Suplimentele cu vitamina D si Omega-3 reduc riscul de boli autoimune?

Pentru aceia dintre noi care nu pot sta la soare toată ziua, cel mai bun lucru pentru prevenirea bolilor autoimune poate fi suplimentarea cu vitamina D și acizi grași omega-3 derivați din ulei de pește, sugerează rezultatele unui studiu1 prospectiv randomizat.  Cercetătorii de la Boston, Statele Unite au investigat legătura dintre suplimentele de vitamina D și acizi grași omega-3 și apariția bolilor autoimune într-un studiu la nivel național, controlat cu placebo. Ei au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a dus la o rată cu 22% mai mică de dezvoltare a bolii autoimune.

La sfarsitul lui 2021 Congresul Colegiului American de Reumatologie ACR Convergence 2021, cercetătorii au prezentat rezultatele primului studiu controlat randomizat, național, care investighează valoarea zilnică a vitaminei D, a acizilor grași omega-3 sau a ambelor suplimente în prevenirea bolilor autoimune, iar rezultatele suny foarte promitatoareÎn cadrul studiului, administrarea suplimentelor de vitamina D și acizi grași omega-3 timp de 5 ani a redus apariția bolilor autoimune la adulții în vârstă cu 25-30%, în comparație cu cei care nu au luat aceste suplimente. Coautorul studiului  Prof. JoAnn Manson a rezumat importanța cercetării pentru Medical News Today:  

Atât vitamina D, cât și acizii grași omega-3 marini au proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatorii. Astfel, descoperirea noastră că suplimentele de vitamina D, în combinație cu acizii grasi omega-3 de origine marina reduc riscul de a dezvolta tulburări autoimune este plauzibilă din punct de vedere biologic și necesită studii suplimentare. Descoperirile sunt interesante, deoarece nu sunt disponibile alte terapii preventive care să reducă riscul de a dezvolta aceste afecțiuni grave de sănătate si de a produc efecte de ameliorare a simptomatologiei la pacinetii cu boala instalata ”.

Mecanismele care stau la baza reglării imunității inițiate de acizii grasi -3 PUFA  sunt numeroase. Majoritatea studiilor s-au concentrat asupra mediatorilor moleculari, inclusiv citokine, metaboliți și specii reactive de oxigen; alții au interogat rolurile celulelor imune, cum ar fi celulele T și celulele prezentatoare de antigen.

Ce sunt bolile autoimune 

Sistemul tău imunitar este alcătuit din organe și celule menite să îți protejeze organismul de bacterii, paraziți, viruși și celule canceroase. O boală autoimună este rezultatul atacului accidental de către sistemul imunitar a corpului, în loc să îl protejeze. Imaginează-ți corpul tău ca un castel și sistemul tău imunitar ca armata care luptă împotriva invadatorilor precum bacteriile. Dacă armata ta nu funcționează și atacă castelul, s-ar putea să ai o boală autoimună.

Există peste 100 de boli autoimune cunoscute. Cele comune includ lupusul, artrita reumatoidă, boala Crohn și colita ulcerativă. Multe boli autoimune sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Bolile autoimune pot afecta multe tipuri de țesuturi și aproape orice organ din corpul dumneavoastră. Acestea pot provoca o varietate de simptome, inclusiv durere, oboseală, erupții cutanate, greață, dureri de cap, amețeli și multe altele. Simptomele specifice depind de boala exactă. 

Cauza exactă a bolilor autoimune nu este cunoscută. Experții nu știu de ce sistemul tău imunitar se întoarce împotriva ta. E ca și cum nu mai poate face diferența dintre ceea ce este sănătos și ceea ce nu, între ceea ce ești tu și ceea ce este un invadator.

Legătura dintre suplimentele cu vitamina D și Omega-3 și bolile autoimune

Printre aproape 26.000 de adulți înscriși într-un studiu1 randomizat, 5 ani de suplimentare cu vitamina D a fost asociată cu o reducere cu 22% a riscului de boli autoimune confirmate. 5 ani de suplimentare cu acizi grași omega-3 au fost asociate cu o reducere cu 18% a bolilor autoimune incidente confirmate și probabile.

„Importanța clinică a acestor rezultate este foarte mare, având în vedere că acestea sunt suplimente netoxice, bine tolerate și că nu există alte terapii eficiente cunoscute pentru a reduce incidența bolilor autoimune”, a spus dr. Karen H. Costenbader de la Brigham & Women's Hospital in Boston, Massachusetts.

 „Oamenii trebuie să ia suplimente mult timp pentru a începe să vadă reducerea riscului, în special pentru vitamina D. Bolile autoimune se dezvoltă lent în timp, așa că administrarea azi, nu va reduce riscul de a dezvolta ceva mâine”, a menționat dr. Karen H. Costenbader într-un interviu pentru Medscape Medical News.

