Senzația de nod în gât: ce poate ascunde?

Senzația de nod în gât nu este neobișnuită. Multe persoane resimt această senzație nedureroasă cel puțin o dată în viață. Nodul în gât se poate resimți fără ca acesta să existe și poartă numele de senzație de globus sau glob faringian. 

Distincția dintre o simplă senzație de nod în gât și alte probleme este dată de impactul asupra înghițitului. Dacă întâmpini probleme de înghițire, e posibil ca motivul să fie mai serios. Dacă ai senzație de nod în gât, fără dificultăți de înghițire, atunci este vorba despre senzație de globus. 

Află care sunt cauzele senzației de nod în gât și ce poți face pentru a o ameliora. 

RECMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele senzației de nod în gât

Cercetătorii nu cunosc cu exactitate cauzele de nod în gât. Acest fenomen poate impacta persoane de orice vârstă și sex și poate apărea de mai multe ori pe parcursul vieții. Printre afecțiunile sau problemele asociate cu această senzație se numără:

1.  Tensiunea musculară

Atunci când nu sunt utilizați pentru înghițire sau vorbire, mușchii de la nivelul gâtului sunt de obicei relaxați. Cu toate acestea, dacă nu se relaxează în mod corect, e posibil să simți o oarecare tensiune, care se poate manifesta sub forma senzației de nod în gât. 

2.  Lipsa coordonării musculare

Mușchii gâtului sunt programați să se relaxeze și să se contracte în mod sincronizat. Această acțiune permite înghițirea corectă a alimentelor. Cu toate acestea, dacă mușchii își pierd simțul coordonării, poți resimți o senzație de tensiune musculară atunci când nu trebuie. Cel mai ușor poți remarca acest lucru când încerci să înghiți salivă, dacă nu reușești să înghiți normal. 

3.  Refluxul gastroesofagian

Acidul gastric ce ajunge la nivelul esofagului poate cauza o senzație de tensiune musculară care se poate resimți ca un nod sau un blocaj la nivelul gâtului. 

4.  Excesul de mucus

Excesul de mucus din nas și sinusuri se poate acumula și în gât, ceea ce poate da o senzație de nod sau de blocaj la nivelul gâtului. 

5.  Anumite reacții emoționale

Stresul, durerea sau anxietatea sunt sentimente intense care pot declanșa senzația de nod în gât. Același fenomen se poate întâmpla și atunci când ești extrem de obosită. 

Când să mergi la medic?

Este important de reținut că senzația de globus nu este periculoasă și nu dă complicații. Prin urmare, nu este nevoie să mergi la medic dacă ai senzația de nod în gât.  Cu toate acestea, senzația poate fi confundată cu alte tulburări pentru care e nevoie de asistență medicală. Astfel, dacă senzația nu dispare în câteva zile sau dacă apar și alte simptome, este recomandat să mergi la medic. De exemplu, dificultatea la înghițire poate semnala o problemă mai gravă. Medicul îți poate recomanda un consult ORL. 

Care sunt complicațiile asociate cu senzația de nod în gât?

După cum am menționat, senzația de globus este beningă, ceea ce înseamnă că nu este o afecțiune serioasă și nu va da alte complicații. Unele afecțiuni, însă, pot avea ca simptom senzația de nod în gât. Cu alte cuvinte, primele simptome ale unei afecțiuni pot apărea ca senzație de globus, dar ulterior vor apărea și alte semne. 

Fii atentă la orice alt simptom adițional, dacă ai senzație de nod în gât în mod repetat. În majoritatea cazurilor, senzația de globus nu semnalează nimic serios, dar este bine să acorzi atenție altor simptome ce apar în același timp sau la scurt timp după. Printre simptomele care pot apărea odată cu senzația de nod în gât se numără durerea, dificultățile la înghițire, senzația de sufocare, un nodul sau nod care poate fi simțit la atingere, febra, pierderea în greutate și slăbiciunea musculară. 

Forme de tratament

Senzația de globus nu necesită tratament, în special pentru că specialiștii nu îi cunosc cauzele exacte iar senzația dispare, de obicei, repede. Este bine de știut, însă, că aceasta este o senzație frecventă, pe care o resimt majoritatea persoanelor cel puțin o dată în viață. 

Unele afecțiuni sau probleme asociate cu senzația de nod în gât au forme de tratament disponibile, printre care se numără și cele de mai jos. 

1. Terapie musculară

Dacă senzația de nod în gât este data de tensiune musculară, medicul îți poate recomanda un specialist în terapie musculară, care te poate învăța tehnici de relaxare a mușchilor gâtului, așa încât să ameliorezi simptomele. 

2. Spray-uri nazale

Spray-urile nazale pot rezolva problema mucusului în exces și, astfel, reduce frecvența senzației de nod în gât. 

3. Terapia psihologică

Depresia, anxietatea, doliul sau anumite tulburări psihice pot da, uneori, senzația de nod în gât. Consilierea psihologică poate fi de folos în acest sens. Medicul îți poate recomanda și un tratament complementar pentru o gestiune mai bună a emoțiilor. 

4.  Medicamentele antiacide

Medicamentele antiacide pentru reflux gastroesofagian pot ajuta și în remedierea senzației de nod în gât. 

5.  Mestecatul

Dacă mănânci ceva sau mesteci gumă, senzația de nod în gât va dispărea mai ușor. 

Cum poți preveni senzația de nod în gât?

Pentru că specialiștii nu cunosc cauzele senzației de nod în gât, este dificil de înțeles cum poate fi aceasta prevenită. O metodă de prevenție care se poate dovedi utilă este atenția la procesele care se petrec la nivelul gâtului și mușchilor din această zonă a corpului. Iată câteva sfaturi în acest sens.

1. Bea multă apă

Hidratarea corespunzătoare este bună pentru multe procese ale corpului și poate ajuta chiar și în îndepărtarea sau prevenirea senzației de nod în gât.

2. Renunță la fumat

Gâtul, sinusurile și gura sunt profund afectate de consumul de tutun și de produse cu nicotină. Prin renunțarea la fumat poți preveni instalarea multor afecțiuni, inclusiv cancer. 

3. Odihnește-ți vocea atunci când ești bolnavă

Dacă ești răcită sau suferi de o infecție respiratorie sau o laringită, este bine să îți folosești gâtul cât mai puțin. Mușchii de la nivelul gâtului sunt deja inflamați de la boală și au nevoie de odihnă și de recuperare, la fel ca întregul corp. 

4. Evită țipatul sau vorbitul foarte tare

Dacă te regăsești frecvent în situația adresării unui grup mare de oameni sau lucrezi într-un mediu zgomotos, încearcă să eviți, pe cât posibil țipatul sau vorbitul foarte tare. Dacă se poate, folosește un microfon, pentru a reduce din stresul depus asupra corzilor vocale și a mușchilor gâtului. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/symptoms-of-digestive-disorders/lump-in-throat
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/feeling-of-something-in-your-throat-globus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7404230/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0