Polipii uterini: ce sunt, cum se manifestă, dar și cum se tratează

Polipii uterini sunt excrescențe atașate de mucoasa uterului. Multiplicarea necontrolată a celulelor mucoasei interioare a uterului, adică a celulelor endometriale, este reponsabilă pentru formarea polipilor uterini. Aceștia se mai numesc și polipi endometriali.

În cele mai multe cazuri, polipii uterini sunt de natură benignă. Rareori aceștia devin polipi maligni (deci canceroși), însă această posibilitate nu trebuie exclusă. Chiar dacă sunt de natură benignă, polipii uterini pot crea probleme femeii, afectând menstruația și astfel fertilitatea acesteia. De aceea, ei trebuie identificați și tratați corespunzător.

Dimensiunile acestor polipi pot varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. O pacientă poate avea unul sau mai mulți polipi uterini. Cu toate că polipii uterini pot apărea la orice vârstă, femeile aflate la menopauză sunt mai expuse riscului de a dezvolta asemenea formațiuni la nivelul uterului.

Din ce cauze apar polipii uterini

Cauza exactă a apariției polipilor uterini nu este cunoscută până în prezent, însă dereglările hormonale pot să contribuie la formarea acestora. Oamenii de știință au descoperit o legătură între nivelul de estrogen și apariția unor asemenea polipi. Concret, estrogenul „hrănește” formațiunea, determinând creșterea polipilor.

Factorii de risc pentru polipii uterini

O serie de factori favorizează apariția acestora:

  • Instalarea menopauzei
  • Hipertensiunea
  • Obezitatea
  • Administrarea unui tratament pentru cancerul la sân, pe bază de tamoxifen

Care sunt simptomele date de polipii uterini

  • Cel mai comun simptom al polipilor uterini este ciclul menstrual neregulat. Mai bine de jumătate dintre femeile care au această problemă au ciclul menstrual neregulat.
  • Sângerările între menstruații reprezintă alt simptom caracteristic polipilor uterini. Peste 25% dintre pacientele care au asemenea polipi au și sângerări anormale.

Alte simptome ale polipilor uterini sunt:

  • Sângerări abundente la menstruație
  • Sângerări după contactul sexual
  • Infertilitate.

Există și situații în care pacienta este asimptomatică, polipii necauzând niciun simptom. Dacă observi, însă, simptomele descrise mai sus, este obligatoriu să mergi la un consult de specialitate. Medicul ginecolog este cel în măsură să identifice problema de care suferi.

Ce complicații pot avea polipii uterini

Având în vedere că dereglează ovulația, polipii uterini pot afecta fertilitatea femeii. Așadar, complicația cea mai des întâlnită în caz de polipi endometriali constă în infertilitatea femeii.

Cum se diagnostichează polipii uterini

În primă fază, medicul ginecolog va face o examinare pelvină și anamneză. Apoi, în funcție de informațiile primite de la pacientă, dar și de constatările pe care le face în timpul examinării, poate folosi următoarele teste și analize, în vederea stabilirii diagnosticului corect:

Ecografie transvaginală - aceasta permite medicului să vadă interiorul uterului, oferindu-i astfel prilejul să observe dacă există sau nu polipi.

Histeroscopia - cu ajutorul unui histeroscop, medicul poate examina în timp real cavitatea uterină.

Biopsia endometrială - recoltarea țesutului pentru biopsie poate fi necesară în diagnosticarea polipilor uterini, precum și în stabilirea naturii unui asemenea polip.

Cum se tratează polipii uterini

De multe ori, medicii recomandă așteptarea în cazul polipilor uterini. Dacă pacienta nu are simptome și medicul se asigură că formațiunea nu este una canceroasă, se va recomanda expectativă. Așteptarea nu este o variantă de luat în seamă la femeile care au intrat la menopauză, din cauză că acestea au un risc crescut de cancer endometrial, ceea ce înseamnă că polipii se pot transforma oricând în unii maligni.

Tratamentul medicamentos se folosește uneori în tratarea polipilor uterini, însă acesta este eficient numai pe termen scurt. Concret, terapia hormonală combate simptomele polipilor în perioada tratamentului, însă imediat ce hormonii nu mai sunt administrați, simptomele reapar.

Tratamentul chirurgical implică îndepărtarea polipilor uterini. Este vorba despre o procedură minim invazivă, care se face în timpul histeroscopiei. Ulterior, polipii sunt trimiși la laborator pentru examinare microscopică, astfel încât să se determine natura acestora. Dacă se dovedește că polipii îndepărtați erau de natură malignă, medicul oncolog va pregăti o schemă de tratament pentru pacientă. Pe de altă parte, dacă polipii sunt de natură benignă, aici se încheie tratamentul. Rareori polipii uterini revin după ce au fost îndepărtați chirurgical.

Pentru a-ți spijini corpul în reducerea polipilor uterini, evită pe cât posobil toxinele din mediul înconjurător și în special plasticul. Utilizează pentru gătit și mâncat vase care să nu fie din plastic, consumă cât mai rar produse ambalate foarte procesate (dulciuri, chipsuri etc.) și folosește produse cosmetice din ingrediente cât mai naturale, cu cât mai puține chimicale.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0