„Aceste suplimente au alte beneficii pentru sănătate. Evident, uleiul de pește este antiinflamator, iar vitamina D este bună pentru prevenirea osteoporozei, în special la pacienții noștri care iau glucocorticoizi. Persoanele care sunt altfel sănătoase și au antecedente familiale de boli autoimune ar putea lua în considerare și ele să înceapă să ia aceste suplimente”, a adăugat ea.

Dr. Karen H. Costenbader a remarcat că, într-un studiu2 observațional din 2013 din Franța, vitamina D derivată prin expunerea la soare (lumină ultravioletă/UV) a fost asociată cu un risc mai scăzut pentru boala Crohn incidentă, dar nu și pentru colita ulcerativă. 

În plus, în două analize3,4 ale datelor din 2014 din Nurses' Health Study, atât nivelurile plasmatice ridicate de 25-OH vitamina D, cât și rezidența geografică în zonele cu expunere mare la UV au fost asociate cu o incidență scăzută a artritei reumatoide.

Alte studii observaționale au susținut acizii grași omega-3 pentru proprietățile lor antiinflamatorii, inclusiv un studiu5 de cohortă danez prospectiv din 2005, care arată un risc mai scăzut de artrită reumatoidă la participanții care au raportat niveluri mai mari de aport de pește gras. 

Într-un studiu6 separat efectuat în 2017, voluntarii sănătoși cu proporții mai mari de acizi grași omega-3/lipide totale în membranele celulelor roșii din sânge au avut o prevalență mai scăzută a anticorpilor anti-peptide citrulinate (anti-CCP) și a factorului reumatoid și o incidență mai scăzută de progresie spre artrita inflamatorie.

La momentul inițial, 16.956 de participanți au fost testați pentru 25-OH vitamina D și indicele omega 3 în plasmă, raportul dintre acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) la acizii grași totali. 

Participanții au autoraportat valoarea de referință și toate bolile autoimune incidente anual, cu rapoartele confirmate prin revizuirea dosarelor medicale și criteriile bolii ori de câte ori este posibil.

Tratament boli autoimune

Nu există remedii pentru bolile autoimune, dar simptomele pot fi gestionate. 

Sistemul imunitar, genetica și mediul fiecărui pacient sunt diferite. Asta înseamnă că tratamentul tău trebuie să fie personalizat.

Câteva exemple de medicamente utilizate pentru a trata bolile autoimune includ:

•    calmante;
•    antiinflamatorii;
•    medicamente pentru depresie și anxietate;
•    injecții cu insulină;
•    medicamente pentru somn;
•    schimburile de plasmă;
•    corticosteroizi;
•    creme și pastile pentru erupții cutanate;
•    imunoglobulină intravenoasă;
•    medicamente care suprimă sistemul tău imunitar.

Unii oameni încearcă medicamente și proceduri complementare (alternative). Exemplele includ:

•    plante medicinale;
•    acupunctură;
•    hipnoză;
•    proceduri chiropractice.

Prognostic bolile autoimune

Simptomele bolii autoimune se pot schimba cu timpul. Acestea pot intra în remisie, în cazul în care ai simptome minime sau deloc sau s-ar putea înrăutăți, agravându-ți boala. 

Deși bolile autoimune nu pot fi vindecate, unele dintre simptome pot fi tratate. Mulți pacienți cu boli autoimune pot duce o viață normală, dar poate fi mai dificil dacă simptomele sunt severe.

Pot bolile autoimune să dispară de la sine?

Au existat cazuri în care o boală autoimună dispare. Cu toate acestea, majoritatea sunt cronice, adică durează timp îndelungat, dacă nu toată viața.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial [abstract], publicat în Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10), autori: Hahn J, Cook N, Alexander E, Friedman S, Bubes V, Walter J, Kotler G, Lee I, Manson J, Costenbader K.

2.Studiul "High residential sun exposure is associated with a low risk of incident Crohn's disease in the prospective E3N cohort.", publicat în Inflammatory bowel diseases 20.1 (2014): 75-81, autori: Jantchou, Prévost, et al.
3. Studiul "Circulating 25-hydroxyvitamin D level and risk of developing rheumatoid arthritis.", publicat în Rheumatology 53.12 (2014): 2243-2248, autori: Hiraki, Linda T., et al.
4.Studiul "Exposure to ultraviolet-B and risk of developing rheumatoid arthritis among women in the Nurses’ Health Study.", publicat în Annals of the rheumatic diseases 72.4 (2013): 506-511, autori: Arkema, Elizabeth V., et al.
5.Studiul "Diet and risk of rheumatoid arthritis in a prospective cohort.", publicat în The Journal of rheumatology 32.7 (2005): 1249-1252, autori: Pedersen, Merete, et al.
6.Studiul "The association between omega-3 fatty acid biomarkers and inflammatory arthritis in an anti-citrullinated protein antibody positive population.", publicat în Rheumatology 56.12 (2017): 2229-2236, autori: Gan, Ryan W., et al.
Medscape: „Vitamin D and Omega-3 Supplements Reduce Autoimmune Disease Risk”, https://www.medscape.com/viewarticle/962462
Cleveland Clinic: „Autoimmune Diseases”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21624-autoimmune-diseases

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0