarcina ectopica poate fi redus prin adoptarea catorva strategii care te ajuta sa iti mentii sanatatea aparatului reproducator.

Limitarea numarului partenerilor sexuali

Pentru reducerea riscului de BTS (boli cu transmitere sexuala), care la randul lor pot cauza inflamatie la nivelul trompelor uterine, favorizand astfel sarcina extrauterina, se recomanda limitarea numarului partenerilor sexuali. De asemenea, se recomanda si folosirea prezervativului pentru contactul sexual atunci cand nu se doreste o sarcina – tot pentru a reduce riscul de BTS.

Mentinerea sanatatii aparatului reproducator

Pentru a te asigura ca totul este in regula, e important sa mergi la ginecolog in mod regulat, pentru controale de rutina. Atunci cand ai de-a face cu simptome atipice, e obligatoriu sa mergi la medicul ginecolog, chiar daca ai fost deja la controlul de rutina anual.

Afectiunile aparatului reproducator trebuie tratate cat mai devreme, astfel incat sa nu provoace daune la nivelul trompelor uterine, daune ce pot favoriza sarcina ectopica.

Evolutia pe termen lung a sanatatii femeii dupa sarcina extrauterina

Pierderea unei sarcini poate avea daune serioase asupra femeii, mai ales la nivel mintal. Insa vestea buna este ca dupa o sarcina extrauterina, poti avea o sarcina sanatoasa, chiar daca o trompa uterina ti-a fost indepartata. Statistic vorbind, sansele ca tu sa ai o sarcina normala cu o singura trompa uterina functionala sunt de aproximativ 60%. Daca ambele trompe uterine au devenit nefunctionale, pacienta nu trebuie sa isi piarda speranta, intrucat poate ramane insarcinata cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro, ce presupune implantarea direct in uter a ovulului fertilizat.

Pentru refacerea completa, atat la nivel fizic, cat si la nivel mintal, e important ca pacienta sa respecte recomandarile facute de medic si sa apeleze la consilierea psihologica. Un psiholog o va ajuta pe pacienta sa se puna mai repede pe picioare. Sprijinul oferit de partenerul de viata este, de asemenea, esential in aceasta situatie, pentru femeia care a pierdut o sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0