Polipii uterini: ce sunt, cum se manifestă, dar și cum se tratează

Polipii uterini sunt excrescențe atașate de mucoasa uterului. Multiplicarea necontrolată a celulelor mucoasei interioare a uterului, adică a celulelor endometriale, este reponsabilă pentru formarea polipilor uterini care se mai numesc și polipi endometriali. Ce simptome are o pacientă cu polipi uterini și ce opțiuni de tratament există?

În cele mai multe cazuri, polipii uterini sunt de natură benignă. Rareori aceștia devin polipi maligni (deci canceroși), însă această posibilitate nu trebuie exclusă. Chiar dacă sunt de natură benignă, polipii uterini pot crea probleme, afectând menstruația și astfel și fertilitatea. De aceea, trebuie identificați și, în funcție de natura lor, tratați corespunzător.

Ce sunt polipii uterini?

Un polip endometrial sau uterin este o creștere anormală, care conține glande, stromă și vase de sânge și care apare din mucoasa uterului, numită endometru. Polipii pot să ocupe spații suficient de mici sau pot fi destul de mari pentru a umple cavitatea uterină. Polipii uterini pot apărea atât la vârsta reproductivă, precum și postmenopauză.

Dimensiunile acestor polipi pot varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. O pacientă poate avea unul sau mai mulți polipi uterini. Cu toate că polipii pot apărea la orice vârstă, femeile aflate la menopauză sunt mai expuse riscului de a dezvolta asemenea formațiuni la nivelul uterului.

Din ce cauze apar polipii uterini, care sunt factorii de risc și care este prevalența?

Cauza exactă a apariției polipilor uterini nu este cunoscută până în prezent, însă dereglările hormonale pot să contribuie la formarea acestora. Oamenii de știință au descoperit o legătură între nivelul de estrogen și apariția unor asemenea polipi. Concret, estrogenul „hrănește” formațiunea, determinând creșterea polipilor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Factorii de risc pentru polipii uterini

O serie de factori favorizează apariția polipilor uterini:

  • Instalarea menopauzei
  • Hipertensiunea
  • Obezitatea
  • Administrarea unui tratament pentru cancerul la sân, pe bază de tamoxifen

Prevalența polipilor uterini

Prevalența polipilor endometriali este de aproximativ 24% în populația generală, dar este mult mai mare la femeile aflate în postmenopauză în comparație cu cele aflate în premenopauză.

Care sunt simptomele unei paciente cu polipi uterini?

Cel mai obișnuit simptom al polipilor uterini este ciclul menstrual neregulat. Mai bine de jumătate dintre femeile care au această problemă au și ciclul menstrual neregulat. Sângerările între menstruații reprezintă alt simptom caracteristic pentru polipii uterini. Peste 25% dintre pacientele care au asemenea polipi au și sângerări anormale.

Alte simptome ale polipilor uterini sunt:

  • Sângerări abundente la menstruație
  • Sângerări după contactul sexual
  • Infertilitate.

Există și situații în care pacienta este asimptomatică, polipii necauzând niciun simptom. Dacă observi, însă, simptomele descrise mai sus, mergi la un consult de specialitate, deoarece medicul ginecolog este cel în măsură să identifice problema de care suferi.

Ce complicații pot avea polipii uterini?

Având în vedere că dereglează ciclul menstrual, polipii uterini pot afecta fertilitatea. Așadar, complicația cel mai des întâlnită în caz de polipi endometriali constă în infertilitate.

Cum se diagnostichează polipii uterini?

În primă fază, medicul ginecolog va face o examinare pelvină și anamneză. Apoi, în funcție de informațiile primite de la pacientă, dar și de constatările pe care le face în timpul examinării, poate folosi următoarele teste și analize, în vederea stabilirii diagnosticului corect:

Ecografie transvaginală

Ecografia transvaginală permite medicului să vadă interiorul uterului, oferindu-i astfel prilejul să observe dacă există sau nu polipi.

Sonohisterografia

Această procedură poate fi efectuată după ecografia transvaginală. Un lichid steril este introdus în uter printr-un cateter pentru a extinde uterul și a oferi o imagine mai clară a oricăror excrescențe.

Histeroscopia

Cu ajutorul unui histeroscop, medicul poate examina cavitatea uterină și poate să și trateze polipii în același timp.

Biopsia endometrială

Recoltarea țesutului pentru biopsie poate fi necesară în diagnosticarea polipilor uterini, precum și în stabilirea naturii unui asemenea polip.

Care este diferența între polipii uterini și fibroame?

Polipii și fibroamele sunt similare, dar există câteva diferențe. Fibroamele sunt excrescențe ale mușchilor din interiorul pereților uterului, nu ale țesutului care căptușește interiorul. La fel ca polipii, și fibroamele pot provoca sângerări abundente dar pot cauza, de asemenea, durere, constipație și probleme la urinare. Aceleași teste de diagnostic pot detecta atât polipii cât și fibroamele.

Ce opțiuni de tratament există pentru polipii uterini?

De multe ori, medicii recomandă așteptarea în cazul polipilor uterini. Dacă pacienta nu are simptome și medicul se asigură că formațiunea nu este una canceroasă, se va recomanda expectativa. Așteptarea nu este o variantă de luat în seamă la femeile care au intrat la menopauză, din cauză că acestea au un risc crescut de cancer endometrial, ceea ce înseamnă că polipii se pot transforma oricând în unii maligni.

Tratament medicamentos pentru polipii uterini

Tratamentul medicamentos se folosește uneori în tratarea polipilor uterini, însă acesta este eficient numai pe termen scurt. Concret, terapia hormonală combate simptomele polipilor în perioada tratamentului, însă imediat ce hormonii nu mai sunt administrați, simptomele reapar.

Tratament chirurgical pentru polipii uterini

Tratamentul chirurgical implică îndepărtarea polipilor uterini. Este vorba despre o procedură minim invazivă, care se face în timpul histeroscopiei. Ulterior, polipii sunt trimiși la laborator pentru examinare microscopică, astfel încât să se afle natura acestora (benignă sau malignă). 

Dacă se dovedește că polipii îndepărtați erau de natură malignă, medicul oncolog va pregăti o schemă de tratament pentru pacientă. Pe de altă parte, dacă polipii sunt de natură benignă, aici se încheie tratamentul. Rareori polipii uterini revin după ce au fost îndepărtați chirurgical, dar acest aspect nu este exclus, și atunci va fi nevoie de un tratament suplimentar.

Se poate preveni apariția polipilor uterini?

Nu există nicio modalitate clară de a preveni apariția polipilor uterini, de aceea este important ca femile să meargă la controale ginecologice regulate, pentru a-i depista din timp. Factori precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau administrarea de tamoxifen pentru a trata cancerul de sân pot crește riscul de a dezvolta astfel de polipi. 

Pentru a-ți spijini corpul în prevenirea polipilor uterini, evită pe cât posibil toxinele din mediul înconjurător și folosirea vaselor de plastic. Utilizează pentru gătit și mâncat vase și ustensile care să nu fie din plastic, consumă cât mai rar produse ambalate foarte procesate (dulciuri, chipsuri etc.) și folosește produse cosmetice din ingrediente cât mai naturale, cu cât mai puține chimicale.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6501471/
Studiul „Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment”, apărut în SAGE Open Med, 2019; 7: 2050312119848247, doi: 10.1177/2050312119848247, autori: Njume Peter Nijkang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0