Somnul copiilor, expresia fetei si problemele sociale

În cazul copiilor, expresia feței poate dezvălui dacă au dormit bine sau nu. Cercetătorii au descoperit că expresivitatea emoțională în urma restricțiilor de somn ar putea prognoza și problemele sociale de mai târziu.

Somnul copiilor este extrem de important pentru dezvoltarea lor, iar o cantitate inadecvată le afectează nu doar funcționarea fizică, ci și pe cea emoțională în moduri care pot prezice probleme sociale pe termen lung.

Un mic studiu¹ publicat în jurnalul Affective Science de o echipă de cercetare de la Universitatea din Houston a examinat dacă modificările expresiilor faciale ale copiilor după restricția de somn prezic probleme sociale concomitent și/sau în timp.   

Dacă somnul copiilor nu este de calitate, aceștia se pot confrunta cu probleme sociale 

Potrivit autorilor studiului, problemele de somn la copii sunt în mod obișnuit legate de o competență socială mai scăzută și mai multe probleme în relațiile cu semenii, deși lumea științifică nu a descoperit ce anume determină aceste asocieri”. Răspunsurile s-ar putea găsi parțial în felul în care fețele copiilor exprimă emoțiile atunci când sunt obosiți.  

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au examinat 37 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani în timpul a două evaluări emoționale în laborator; una când copiii erau bine odihniți și alta după două nopți de restricție parțială a somnului. În timpul acestor evaluări, copiii au văzut imagini pozitive (pisici, înghețată) și negative (câini feroce) pe ecranul unui computer, în timp ce o cameră de înaltă definiție le înregistra expresiile faciale.

Părinții participanților au furnizat rapoarte despre funcționarea socială a copilului lor la acel moment și aproximativ doi ani mai târziu. După cum presuspuseseră investigatorii, copiii care au afișat expresii faciale mai puțin pozitive ca răspuns la imagini plăcute atunci când somnul le-a fost restricționat au fost raportați a avea mai multe probleme sociale doi ani mai târziu, chiar și atunci când problemele sociale anterioare erau sub control.

Deși nu au fost găsite relații concomitente între schimbările în expresiile faciale bazate pe somn și problemele sociale, cercetătorii sugerează că acest lucru poate avea legătură cu diferențele de dezvoltare în comportamentul social și în relațiile cu semenii.  

Pentru copiii mai mici, spun oamenii de știință, comportamentele mai explicite, cum ar fi împărtășirea anumitor lucruri cu alte persoane și așteptarea rândului, pot fi mai importante pentru prieteniile lor decât expresiile faciale subtile. Cu toate acestea, exprimarea emoțională devine mai importantă odată ce copii cresc. Expresiile faciale nu numai că oferă altora o înțelegere a modului în care te simți, dar au și efect contagios (îi pot face și pe cei din jur să se simtă la fel).

Rezultatele studiului susțin un corp de cercetare în plină dezvoltare care sugerează faptul că o calitate slabă a somnului copiilor poate duce la probleme socio-emoționale pe viitor și indică, de asemenea, importanța studiilor care explorează modul în care somnul afectează multiple fațete ale sănătății mintale a copiilor. 

Expresia facială, un aspect central al comunicării sociale, este un aspect al emoției în care somnul slab calitativ are un impact. În concluzie, somnul inadecvat al copiilor le poate submina funcționarea socială prin modificări ale expresiei emoționale care pot deveni mai importante odată cu vârsta.

Ce pot face părinții pentru un somn mai bun al copiilor?

Iată câteva idei pentru părinți, care să îi ajute să le ofere copiilor un somn mai bun:

Faceți un plan

Dacă un bebeluș poate adormi în timp ce îi cântați sau îl legănați, în cazul copiilor mai mici sau mai mari lucrurile pot să nu mai fie atât de simple. De aceea, e important să faceți un plan împreună cu ei: decideți împreună câte povești le citiți la culcare și lăsați-i să decidă ei câte îmbrățițări vor să primească.

În fiecare seară, repetați-i copilului pașii, pentru ca el să îi învețe, de exemplu: „îți pui pijamaua, te speli pe dinți, citim povestea, ne îmbrățișăm, apoi stingem luminile și dormi”. Când un plan este comunicat și repetat, copiii sunt mai predispuși să-l internalizeze și mai puțin probabil să ceară lucruri care nu sunt în scenariu.

Petreceți timp cu copilul înainte de culcare

Unii copii devin neliniștiți la culcare, deoarece doresc mai multă atenție din partea părinților sau a persoanelor care îi îngrijesc. Așadar, e indicat să petreceți câteva minute punând întrebări copiilor despre ziua lor (concentrându-vă pe aspectele pozitive) sau spunându-le lucruri bune pe care le-ați observat despre ei.

Respectați rutina

Respectarea unei ore stabilite de culcare îi ajută pe copii să se simtă în siguranță, deoarece oferă predictibilitate. Copiii de toate vârstele (și, de altfel, și adulții) ar trebui, în mod ideal, să adoarmă și să se trezească la aceleași ore în fiecare zi, cu o eroare de 30 până la 60 de minute, inclusiv în weekend. 

Copiii mai mici au nevoie de 10-12 ore de somn pe noapte, așa că, în funcție de ora la care încep grădinița sau școala, părinții trebuie să se asigure că ora lor de culcare este potrivită pentru a se odihni cum trebuie.

Nu utilizați electronice înainte de culcare

Ecranele nu sunt o idee bună înainte de culcare, deoarece lumina lor stimulează creierul. Acest lucru îi poate face pe copii să se simtă energici exact atunci când ar trebui să se odihnească și, de asemenea, poate inhiba producția de melatonină și serotonină, hormonii din timpul somnului. În mod ideal, copiii nu ar trebui să mai stea cu ochii în ecrane cu cel puțin una sau două ore înainte de culcare.

Practicați o bună igienă a somnului

Patul și dormitorul copilului trebuie utilizate pentru odihnă. Ca părinți, asigurați-vă că jucăriile și elementele de distragere sunt curățate înainte de culcare sau depozitați-le într-o altă zonă a casei, dacă este posibil. Crearea unei asocieri puternice între pat, dormitor și somn face mai ușor ca micuțul să vrea adoarmă. Cu cât mintea exersează mai mult relaxarea și adormirea într-un anumit loc, cu atât devine mai ușor pe măsură ce trece timpul.

Atenție la nopțile neliniștite ale copilului

Somnul copilului poate fi tulburat de pavorul nocturn, somnambulism sau coșmaruri (vise urâte). Coșmarurile apar în timpul somnului REM și sunt comune la oamenii de toate vârstele.

În cazul în care copilul vorbește despre un coșmar, părinții îl pot ajuta să vină cu niște finaluri alternative sau cu alte imagini pe care să se concentreze și îi pot explica faptul că visele urâte nu sunt reale, sunt un produs al imaginației lor și nu le pot face rău. Dacă cel mic are pavor nocturn sau episoade de somnambulism, este important să fie evaluat de un medic.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Link - Children’s Emotional Expressivity After Sleep Restriction Forecasts Social Problems Years Later 
https://link.springer.com/article/10.1007/s42761-021-00078-2
1. Studiul „Children’s Emotional Expressivity After Sleep Restriction Forecasts Social Problems Years Later”, apărut în Affec Sci (2021). https://doi.org/10.1007/s42761-021-00078-2, autori: Alfano, C.A.
Stanford Children’s Health - Tips for better rest
https://www.stanfordchildrens.org/en/service/sleep-disorders/good-night-sleep


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0