Cum reduci mucusul în exces?

Mucusul, deși uneori neplăcut, are scopul de a bloca bacteriile, microbii și murdăria, împiedicând accesul lor în plămâni. În anumite cazuri, cum ar fi răcelile sau alergiile, mucusul se poate acumula în exces, atât la nivelul nasului, cât în interiorul gâtului. Scurgerile abundente de mucus poartă numele de rinoree. De cele mai multe ori, scrurgerile de mucus trec de la sine, dar, în anumite cazuri, pot semnala o problemă de sănătate care necesită atenție medicală. 

Cauzele principale ale mucusului în exces

Există mai multe cauze ce pot declanșa producția excesivă de mucus, iar printre cele mai comune se numără răcelile, gripa și alergiile. 

1.    Răceala și gripa

Răceala și gripa sunt cauzate de infecții virale sau bacteriene la nivelul gâtului și nasului. Mai multe tipuri de agenți patogeni pot declanșa aceste afecțiuni. De regulă, atât răceala, cât și gripa, trec de la sine. Diferența între răceală și gripă, pe lângă factorul declanșator, stă și în faptul că gripa poate afecta și plămânii. Tulpinele virale responsabile pentru gripă se schimbă în permanență, iar boala poate fi periculoasă pentru persoanele cu riscuri de complicații. În această categorie intră copiii mici, adulții vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar fragil. 

Scurgerile de mucus sunt un simptom des întâlnit atât la gripă, cât și la răceală. Când ești bolnavă, corpul produce mai mult mucus pentru a bloca accesul virusului la plămâni, precum și la alte părți ale corpului. Din cauza excesului, o parte din mucus este eliberat din corp prin scurgeri nazale. 

2.    Alergiile

Scurgerile de mucus pot apărea și atunci când inhalezi, mănânci sau intri în contact cu anumite produse, obiecte sau materiale cu substanțe cu potențial alergen. Dacă suferi de alergii, știi deja la ce anume ești alergică, dar uneori pot apărea substanțe noi care să îți declanșeze o reacție alergică, fără să te aștepți. Cei mai des întâlniți factori cu potențial alergen sunt praful, părul de animale, iarba și planta de ambrozie, la noi.  

De asemenea, anumite alimente, precum arahidele, ciocolata neagră, lactatele și fructele cu semințe mici (căpșunile și fructele de pădure) pot declanșa alergii. Corpul reacționează la acești alergeni la fel ca atunci când ia contact cu o bacterie, declanșând producția excesivă de mucus, care poate duce și la scurgeri nazale. 

3.    Sinuzita

Sinuzita apare atunci când sinusurile se inflamează și poate da dureri locale, dureri de cap și secreție de mucus în exces. Din cauza procesului inflamator, sinusurile sunt îngustate, ceea ce poate duce la probleme de respirație și acumulare de mucus. Dacă suferi de sinuzită, ești familiarizată cu scurgerile nazale de fiecare data când sinuzita se activează. În anumite situații, mucusul ajunge la nivelul gâtului, fiind ulterior expectorat sub formă de flegmă. 

Mucusul asociat cu sinuzita are o consistență mai densă și mai vâscoasă față de mucusul de la răceală sau gripă. De asemenea, poate avea o tentă gălbuie sau verzuie. 

Alte cauze ale excesului de mucus

Printre alte cauze posibile ale acumulării de mucus se numără:
-    Vărsatul de vânt
-    Sarcina
-    Deviația de sept 
-    Migrenele și durerile de cap
-    Dependența de stupefiante
-    Fumatul
-    Uscăciunea din aer

Cum poți reduce și trata mucusul în exces?

Tratamentul care poate ajuta în reducerea mucusului este adaptat, de către medic, în funcție de afecțiunea de care suferi. În multe cazuri, nu este nevoie de nimic mai mult decât de remedii simple, fără prescripție medicală, sau de produse naturiste. Dacă este vorba despre o problem de sănătate mai gravă, medicul îți poate recomanda antibiotice sau medicamente antihistaminice, care vor acționa și asupra producției de mucus. 

Așadar, dacă mucusul excesiv este prezent din cauza unei gripe sau răceli, opțiunile de tratament pot fi limitate, iar în majoritatea cazurilor simptomele trec de la sine. Este important ca, în asemenea cazuri, să te odihnești la pat, să consumi lichide din plin și să te ferești de frig. Anumite medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi siropurile pentru tuse și spray-urile nazale, pentru nas congestionat, pot fi de ajutor și pot accelera recuperarea. 

1.    Remedii simple și accesibile acasă

Mucusul vâscos și lipicios poate cauza probleme de respirație și poate crește riscul de complicații, cum ar fi infecții ale urechii. Pentru a elimina cu succes mucusul, dar și pentru a preveni acumularea acestuia, poți urma recomandările de mai jos:
-    Consumă cât mai multe fluide, călduțe sau la temperatura camerei
-    Folosește un spray nazal cu apă de mare
-    Folosește un umidificator, dacă aerul din casă este uscat
-    Fă inhalații cu vapori de apă fierbinte simplă sau cu plante aromatice

De asemenea, nu folosi un spray nazal decongestionant mai mult de trei zile consecutive, decât dacă medicul ți-a recomandat o perioadă mai lungă de folosire. 

2.    Medicamente antihistaminice

Medicamentele antihistaminice pot preveni și trata simptomele unei reacții alergice. Atenție, însă, la faptul că anumite antihistaminice pot da senzații de amețeală și de somnolență, deci nu se recomandă să iei asemenea medicamente dacă urmează să te urci la volan.   

De asemenea, medicamentele antihistaminice pot interacționa cu alte medicamente, deci consultă-te cu medicul curant înainte de a le lua, mai ales dacă urmezi un alt tratament în paralel sau iei somnifere sau sedative. 

Cum poți preveni acumularea de mucus?

Din păcate, nu există o cale sigură de a preveni excesul de mucus, dar poți evita anumiți factori de risc prin practici sănătoase și igienice. Printre acestea se numără:
-    Spălatul sau dezinfectatul frecvent al mâinilor
-    Folosirea unui șervețel de unică folosință atunci când îți sufli nasul
-    Spălatul sau dezinfectatul mâinilor după ce strănuți sau îți sufli nasul
-    Evitarea fumatului sau expunerii la fum de țigară
-    Evitarea factorilor alergeni

La această listă se adaugă și vaccinul antigripal, pe care este recomandat să îl faci anual, pentru a evita riscul de gripă. Dacă suferi de alergii, este bine să ții o evidență clară a substanțelor care îți produc reacții alergice, și să adaugi mereu substanțele alergenice noi. Medicul tău trebuie să fie la curent cu această listă. De asemenea, poți face, regulat, teste pentru identificarea substanțelor la care ești alergică, pentru a preîntâmpina episoadele alergice. 

 

Bibliografie:
Sursă foto: Shutterstock
Healthline - Nasal Discharge: Cause, Treatments, and Prevention
https://www.healthline.com/health/nasal-discharge 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0