Copilul sforaie sau are respiratie zgomotoasa in somn? Apneea obstructiva poate fi cauza

Sforaitul si respiratia zgomotoasa sunt des intalnite la copii, insa majoritatea parintilor ignora aceste simptome. Ei bine, e posibil ca cel mic sa intampine dificultati la respiratie si sa necesite ajutor medical.

Apneea obstructiva in somn poate fi cauza sforaitului ori a respiratiei zgomotoase a copilului tau. Aceasta este cauzata de ingustarea cailor respiratorii si poate afecta calitatea somnului copilului.

Cauze apnee obstructiva in somn, la copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De regula, atunci cand copilul adoarme, toti muschii din corpul acestuia se relaxeaza, inclusiv cei de la nivelul cailor respiratorii. Insa atunci cand muschii se relaxeaza prea mult, pot pune presiune pe caile respiratorii, ingreunand repiratia.

Marirea amigdalelor ori a polipilor nazali, din diverse cauze, poate bloca, de asemenea, caile respiratorii. Acest lucru se petrece, in general, cand tesuturile sunt inflamate din cauza unei viroze ori a unei infectii bacteriene.

Supraponderalitatea creste, de asemenea, riscul de apnee obstructiva in somn la copii. Defectele congenitale la nivelul cavitatii bucale, afectiunile precum sindromul Down ori o limba prea mare pot fi, de asemenea, cauze ale apneei obstructive in somn.

Cum iti dai seama cand copilul tau sufera de apnee obstructiva in somn

Atunci cand creierul nu este oxigenat cum se cuvine in timpul somnului, acesta transmite semnalul care ne trezeste. Asadar, daca observi ca cel mic se trezeste pentru cateva secunde in timpul noptii, dupa care adoarme la loc imediat, e posibil sa sufere de apnee in somn.

Respiratia greoaie, zgomotoasa, sforaitul (cu pauze sau horcait), somnul agitat, dar si oboseala permanenta pot fi semne ale apneei in somn. Daca observi ca cel mic se confrunta cu asemenea simptome, discuta cu medicul pediatru pe aceasta tema.

Diagnosticare apnee obstructiva in somn, la copii

Daca suspectezi ca cel mic are de-a face cu probleme precum apneea in somn, apeleaza la un pediatru specialist in tulburari ale somnului. Acesta va identifica rapid problemele cu care copilul tau se confrunta.

Polisomnografia este metoda de testare care poate depista sindromul de apnee obstructiva. Polisomnografia monitorizeaza somnul copilului pe perioada unei nopti intregi, asta inseamna ca e necesara o noapte de spitalizare.

In timpul polisomnografiei, se monitorizeaza miscarile oculare, tensiunea arteriala, tiparele de respiratie, undele cerebrale, nivelul de oxigen din sange, nivelul de dioxid de carbon, sforaitul sau alte zgomote produse in timpul respiratiei, miscari ale corpului si pozitii de somn.

Dupa realizarea acestui test, medicul va putea stabili diagnosticul de apnee obstructiva in somn.

 

 

Tratament apnee in somn la copii

Apneea obstructiva in somn a copilului se trateaza prin vindecarea cauzei care sta la baza acesteia. De pilda, daca inflamarea amigdalelor ori a polipilor se face vinovata pentru apneea in somn, atat amigdalele, cat si polipii nazali pot fi indepartate chirurgical, daca medicul considera ca este necesar. Dupa eliminarea acestora, caile respiratorii nu vor mai fi obstructionate si copilul poate respira in voie.

Daca apneea obstructiva nu este cauzata de amigdale/ polipi nazali ori daca interventia chirurgicala de indepartare a acestora nu a rezolvat problema, medicul pediatru poate recomanda folosirea unui aparat CPAP, care pune presiune pozitiva continua asupra cailor respiratorii, adica furnizeaza o presiune constanta care deschide caile respiratorii, facilitand respiratia.

Daca pacientul este supraponderal sau chiar obez, scaderea in greutate reprezinta o prioritate, intrucat kilogramele in plus mentin sau chiar agraveaza apneea obstructiva in somn a copilului. Dieta si sportul pot fi folosite pentru eliminarea kilogramelor in plus. Mai mult decat atat, sportul este benefic si pentru aparatul respirator, ceea ce inseamna ca respiratia copilului poate fi imbunatatita prin exercitii fizice practicate zilnic.

Pacientii alergici vor primi tratament pentru controlarea alergiilor sezoniere ori declansate de factorii de mediu, astfel incat respiratia sa nu fie obstructionata din cauza unei reactii alergice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0