Durere de ureche: Cand sa ne ingrijoram? Cauze, Simptome & Tratament

Despre durerea de ureche
- Anatomia urechii 
      - Urechea externa
      - Urechea medie
      - Urechea interna
- Simptomele durerii de ureche
      - Dureri usoare la nivelul urechii externe
      - Dureri acute la nivelul urechii
      - Scaderea sau pierderea auzului
      - Scurgeri la nivelul urechii
      - Vertij
      - Febra 
- Cauzele durerii de ureche primare
      - Cauzele durerii la nivelul urechii externe
         - Infectii la nivelul pielii
         - Arsuri la nivelul pielii 
         - Lovituri externe la nivelul urechii
      - Cauzele durerii la nivelul urechii medie
         - Iritatii sau zgarieturi la nivelul canalului intern al urechii
         - Otita medie
         - Dopuri de ceara
         - Corpuri straine patrunse in canalul intern al urechii
         - Mastoidita
      - Cauzele durerii la nivelul urechii interne
         - Inflamatii la nivelul urechii interne
         - Otite interne
      - Dureri la nivelul timpanului
         - Infectii la nivelul timpanului
         - Zgarieturi sau perforari ale timpanului
- Cauzele durerilor de ureche secundare 
      - Dureri la nivelul danturii 
      - Sinuzite
      - Nevralgia
      - Inflamatii sau infectii la nivelul gatului
- Alte cauze ale durerilor de urechi
      - Schimbari de presiune
      - Scrasnetul dintilor in somn
      - Cefaleea
      - Tusea
      - Polipi
- Diagnosticarea durerilor de ureche
      - Controlul pacientului si analiza simtomelor
      - Analize vizuale cu ajutorul instrumentelor speciale
      - Teste de auz pentur diagnosticarea durerii de ureche
      - Teste de laborator pentru depistarea infectiilor 
      - Teste imagistice la nivelul urechii
- Complicatii ale durerilor de ureche netratate
- Grupe de risc pentru dureri de urechi
      - Copiii
      - Inotatorii

Tratarea durerii de ureche
- Remedii naturiste pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor de ureche usoare
- Tratamentul medicamentos pentru durerea de ureche
- Eliminarea cauzelor durerii de ureche secundare

Prevenirea durerilor de ureche
- Igiena corecta a durerilor
- Uscarea corecta a urechilor dupa baie
- Controlul cauzelor durerilor secundare

Despre durerea de ureche

Durerea de ureche poate avea mai multe cauze, iar de cele mai multe ori se trateaza de la sine, disparand destul de repede. In cazul in care durerea persista, este obligatoriu sa mergi la un consult de specialitate intrucat poate fi vorba despre o problema mai serioasa.

Anatomia urechii

Urechea este organul responsabil cu auzul si echilibrul. Aceasta este alcatuita din:

• Urechea externa

• Urechea medie

• Urechea interna

Urechea externa

Urechea externa este alcatuita din pavilionul urechii, precum si din conductul auditiv exterior

Urechea medie

Urechea medie este alcatuita la randul ei din: membrana timpanica, trompa lui Eustachio, celulele mastoidiene.

Urechea interna

Iar urechea interna este alcatuita din vestibul, canalele semicirculare vestibulare si cohlee.

Simptomele durerii de ureche

Durerea la nivelul urechii se poate manifesta in mai multe moduri si poate aparea, totodata, si cu simptome asociate.

Dureri usoare la nivelul urechii externe

Durerile usoare la nivelul urechii pot aparea in situatii precum schimbarile bruste ale presiunii aerului din timpul calatoriei cu avionul ori inainte de instalarea unei raceli. Totodata, formarea dopurilor de ceara poate provoca, in prima faza, dureri usoare la nivelul urechii. Infectiile la nivelul urechii se manifesta, de asemenea, prin dureri usoare la nivelul urechii externe.

Dureri acute la nivelul urechii

Durerile acute la nivelul urechii pot fi cauzate de infectii ale urechii precum otita, dar si de inflamatia urechii.

Scaderea sau pierderea auzului

Scaderea sau pierderea auzului asociata cu durerea de ureche poate indica o otita netratata. Atunci cand fluidele blocate in urechea medie raman acolo pret de cateva saptamani, infectia poate cauza pierderea temporara a auzului.

