Suplimentele lipozomale: Ce sunt? ● Tehnologia Lipozomala

Informatii generale despre tehnologie

Ce sunt lipozomii si fosfolipidele/ studii clinice

Avantajele tehnologiei lipozomale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Absorbtia vitaminelor fata de suplimentele obisnuite

Cum alegi suplimentele lipozomale - Aspecte importante

Suplimentele lipozomale

Informatii generale despre tehnologie

Organismul uman poate avea de castigat de pe urma suplimentarii aportului unor vitamine sau minerale. Afectiunile cronice sau cele maligne pot fi, uneori, tratate prin administrarea unor doze mari de suplimente. Oamenii de stiinta sa straduiesc sa dezvolte tehnologii care sa permita crearea unor suplimente alimentare ce livreaza nutrientii direct la destinatie, astfel incat celulele sanatoase sa nu fie afectate.

Nano-medicina doreste sa permita prevenirea, dar si tratarea unor afectiuni precum diabetul sau cancerul. Lipozomii sunt vezicule sferice formate din straturi duble de molecule, obtinute din colesterol. Avantajul major al suplimentelor lipozomale consta in faptul ca au o capacitate de absorbtie mai mare, fara sa creasca nivelul de toxicitate. Concret, nutrientii sunt livrati strict catre lipozomi, celelalte celule nefiind afectate in vreun fel.

Ce sunt lipozomii si fosfolipidele/ studii clinice

Lipozomii sunt vezicule cu forma sferica a caror structura e similara cu cea a membranei celulare. Acestia sunt alcatuiti din fosfolipide, adica din lipide complexe ce contin o parte hidrofila si una hidrofoba.

Oamenii de stiinta fac o serie de studii pentru a detecta noi metode prin care pot folosi lipozomii in componenta medicamentelor, astfel incat sa reuseasca vindecarea unor afectiuni cronice, fara sa expuna organismul la riscuri.

Importanta fosfolipidelor

Fosfolipidele sunt cele care alcatuiesc si membrana celulara, nu doar lipozomii. In acestea este depozitata materia vie a celulei. Mai mult decat atat, fosfolipidele actioneaza si precum o bariera celulara, protejand interiorul celulei de agentii patogeni care pot patrunde si pot distruge celula.

Fiind o componenta principala a membranei celulare, fosfolipidele au o biocompatibilitate excelenta. Mai mult decat atat, fiind molecule amfifile (n.r. hidrofile si totodata lipofile) acestea sunt si mai pretioase. In ultimii ani, tot mai multe medicamente pe baza de fosfolipide au fost testate in studii si au avut rezultate promitatoare.  

 

 

Avantajele tehnologiei lipozomale

Folosirea tehnologiei lipozomale are o serie de avantaje.

  • Biodispobilitate crescuta si absorbtie la nivel celular: in cazul suplimentelor si medicamentelor lipozomale, biodisponibilitatea este mai mare, ceea ce inseamna ca acestea sunt absorbite mai rapid, dar si in cantitate mai mare.
  • Indice terapeutic imbunatatit: intrucat nutrientii/ substantele active din suplimente/ medicamente sunt absorbiti mai bine, indicele terapeutic este imbunatatit de tehnologia lipozomala.
  • Toxicitate redusa: intrucat substantele active tintesc lipozomii, restul celulelor nu sunt afectate de acestea, ceea ce inseamna ca tehnologia lipozomala reduce toxicitatea. Acest lucru este benefic in special in cazul tratamentul oncologice.
  • Absorbtie intestinala accelerata: si absorbtia intestinala este accelerata de tehnologia lipozomala, biodisponibilitatea suplimentelor lipozomale fiind crescuta.
  • Stabilitate crescuta a nutrientului: lipozomii permit nutrientului sa aiba o stabilitate mai buna.
  • Protectia intestinului de agentii potential iritanti: tehnologia lipozomala permite protejarea intestinului de agentii care ar putea patrunde in sistemul gastrointestinal, provocand daune.
  • Biodisponibilitate mai mare a medicamentului / nutrientului: medicamentul sau nutrientul administrat prin folosirea tehnologiei lipozomale are o disponibilitate mai mare, ceea ce inseamna ca este absorbit mai rapid, facandu-si efectul intr-un timp mai redus.

 

Absorbtia vitaminelor fata de suplimentele obisnuite

Vitaminele din suplimentele lipozomale sunt mult mai bine absorbite de organism, in comparatie cu suplimentele obisnuite. Asta pentru ca un supliment obisnuit, care nu e protejat de stratul alcatuit din fosfolipide, ci doar de o membrana simpla, este metabolizat rapid de sistemul digestiv, iar nutrientii sunt distrusi inainte de a ajunge in zonele din corp in care e nevoie de ele.

Pe de alta parte, lipozomii nu au nevoie sa fie digerati, ceea ce inseamna ca organismul ii absorbe la scurt timp dupa inghitire, acestia fiind apoi transportati in zonele din corp in care sunt necesari. Odata ce amesteca cu celulele organismului, lipozomii elibereaza nutrientii pe care ii contin si totodata protejeaza membrana celulara cu fosfolipide.

Cum sa combinati suplimentele pentru a functiona sinergic

Unele suplimente functioneaza sinergic, avand capacitatea de a isi potenta reciproc eficacitatea.

De exemplu, vitamina C poate fi combinata cu vitamina B pentru sporirea efectului amandurora. Aceasta combinate reduce fenomenul de oxidare, energizeaza organismul si este benefica pentru piele si par.

Vitamina C este adesea folosita in combinatie cu glutationul in tratamentele pentru afectiuni oncologice. Glutationul are abilitatea de a recicla vitamina C dupa oxidare.

In tratarea hepatitei C ori a afectiunilor imunitare, se poate folosi o combinatie de suplimente cu vitamina C si acid alfa-lipoic.

Medicul este cel in masura sa faca recomandarile potrivite atunci cand se doreste folosirea suplimentelor lipozomale in tratarea unor afectiuni.

Cum alegi suplimentele lipozomale - Aspecte importante

Nu toate suplimentele lipozomale sunt la fel de eficiente. Dimensiunile lipozomilor, ingredientele din care sunt obtinute lipidele, precum si modul in care interactioneaza ingredientele din suplimente afecteaza modul in care lipozomii sunt absorbiti de organism, precum si stabilitatea acestora. Lipozomii de dimensiuni reduse, adica intre 50 si 120 nanometri, sunt cei mai usor de absorbit.

Fosfolipidele din care sunt obtinuti acestia pot fi din surse sintetice, semisintetice ori 100% naturale. In general, se folosesc ca surse lipide din soia sau din lecitina din floarea soarelui. Sursele naturale sunt cele mai stabile si benefice. Unele suplimente lipozomale folosesc diversi solventi pentru a mentine prospetimea si stabilitatea suplimentelor. Apa si etanolul sunt solventii cei mai frecvent folositi.

Aspecte importante in alegerea suplimentelor lipozomale:

• Alege suplimente sub forma de capsule de gel ori lichide, intrucat lipozomii se formeaza atunci cand intra in contact cu apa.

• Lipozomii oxideaza rapid, de aceea se recomanda alegerea unor suplimente in doza unica.

• Se recomanda verificarea concentratiei de substante active, dar si cea de fosfolipide – in acest sens, se va citi eticheta produsului cu mare atentie.

• Se recomanda achizitionarea suplimentelor lipozomale de la producatori de incredere, care ofera certificat de garantie.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0