Cat de periculoasa este folia de aluminiu pentru copii?

Aluminiul este prezent, in mod natural si in cantitati reduse, in alimente, insa este frecvent folosit in procesul de fabricare a multor produse alimentare, in special produse de patiserie si de panificatie, praf de copt, sare, formula de lapte praf, coloranti etc., in apa, medicamente si vaccinuri, cosmetice, tigari, vase pentru gatit, ambalaje si folii pentru impachetat. Practic este imposibil de evitat.

Aluminiul se gaseste si in laptele matern, in cantitati mici (0.0092 -0.049 mg/L), formula de lapt praf (0.058–0.15 mg/L) si in cantitati mai mari in formulele pentru bebelusi pe baza de soia (0.46–0.93 mg/L)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum este afectat organismul de nivelul ridicat de aluminiu din organism?

Expunerea minima la aluminiu nu reprezinta o problema pentru organismul uman. Conform, World Health Organization (WHO), doza zilnica tolerata este de 1 mg/kg masa corporala/zi, insa din cauza multiplelor surse care ne inconjoara, aceasta limita poate fi depasita cu usurinta, iar alegerile informate pe care le facem zilnic in privinta produselor pe care le consumam pot face diferenta.  Conform CDC, Centers for Disease Control and Prevention, in medie, un locuitor al SUA consuma (doar prin alimentatie) intre 7 si 9 mg de aluminiu pe zi.

Aluminiul actioneaza ca o neurotoxina atunci cand este prezenta in organism in cantitati mari, iar cercetari au aratat legatura dintre acesta si afectiuni neurologice, inclusiv dementa, autism sau Parkinson. Initial considerat un factor in dezvoltarea Alzheimer (concentratii mari de aluminiu au fost gasite in creierul bolnavilor de Alzheimer), studii recente il exonereaza de vina. Totusi, dovezile stiintifice sunt inca insuficiente din cauza imposibilitatii de a cerceta efectele pe termen lung ale expunerii, din diferite surse, la aluminiu.

Cum sunt afectati copiii de nivelurile ridicate de aluminiu?
Copiii si adultii cu afectiuni ale rinichilor sunt predispusi efectelor negative ale expunerii la aluminiu, deoarece eliminarea acestui metal nu se realizeaza in mod eficient. Creierul si sistemul osos al copiilor cu probleme renale pot fi afectate. Sistemul osos este afectat din cauza aluminiului care impiedica absorbtia fosfatilor, compusi chimici necesari pentru sanatatea oaselor.

 

 

Nu se stie daca aluminiul poate cauza defecte de nastere la oameni. Totusi, studiile pe animale nu au descoperit defecte de nastere cauzate de aluminiu, insa animalele foarte tinere, cu mame care au fost expuse la cantitati mari de aluminiu in timpul sarcinii si a alaptarii, au dat semne de pierdere a memoriei, slabiciune fizica si scadere a coordonarii.

Vase si folie de aluminiu

In prezent, o practica des intalnita in bucatarie este pregatirea alimentelor la cuptor, invelite in folie de aluminiu. Aluminiul este, de asemenea, utilizat frecvent in fabricarea vaselor de bucatarie. Se estimeaza ca aproximativ 20% din aluminiul pe care il ingeram vine din vasele si folia de alumniu. Sa vedem in ce mod influenteaza folosirea vaselor si foliei de aluminiu nivelurile de aluminiu din alimente.

Un studiu publicat in 2006 a evaluat nivelurile de alumniu din mai multe tipuri de carne gatita in folie de aluminiu. Concluzia a fost ca folosirea foilei de aluminiu nu reprezinta un pericol in sine, ci prin cumularea cu multe alte surse alimentare sau de alt tip, care poate duce la acumularea unui nivel toxic de aluminiu cu efecte serioase pentru organism. Cresterea concentratiei de aluminiu din carne a fost de: intre 89 si 378% pentru carnea rosie si intre 74 si 214% pentru carnea de pasare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In plus, s-a dovedit ca nivelul aluminiului creste odata cu temperatura si timpul de gatire, iar PH-ul alimentelor gatite in aluminiu reprezinta tot un factor pentru transferul acestuia in mancare.

Asadar, alimentele puternic acide precum rosiile, rubarba, varza si fructele de padure sau capsunele, precum si preparatele codimentate, care au fost gatite in vase sau folie de aluminiu, colecteaza cantitati mai mari din acest metal, fata de alimentele alcaline. Asadar, fiecare sursa de aluminiu precum si metalele grele prin cumulare, poate duce depasirea limitei recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0