Scurgeri la nivelul urechii

Scurgerile de la nivelul urechii poarta denumirea de otoree si sunt alcatuite din ceara, lichid, puroi sau chiar sange. Cauzele acestor scurgeri la nivelul urechii sunt fie iritatiile, fie infectiile. Daca se observa asemenea scurgeri trebuie sa se consulte medicul specialist ORL.

Vertij

Infectiile la nivelul urechii interne provoaca adesea senzatia de vertij si de pierdere a echilibrului. Asta pentru ca urechea interna este responsabila cu mentinerea echilibrului, iar atunci cand aceasta este afectata de o infectie, nu isi mai poate indeplini functiile cum se cuvine.

Febra

Atunci cand apare si febra odata cu durerea de ureche, poate chiar si simptome precum estomparea auzului, este probabil sa fie vorba despre o infectie la nivelul urechii. Majoritatea acestor infectii sunt cauzate de bacterii si necesita tratament cu antibiotice, insa medicul este singurul in masura sa stabileasca acest lucru.

Cauzele durerii de ureche primare

Durerea la nivelul urechii primare poate avea mai multe cauze: eczeme, iritatii ori infectii cauzata de bacterii sau ciuperci.

Cauzele durerii la nivelul urechii externe

Urechea externa poate avea de suferit din cauza infectiilor cutanate, dat si din cauza unor lovituri sau arsuri la nivelul pielii.

Infectii la nivelul pielii

Infectiile bacteriene sau micotice pot cauza dureri la nivelul urechii externe. Inotatorii si copiii mici sunt predispusi la asemenea infectii. Apa ramasa in urechea externa reprezinta mediul ideal pentru multiplicarea bacteriilor si ciupercilor.

Arsuri la nivelul pielii

Arsurile de la nivelul pielii urechii externe pot cauza, de asemenea, dureri. Un medic dermatolog va prescrie tratamentul potrivit pentru o asemenea problema.

Lovituri externe la nivelul urechii

Loviturile externe de la nivelul urechii pot cauza, de asemenea dureri. Daca apar simptome asociate precum tiuitul urechilor ori problemele de auz, este indicat sa se apeleze la medicul specialist ORL.

Cauzele durerii la nivelul urechii medie

Durerile la nivelul urechii medii pot fi usoare sau acute si au diverse cauze.

Iritatii sau zgarieturi la nivelul canalului intern al urechii

Iritatiile si zgarieturile la nivelul canalului intern al urechii pot declansa durerea la nivelul urechii medii. Acestea pot fi produse fie din cauza folosirii betisoarelor de ureche in mod neadecvat, fie din cauza introducerii unor obiecte ascutite in ureche, situatie intalnita adesea in randul copiilor, care au obiceiul de a-si introduce in ureche diverse piese de jucarii. Pentru ameliorarea acestei dureri se scoate obiectul care cauzeaza durerea si se asteapta vindecarea. Daca este cazul, apeleaza la un specialist pentru indepartarea obiectelor din ureche.

Otita medie

Otita medie este o alta cauza a durerii ce apare in aceasta portiune a urechii. Aceasta afectiune poate fi acuta, daca apare o singura data, dar si cronica, daca este vorba despre o serie de infectii repetate ce apar in urma perforarii membranei timpanului. Otita medie este o infectie ce apare in urechea medie din cauza unui virus sau a unei bacterii care declanseaza inflamarea zonei din spatele timpanului. Aceasta afectiune este des intalnita in randul copiilor, peste 80% dintre cazurile diagnosticate fiind la copii de pana in 3 ani.

Simptomele otitei medii sunt: durere de ureche, irascibilitate, febra, scurgeri de culoare galbena, apoase sau cu sange din ureche, probleme de auz, greata si varsaturi, diaree, apetit scazut, congestie nazala. Otita este o afectiune serioasa, care trebuie tratata ca atare pentru a se avita complicatiile.

Dopuri de ceara

Dopurile de ceara nu cauzeaza de regula simptome, insa in unele cazuri pot declansa o usoara durere sau senzatia de presiune la nivelul urechii. Ceara de urechi are proprietati antibacteriene si este menita sa curete urechile. De regula, aceasta este eliminata sub forma solida, a unor “fulgi” de ceara din ureche. Insa uneori urechea nu reuseste sa elimine ceara si se formeaza astfel depozite de ceara, care capata forma unui dop de ceara.

