Disfagie sau greutatea la inghitire: ce este, cauze, tratament & recomandari

Disfagia este dificultatea la inghitire si implica un efort sporit pentru transportarea hranei si a lichidelor din gura in stomac. Aceasta poate cauza si dureri, iar in cazuri severe poate face inghitirea imposibila.

Inghitirea pare o actiune simpla, insa nu este. Creierul, mai multi nervi si grupe musculare, dar si esofagul contribuie la procesul de inghitire. Tractul responsabil cu inghitirea incepe din gura si se incheie in stomac. Inghitirea se petrece in  mod normal in 3 etape: in prima faza alimentele si lichidele sunt mentinute in gura, de limba si cavitatea bucala (aceasta este singura faza pe care o putem controla), a doua faza incepe in creier si implica decizia de a inghiti, iar apoi sunt declansate o serie de procese reflexe. A treia faza debuteaza cand hrana ajunge in esofag care se contracta si impinge hrana catre stomac. 

Cauze disfagie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inghitirea este un proces complex si o serie de afectiuni pot afecta acest proces. Uneori, cauzele disfagiei nu sunt identificate. Disfagia poate fi esofagiana, dar si orofaringiana.

Disfagia esofagiana este caracterizata de senzatia de inecare in timpul inghitirii ori de blocare a unor alimente in zona pieptului. Printre cauzele acestui tip de disfagie se numara:

Acalazia – atunci cand sfincterul esofagian nu se relaxeaza suficient pentru a lasa mancarea sa patrunda in stomac, hrana se poate intoarce la nivelul gatului.

Spasm esofagian difuz – aceasta afectiune provoaca contractii ale esofagului, in general dupa inghitire. Spasmele difuze apar in general dupa inghitire.

Tumorile esofagiene – daca apar tumorile la nivelul esofagului, inghitirea devine din ce in ce mai dificila.

Corpuri straine – anumite obiecte sau chiar alimente pot bloca partial gatul sau esofagul, impiedicand astfel inghitirea.

Boala de reflux gastroesofagian – aciditatea crescuta specifica acestei conditii poate cauza spasme ori ingustarea esofagului, ingreunand astfel inghitirea.

Alte conditii care pot favoriza difagia orofaringiana sunt: radioterapia, sclerodermia, esofaginita eozinofilica.

Disfagia orofaringiana slabeste musculatura din zona gatului, ingreunand procesul prin care mancarea placa din cavitatea bucala catre esofag in timpul inghitirii. Inecarea si tusea in timpul inghitirii ori senzatia ca alimentele sau fluidele se duc catre trahee sunt specifice acestei disfagii.

Printre cauzele disfagiei orofaringiene se numara:

Afectiunile neurologice – scleroza, distrofia musculara si boala Parkinson sunt exemple de afectiuni care pot cauza disfagie.

Daune neurologice – daunele neurologice cauzate de un accident vascular cerebral ori de afectiuni ale maduvei spinarii pot afecta, de asemenea, abilitatea de a inghiti.

Cancerul – anumite tipuri de cancer, dar si unele tratamente precum radioterapia, pot cauza dificultati la inghitire.

Simptome disfagie

  • Dificultati la inghitire
  • Incapacitatea de a inghiti alimente/ lichide
  • Tuse sau inecare la inghitire
  • Regurgitare
  • Senzatia de mancare blocata in gat sau in capul pieptului
  • Incapacitatea de a mesteca alimentele

In timp, disfagia netratata poate cauza scadere in greutate ori infectii repetate la nivelul pieptului.

Diagnosticare disfagie

Medicul va face, in prima faza, examinarea fizica pentru diagnosticarea disfagiei. Apoi, acesta poate face o serie de teste si analize pentru identificarea cauzei disfagiei.

Printre aceste teste si analize se numara:

  • Radiografia cu bariu la stomac – aceasta permite medicului sa vada modificarile produse la nivelul esofagului si stomacului, astfel incat sa inteleaga cauzele problemei.
  • Endoscopia – examinarea esofagului cu ajutorul unui endoscop poate fi, de asemenea, folosita. In timpul endoscopiei, se poate recolta si proba de tesut – biopsie.
  • Manometria – aceasta metoda de testare permite verificarea parametrilor de functionare a muschilor de la nivelul esofagului.
  • CT sau RMN – metodele de diagnosticare imagistica pot oferi medicului imagini detaliate ale organelor si tesuturilor.

Tratament disfagie

Tratamentul pentru disfagie depinde de cauza problemelor de inghitire. In cazul disfagiei orofaringiene, se recomanda terapia logopedica pentru tratarea tulburarilor de deglutitie.

Pe de alta parte, pentru disfagia esofagiana se pot folosi tratamente medicamentoase, precum si interventii chirurgicale, in functie de cauza problemelor de inghitire.

Pacientul diagnosticat cu disfagie ar trebui sa isi modifice obiceiurile alimentare, sa manance mai putin si mai des, alimente taiate in bucatele mici, usor de mestecat. Texturile mai cremoase si mai lichide sunt preferate. Alcoolul, tutunul si cofeina ar trebui evitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0