6 boli autoimune care iti afecteaza silueta

Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă fără motiv celulele, țesuturile și organele. În cele mai multe cazuri, nu este clar de ce cineva dezvoltă o boală autoimună. 

Istoricul familial crește riscul de a dezvolta o boală autoimună, persoanele cu anumite origini etnice pot avea riscuri mai mari de a dezvolta anumite afecțiuni, iar a avea o boală autoimună crește riscul să dezvolți alte afecțiuni. În general, nu există nicio modalitate de a prezice sau de a preveni aceste afecțiuni - cel puțin nu încă.

Bolile autoimune sunt dificil de diagnosticat întrucât simptomele lor pot fi înșelătoare. Acestea pot apărea lent și multe dintre ele, cum ar fi durerile de articulații, oboseala și tulburările de burtă, se suprapun cu alte tulburări.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Dar există un simptom pe care multe boli autoimune îl împărtășesc: modificarea greutății. Specialiștii susțin că aproape toate persoanele care suferă de o boală autoimună au probleme cu greutatea. Prin urmare, dacă observi o scădere sau o creștere în greutate bruscă și aparent nemotivată, nu ar strica să îți informezi medicul, care știe ce e de făcut într-o asemenea situație.

Iată care sunt bolile autoimune care îți afectează greutatea!

1. Diabetul zaharat de tip 1 

Cea mai comună formă de diabet este diabetul zaharat de tip 2, diabetul de tip 1 fiind de formă autoimună. Acest tip de diabet apare după ce sistemul imunitar atacă celulele care produc insulina în pancreas. 

Pentru că insulina joacă un rol important atunci când vine vorba despre modul în care organismul înmagazinează glucoza și o transformă în energie, multe persoane care suferă de diabet de tip 1 pierd din greutate în mod inexplicabil. 

Dacă scăderea în greutate este însoțită de simptome precum setea în exces, urinări frecvente, oboseală și vedere încețoșată, mergi neapărat la medic pentru că e posibil să suferi de diabet de tip 1.

În cazul diabetului zaharat de tip 1, pancreasul fie nu produce insulină, fie doar o mică parte - nu este suficient pentru a menține glicemia sub control.

Fără insulină, chiar dacă digeri alimente și descompui glucoza, glucoza va înota în fluxul sangvin și vei urina foarte mult. Insulina joacă, de asemenea, un rol în descompunerea grăsimilor și proteinelor și în transportul lor în celulele potrivite din organism. 

Până să apară simptomele pot să treacă și ani, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Dar odată ce simptomele apar, ele includ nevoia de a urina foarte mult, sete, foame, vedere încețoșată, senzație de oboseală și pierdere în greutate inexplicabilă.

Dacă suferi de diabet de tip 1, trebuie să iei insulină, fie prin injecții, fie prin dispozitive portabile care furnizează insulină atunci când nivelul zahărului din sânge crește.

2. Artrita reumatoidă 

Artrita reumatoidă apare atunci când corpul atacă țesuturile sănătoase din tot corpul, în principal în articulații și, cel mai frecvent, mâinile, încheieturile și genunchii. Provoacă inflamație, durere și leziuni articulare pe termen lung dacă nu este controlată cu medicamente.

Poliartrita reumatoidă și bolile similare ale articulațiilor provoacă oboseală și rigiditate în articulații, ceea ce poate face dificilă desfășurarea activităților zilnice. Acest lucru îi poate determina pe mulți să evite activitatea fizică, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Creșterea în greutate nu este un simptom al poliartritei reumatoide, însă apare la majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală din cauza tratamentului pe bază de steroizi, care este folosit pentru reducerea inflamației. 

Steroizii determină creșterea în greutate și favorizează retenția de apă. Totodată, simptomele bolii precum oboseala și rigiditatea articulațiilor fac ca menținerea unui stil de viață activ să fie foarte dificilă.

3. Boala celiacă 

Cunoscută și sub numele de intoleranță la gluten, boala celiacă este o boală autoimună care determină ca, atunci când se consumă alimente bogate în gluten, sistemul imunitar să atace celulelele din intestinul subțire. Persoanele care suferă de boala celiacă nu absorb nutrienții din mâncare așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă că sunt adesea foarte slabi. 

Nu toată lumea se confruntă cu simptome, dar cei care se confruntă cu semnele bolii experimentează balonare, diaree cronică, constipație, gaze, greață și vărsături și dureri abdominale, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

Pierderea în greutate se poate întâmpla indirect, din cauza acestor simptome.  Printr-un simplu test de sânge se poate depista boala celiacă.

De asemenea, leziunile intestinului subțire pot face ca unii oameni să aibă intoleranță la lactoză - care are simptome similare. Leziunile intestinului subțire pot îngreuna corpul să absoarbă nutrienții din alimente.

