Infertilitatea de cauza uterina

Infertilitatea de cauza uterina este provocata de anomaliile de forma sau de structura ale cavitatii uterine (genetice sau dobandite) si de endometrita (inflamarea mucoasei uterine). Acestea sunt cauzele uterine cele mai frecvente ale esecului de implantare a ovulului fecundat.

infertilitate-cauze-uterine-tratament

Tumorile uterine

Tumorile uterine obstructioneaza cavitatea uterina, iar aceasta stare apare atunci cand celulele se divid anarhic si se multiplica anormal, pentru a inlocui celulele patologice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest proces de multiplicare a celulelor scapa uneori de sub control si se produc mai multe celule decat este nevoie pentru regenerare, insa celulele vechi nu mor. Aceste celule in exces formeaza o masa tisulara numita tumora, care poate fi benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa).

Tumorile benigne ce pot sa apara la nivel uterin sunt fibroamele uterine, endometrioza sau hiperplazia endometriala. Acestea deformeaza conturul cavitatii uterine sau scad elasticitatea miometrului (muschi al peretelui uterin), impiedicand nidatia (adica fizarea ovulului fecundat in mucoasa uterina) sau ducand la avort spontan repetat. 

Leziuni si interventii chirurgicale

Cauzele uterine ale infertilitatii sunt determinate de urmatoarele probleme aparute la nivelul cavitatii uterine:

- Leziuni organice: fibrom uterin, polip endometrial, adenomioza uterina (endometrioza uterului).

- Interventii chirurgicale la nivelul uterului - Miomectomie /miometrectomie (adica indepartarea chirurgicala a fibroamelor, care mai sunt numite si mioame) - cauza extrem de rara de infertilitate. 

In general, cicatricile uterine sunt asimptomatice, nu afecteaza calitatea endometrului si nu impiedica nidatia embrionului. 

- Hipoplazie uterina (cavitatea uterina poate fi prea mica, inadecvata dezvoltarii unei sarcini) - de exemplu, in cazul de "uter infantil", sau poate prezenta anomalii ale formei (uter unicorn /bicorn).

In caz de uter infantil, raportul col/corp este modificat, iar tratamentul este medicamentos. Pentru uterele bicorn/unicorn, apare risc crescut de avort spontan sau de nastere prematura. 

- Lezarea mucoasei uterine in timpul unor interventii chirurgicale si complicatii tardive (sinechie totala /partiala dupa chiuretaj uterin sau extirpare fibrom submucos).

Tratamentul sinechiei uterine cuprinde aplicare de gel cu estrogeni si evaluarea grosimii endometriale. Refacerea cavitatii endometriale (uterine) este rapida si sarcina apare cu succes.

- Indepartarea incorecta a unui dispozitiv intrauterin (sterilet), care poate cauza infectii sau lezarea uterului.

- Uterul poate prezenta anomalii majore din punct de vedere al dezvoltarii, cu defecte din viata embrionara, de exemplu uter septat (doua cavitati uterine separate de un sept), uter pseudodidelf/didelf (o malformatie uterine rara) sau uter dublu. 

In caz de sept uterin, tratamentul consta in rezectia septului perhisteroscopic, cu recuperare completa a calitatii uterine. Pentru uterul dublu, conduita este de a urmari atent dezvoltarea sarcinii intr-un hemiuter si nastere prin operatie cezariana.

- Endometrul poate prezenta anomalii structurale de cauza endocrina sau infectioasa - de exemplu, endometrita (inflamatia mucoasei uterine) sau hiperplazia de endometru (ingrosarea anormala a endometrului).

Conduita consta in evaluarea ecografica a grosimii endometriale si recoltare de aspirat endometrial pentru diagnosticul complet. Tratamentul este medicamentos.

 

 

Metode moderne de diagnostic al infertilitatii de cauza uterina:  

1. Consultatia ginecologica (depisteaza malformatii sau infectii uterine).

2. Ecografia endovaginala (sau transvaginala) - evidentiaza septuri/malformatii/sinechii uterine.

3. Histeroscopia - este metoda de "aur" (gold standard) in diagnosticul infertilitatii de cauza uterina.

4. Laparoscopia - evalueaza cu maxima acuratete forma uterui si dimensiunile lui. 

5. Aspirat endometrial cu examen biopsic al endometrului - este un test de receptivitate endometriala si arata capacitatea uterului de a nida embrionul.

Infertilitatea de cauza uterina are prognostic favorabil si este relativ usor de tratat de catre medicii specializati in tratamentul infertilitatii cuplului si tehnici de reproducere umana asistata (RUA).

Anomalii ale uterului dobandite in timp

Exista cateva anomalii la nivelul uterului care se dezvolta de-a lungul timpului. Acestea includ fibroamele uterine, polipii uterini si aderentele uterine (cavitatea uterina are anumite cicatrici).

Aceste anomalii uterine pot cauza aparitia simptomelor de genul: durere in timpul menstruatiei, menstruatii abundente, sangerari neregulate, durere in timpul actului sexual si chiar si urinarile frecvente sau constipatia. Uneori, pacientele nu au niciun fel de simptome, iar aceste anomalii sunt descoperite in timpul unei ecografii de rutina. Metodele de imagistica precum sonohisterografia sau histerosalpingografia pot identifica aceste anomalii uterine.

Uneori, chiar si dupa o evaluare completa, cauza infertilitatii nu poate fi identificata. Acest lucru se intampla la un procent mic de cupluri. Chiar si cand cauza infertilitatii nu este cunoscuta, diferitele tratamente pot sa ajute si sa depaseasca acele obstacole care impiedicau aparitia sarcinii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: UCLA Health, University of California, Los Angeles - http://obgyn.ucla.edu/infertility

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0