Hipertensiunea la adolescenti si adultii tineri

Tensiunea arteriala mare este numita de specialisti si "ucigasul tacut", tocmai pentru ca de multe ori nu are simptome.

Fiind o afectiune perfida, hipertensiunea duce la probleme de sanatate in cazul adolescentilor si adultilor tineri, care sunt ignorate. Din pacate, daca este lasata netratata, hipertensiunea poate avea consecinte grave.

Hipertensiunea, o problema care nu trebuie ignorata

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ciuda faptului ca medicii sunt foarte vigilenti in tratarea afectiunii la persoanele de varsta a doua si la pacientii mai in varsta, in cazul persoanelor tinere, hipertensiunea este uneori greu de depistat.

"Indivizii activi, precum tinerii si sportivii sunt considerati feriti de unele boli cum ar fi hipertensiunea", se arata intr-un studiu publicat in jurnalul "Postgraduate Medicine". Acelasi studiu arata ca se observa o incidenta mai mare in cazul persoanelor active, cum ar fi tinerii si sportivii.

Prevalenta crescuta a factorilor de risc clasici in cazul tinerilor (printre care se afla obezitatea, diabetul zaharat si bolile renale) creste riscul de dezvoltare a hipertensiunii in cazul adultilor tineri, mai arata autorii acestui studiu.

O cercetare noua de la Universitatea din Texas, Southwestern Medical Center, confirma aceasta pozitie. Dr. Wanpen Vongpatanasin si colegii ei au condus in 2017 cel mai mare studiu prin care au incercat sa afle mai multe despre o afectiune numita hipertensiune arteriala sistolica izolata (HASI) la adultii tineri.

Cercetatorii din Texas au ajuns la concluzia ca persoanele tinere care sufera de hipertensiune sistolica izolata au un risc mare de a suferi, in viitor, de rigidizarea/intarirea arterelor, lucru care este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, precum si de afectarea intr-o mare masura a rinichilor si a creierului.

Ce este hipertensiunea arteriala sistolica izolata

Tensiunea arteriala mare la adultii tineri, in special hipertensiunea sistolica izolata, este adeseori privita ca o anomalie care se va corecta singura. Ea este vazuta chiar ca un semn al unei inimi puternice, deoarece uneori este o afectiune intalnita la sportivii din licee.

O tensiune arteriala normala ar trebui sa indice 120 mm Hg (tensiunea sistolica) si 80 mm Hg (tensiunea diastolica) sau tensiune "12 cu 8". Hipertensiunea arteriala este definita ca orice valoare egala sau mai mare cu 140/90 mm Hg (tensiunea 14 cu 9).

In cazul hipertensiunii sistolice izolate, doar numarul de deasupra indicat de tensiometrul electronic (presiunea sistolica) este mare, pe cand numarul de mai jos (presiunea diastolica) este situat in limite normale.

Desi pare ceva "normal", aceasta hipertensiune sistolica izolata nu trebuie ignorata, spun oamenii de stiinta americani. "Persoanele tinere cu tensiune arteriala crescuta - chiar si cele care au doar o valoare mare a tensiunii sistolice, dar o valoare normala a tensiunii diastolice - ar putea avea o aorta anormal de rigida, lucru care nu ar trebui sa fie ignorat. Aceste persoane tinere ar trebui sa mearga la controale si sa fie urmarite indeaproape de specialisti si sa discute cu medicul lor curant, pentru a vedea daca afectiunea lor necesita tratament", a declarat dr. Wanpen Vongpatanasin pentru healthline.com.

Medicul mai subliniaza ca, in loc sa ignore aceste simptome, pacientii tineri si adolescentii cu hipertensiune arteriala sistolica izolata ar trebui sa fie "tratati mai devreme decat mai tarziu".

Hipertensiunea arteriala sistolica izolata apare la persoanele cu varste intre 18 si 49 de ani care prezinta in urma masuratorilor o tensiune sistolica egala cu 140 mm Hg sau mai mare (in comparatie cu valoarea optima de 120 mm Hg), dar o tensiune diastolica normala, de aproape 80 mm Hg.

Acest studiu amplu a fost publicat in prima parte a anului 2017 in jurnalul "Hypertension" si a descoperit ca amenintarea aortei care devine rigida sau intarita nu numai ca este reala, ci si o problema vizibila. Cercetatorii de la UT Southwestern au examinat 2001 participanti in cadrul unui studiu, care au fost supusi unei rezonante magnetice cardiace.

In urma acestei investigatii, s-au obtinut imagini detaliate ale inimilor participantilor, pentru a se evalua starea aortei, artera majora din corp care transporta sangele bogat in oxigen de la inima catre restul corpului. S-a descoperit ca o parte a aortei (care pleaca direct de la inima) este rigida / intarita in cazul indivizilor tineri care au hipertensiune sistolica izolata.

Retine!

In general, hipertensiunea este o afectiune "silentioasa" si multe persoane nu vor avea niciun fel de simptome. De aceea, este important sa mergi la medic, sa iti masoare tensiunea arteriala si, daca este cazul si daca acesta suspecteaza ca ar fi vorba de hipertensiune sistolica izolata, iti poate da o trimitere la un alt medic specialist.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "High Blood Pressure Ignored in Young Adults, Teens", publicat pe healthline.com
  • Articolul "Hypertension in young adults shows long-term heart risks", publicat de UT Southwestern Medical Center - https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/articles/year-2017/young-adult-hypertension.html
  • Studiul "Hypertension in young adults", publicat in 2016 in Postgraduate Medicine, autori Toni De Venecia, Marvin Lu, Vincent M. Figueredo.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0