Pentru copiii cu boală celiacă, imposibilitatea de a absorbi nutrienții într-un moment în care acestea sunt atât de importante pentru creșterea și dezvoltarea normală poate duce la:

  • deteriorarea smalțului dinților permanenți
  • pubertate întârziată 
  • incapacitatea de a se dezvolta, ceea ce înseamnă că un sugar sau un copil cântărește mai puțin sau câștigă mai puțin în greutate decât era de așteptat pentru vârsta sa
  • schimbări de dispoziție sau senzație de enervare sau nerăbdare
  • creștere încetinită și înălțime mică
  • pierdere în greutate

Singura modalitate de a trata boala celiacă este evitarea integrală a glutenului. Acest lucru înseamnă că trebuie să renunți la pâine, paste, covrigi, prăjituri, dar și la alte alimente și băuturi care au în compoziție grâu. Din fericire, pe piață se găsesc numeroase versiuni fără gluten.

4. Boala Addison 

Boala Addison este cunoscută ca fiind insuficiența corticosuprarenală primară și este o boală care afectează glandele suprarenale, care au rolul de a regla hormonii astfel încât să ținem stresul sub control, dar și de a regla tensiunea arterială. 

Cele mai frecvente simptome ale bolii Addison sunt oboseala, slăbiciunea musculară, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate și durerile abdominale, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi. 

Scăderea în greutate poate fi excesivă. În cazurile mai ușoare, boala poate rămâne nediagnosticată pentru o perioadă lungă de timp. În cazuri extreme, hormonii tăi se pot acumula suficient pentru a provoca o situație de urgență legitimă.

Boala Addison este tratată prin suplimentarea cu hormoni pe care corpul nu-i produce suficient.  Medicamentele administrate pentru boala Addison sunt diferite tipuri de steroizi – practic, medicamente care imită hormonii de care corpul are nevoie – care pot provoca creșterea în greutate. 

Este un efect secundar comun al medicamentelor cu steroizi, dar, de asemenea, poate fi dificil să găsești doza perfectă pentru persoanele cu boala Addison, atrag atenția specialiștii. 

5. Bolile tiroidiene 

Atunci când sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, apar schimbări de greutate inexplicabile. Glanda tiroidă este cea care controlează metabolismul, iar dacă aceasta nu este suficient de activă (hipotiroidism), pe de o parte, metabolismul încetinește, așa că apar creșterea în greutate, oboseala, constipația, căderea părului și depresia. 

Anumite intervenții chirurgicale și medicamente pot afecta tiroida și o pot face să încetinească, dar cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este o boală autoimună numită tiroidita Hashimoto.

În  tiroidita Hashimoto, celulele imune ucid celulele tiroidiene, ceea ce face ca glanda să fie subactivă. Metabolismul scade mult, iar creșterea în greutate este obișnuită, dar de obicei se întâmplă treptat în timp. Alte simptome includ senzația de frig, oboseala ușoară, pielea uscată, uitarea, depresia și constipația, conform Asociației Americane a Tiroidei.  

Nu există nici un remediu pentru hipotiroidismul autoimun, dar poate fi controlat prin administrarea de medicamente.

Pe de altă parte, dacă glanda este prea activă, produce prea mulți hormoni, așa că metabolismul este accelerat, ceea ce înseamnă că slăbești indiferent de cât de mult ai mânca. În acest caz vorbim de hipertiroidism. Alte simptome ale unei tiroide hiperactive sunt: palpitații, tulburări ale somnului,  transpirația excesivă, anxietatea, tremorul și diareea.

Aceasta este o afecțiune în care există prea mulți hormoni tiroidieni în sânge, ceea ce duce în cele din urmă la pierderea neintenționată în greutate, în ciuda faptului că ai apetit. Poate avea câteva cauze potențiale, dar cea mai comună este boala Graves, o afecțiune autoimună care determină glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni suplimentari. Potrivit Asociației Americane de Tiroidă, anticorpii din sânge activează tiroida și o fac să crească și să secrete prea mulți hormoni tiroidieni.

Hipertiroidismul este tratat cu medicamente care acționează pentru a suprima hormonii tiroidieni.  

6. Boala Crohn și colita ulceroasă

Boala Crohn și colita ulceroasă sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de boala intestinului iritabil sau IBD. Aceste boli autoimune provoacă inflamații în diferite părți ale tractului digestiv. Ambele cauzează de obicei scădere în greutate și malnutriție. Inflamația din intestinul subțire poate face dificilă digerarea corectă a alimentelor și absorbția nutrienților, iar inflamația din intestinul gros îngreunează absorbția apei și a electroliților.

În plus, simptomele pot afecta greutate. Durerile abdominale și diareea sunt în mod obișnuit asociate cu pierderea în greutate, dar în funcție de ceea ce tolerezi să mănânci, poți crește în greutate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
Centers for Disease Control and Prevention - What Is Type 1 Diabetes?
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/what-is-type-1-diabetes.html
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Symptoms & Causes of Celiac Disease
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/symptoms-causes
American Tyroid Association - Hypothyroidism (Underactive)
https://www.thyroid.org/hypothyroidism/
American Tyroid Association - Hyperthyroidism (Overactive)
https://www.thyroid.org/hyperthyroidism/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0