Tot ce trebuie sa stii despre sinuzita

Sinuzita reprezinta o inflamatie a mucoasei care imbraca peretii sinusurilor paranazale, cu cauze bacteriene, virale, fungice sau alergice.

sinuzita

Ce este sinuzita?

Sinuzita este o inflamatie localizata la nivelul sinusurilor, cavitati cu aer pozitionate in interiorul oaselor craniului, in jurul ochilor, nasului si obrajilor. Fiecare persoana are 8 astfel de cavitati: 2 sinusuri maxilare, 2 etmoidale, 2 frontale si 2 sfenoidale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sinusurile sunt captusite cu o mucoasa, care in cazul unei infectii se inflameaza si iti mareste volumul. Pentru ca sinusurile sunt legate de nas printr-un mic canal, primul simptom al sinuzitei este infundarea nasului, din cauza migratiei acestui mucus.

Sinuzita este clasificata in functie de mai multe aspecte. In functie de gravitate si de modul de manifestare, exista:

•    sinuzita acuta: cea mai des intalnita, inflamatia cu secretie purulenta dureaza intre 2 si 3 saptamani
•    sinuzita subacuta: o complicatie a celei acute si prelungire a bolii chiar si pana la 3 luni
•    sinuzita cronica: uneori asimptomatica, aceasta poate dura mai multe luni, cu episoade mai agresive si perioade de repaus.

In functie de zona unde apare, sinuzita poate fi: pansinuzita (afecteaza toate sinusurile) sau localizata intr-un singur sinus. In functie de cauza, sinuzita poate fi bacteriana, virala, fungica sau cauzata de alergii.

Cauze sinuzita

Uneori, sinuzita apare dupa o raceala obisnuita, virusul care a cauzat raceala migrand catre sinusuri. Ne putem da seama de acest lucru daca observam ca o raceala se prelungeste mai mult de o saptamana, cu un nas infundat in continuare si cu dureri de cap.

Printre factorii de risc se numara si deviatia de sept, rinita, alergiile, aerul conditionat, frigul acut, umezeala, gazele toxice din aer.

Rinosinuzita cronică apare la >10% din populația adultă din Europa și SUA și poate fi diferențiată în sinuzita fără polipi nazali și rinosinuzita cu polipi nazali .

Ambele fenotipuri sunt caracterizate printr-o sarcină mare a bolii și un spectru suprapus de simptome, durerea facială și pierderea mirosului fiind cele mai diferențiate. S-au făcut progrese mari în înțelegerea fiziopatologiei rinosinuzitei cu sau fara polipi nazali: de la epiteliu și tranziția epitelial-mezenchimală la căile imunității înnăscute și adaptative și, în sfârșit, asupra rolului eozinofilelor și Staphylococcus aureus în persistența bolii.

Deși manifestările clinice și instrumentele de diagnostic (inclusiv endoscopia nazală și imagistică) au suferit schimbări majore în ultimii câțiva ani, managementul (inclusiv farmacoterapie, chirurgie și medicamente biologice) a cunoscut progrese enorme pe baza cunoștințelor tot mai mari ale mediatorilor cheie în rinosinuzitei cu polipi nazali severa.

Introducerea endotipării a condus la o diferențiere a abordărilor chirurgicale „personalizate”, concentrându-se pe conceptul mucoasei la cei cu rinosinuzita cu polipi nazali severa și pe identificarea pacienților eligibili pentru intervenții chirurgicale extinse și eventual medicamente biologice în viitor.

 

 

Simptome sinuzita

Sinuzita debuteaza cu nas infundat, la care se adauga apoi o senzatie de presiune in zona sinusurilor afectate, febra, dureri de cap, secretii nazale abundente si purulente, cu un miros neplacut, pierderea mirosului.

Simptomele sinuzitei sunt deseori confundate cu cele ale unei raceli obisnuite, principala distinctie pe care o putem face fiind aceea ca o raceala afecteaza si gatul, prin tuse si durere.

Retine ca sinuzita este frecvent intalnita dupa o raceala sau o gripa. Simptome ale sinuzitei pot fi si urmatoarele:

- durere, edem (umflarea zonei) si sensibilitate in apropierea obrajilor, ochilor sau fruntii

- nas infundat

- un simt redus al mirosului

- secretii de culoare verde sau galbena, care se scurg din nas

- durere de cap sinusala

- o temperatura mare, de 38 de grad Celsius sau peste acest prag

- dureri de dinti

- respiratie urat mirositoare.

Diagnostic si tratament in cazul sinuzitei

Diagnosticul de sinuzita poate fi pus de medicul in urma unei consultatie ORL, in urma unor investigatii, deci daca aveti simptome de sinuzita, vizitati de urgenta un astfel de specialist.

Pe langa anamneza, verificarea istoricului medical si consultatia de rutina, medicul va va recomanda cu siguranta o radiografie a sinusurilor, pentru a putea depista inflamatia acestora. Alte investigatii care mai pot fi recomandate sunt tomografia computerizata (CT) si examenul endoscopic.

Tratamentul se bazeaza pe antibiotice, antiinflamatoare si decongestionante nazale. In cazurile foarte grave, se poate interveni chirurgical pentru eliminarea secretiilor din sinusuri.

Complicatii sinuzita

In cazurile in care infectia este foarte grava, se impune o consultatie ORL. Daca tratamentul nu a fost inceput la timp sau nu a fost recomandat corespunzator, sinuzita acuta se poate complica in sinuzita subacuta. Internarea se recomanda doar in cazul in care antibioticul trebuie administrat intravenos sau cand pacientul nu raspunde la tratament, iar medicul trebuie sa intervina chirurgical pentru a indeparta o parte din tesutul care blocheaza sinusurile.

Cum poti trata singur sinuzita

Poti trata sinuzita, daca ai o forma mai usoara a bolii, fara sa mergi la medic (insa nu uita ca cel mai bine este ca medicul sa iti puna un diagnostic corect printr-o consultatie ORL), prin respectarea urmatoarelor recomandari:

•    sa te odihnesti bine
•    sa bei lichide din belsug
•    sa iei medicamente contra durerii, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul
•    sa eviti factorii care iti declanseaza alergiile si sa nu fumezi
•    sa iti cureti nasul cu o solutie salina (apa cu sare), pentru a calma congestia

Totodata, poti incerca si urmatoarele metode:

- sa tii un prosop cald si curat deasupra fetei, cateva minute, de mai multe ori pe zi
- sa inhalezi aburul dintr-un bol sau lighean cu apa fierbinte.

Cere sfatul farmacistului

Nu uita ca si farmacistul te poate ajuta sa tratezi sinuzita, sfatuindu-te in privinta medicamentelor care te pot ajuta sa calmezi simptomele:

- spray-uri nazale decongestionante sau picaturi - acestea pot fi folosite pentru a-ti desfunda nasul

- spray-uri nazale cu apa sarata sau solutii speciale, pentru a clati interiorul nasului.

Mergi la medicul specialist in otorinolaringologie (ORL) daca:

- simptomele tale sunt severe

- medicamentele contra durerii nu te ajuta sau simptomele tale se agraveaza

- simptomele tale nu se amelioreaza dupa o saptamana

- continui sa ai episoade cand sinuzita nu iti da pace.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/sinusitis-sinus-infection/

Adult chronic rhinosinusitis, 2020,Claus Bachert, Bradley Marple, Rodney J. Schlosser

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0