Simptomele ce indica prezenta unui dop de ceara sunt: senzatia de presiune in ureche, durere, probleme de auz, tiuit al urechilor, mancarimi la nivelul urechii, scurgeri, vertij. Folosirea betisoarelor de ureche, a castilor interne si a dispozitivelor pentru auz sunt principalele cauze ale formarii acestor dopuri. Medicul specialist in ORL va indeparta dopurile de ceara folosind o tehnica precum irigarea urechii cu apa pentru inmuierea dopului, indepartarea dopului cu ajutorul unui instrument special sau folosirea unei solutii pentru dizolvarea dopului de ceara.

Corpuri straine patrunse in canalul intern al urechii

Corpurile straine patrunse in canalul intern al urechii trebuie indepartate cat mai repede. Cu cat un obiect petrece mai mult timp in ureche, cu atat va fi mai greu sa fie indepartat. Daca in 24 de ore nu se reuseste scoaterea obiectului cu pricina din ureche, trebuie neaparat sa se apeleze la ajutorul unui specialist. In cazul in care obiectul din ureche provoaca dureri, ameteli sau sangerari, interventia medicala trebuie sa fie facuta de urgenta.

Mastoidita

Mastoidita este o infectie bacteriala a celulelor mastoidiene cu aer din osul temporal. Celulele mastoidiene sunt menite sa protejeze structurile declicate ale urechii, sa regleze presiunea aerului si sa protejeze osul temporal in caz de traumatisme. Atunci cand aceste celule sunt infectate sau inflamate, de regula din cauza unei otite medii netratate, mastoidita apare. Simptomele mastoiditei sunt: febra, irascibilitate, letargie, umflarea lobului urechii, inrosirea zonei din spatele urechii, scurgeri la nivelul urechii.

Cauzele durerii la nivelul urechii interne

Atat inflamatia, cat si infectia de la nivelul urechii interne pot cauza dureri.

Inflamatii la nivelul urechii interne

Labirintita este afectiunea care presupune inflamarea canalelor care formeaza urechea interna si poarta denumirea de “labirint”, de aici si numele afectiunii. Aceasta apare in urma unei infectii virale sau bacteriene,a unei alergii, a unui traumatism cranian ori a unui accident vascular cerebral. Persoanele alcoolice ori alergice prezinta risc crescut de labirintita.

Simptomele labirintitei sunt vertijul, greata si varsaturile, precum si durerile la nivelul urechii. Tratamentul labirintitei se concentreaza pe ameliorarea simptomelor. Antibioticele se recomanda numai daca medicul se asigura ca este vorba despre o infectie bacteriana, nu una virala. Hidratarea este extrem de importanta pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune.

Otite interne

Otita interna este o forma foarte rar intalnita si implica in general inflamatia labirintului cohlear si vestibular din interiorul urechii.

Dureri la nivelul timpanului

Ruptura de timpan se petrece subit si apare fie cu o durere ascutita de ureche, fie prin eliberarea brusca de o durere de ureche care te sacaia de cateva zile. Perforarea timpanului poate conduce la complicatii precum aparitia unei infectii in urechea medie sau chiar pierderea auzului. Daca urechea este protejata cum se cuvinte, timpanul se va vindeca de la sine in cateva luni.

Pe de alta parte, in unele situatii, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru repararea timpanului. Cauzele producerii rupturi de timpan sunt fie infectia urechii medii care pune presiune pe timpan, fie atingerea timpanului cu un betisor de ureche sau cu un alt obiect ascutit.

Infectii la nivelul timpanului

In cazul in care timpanul este perforat si patrunde apa in ureche, poate aparea o infectie in casa timpanului. Aceasta trebuie tratata de un medic specialist ORL.

Zgarieturi sau perforari ale timpanului

Ruptura de timpan se poate petrece in urma unei zgarieturi sau a unei lovituri aplicata timpanului. Betisoarele de ureche, o lovitura primita peste ureche sau introducerea in ureche a unor obiecte precum agrafele de par pot cauza ruptura de timpan.

Cauzele durerilor de ureche secundare

Durerile de ureche pot aparea si ca o consecinta a unei alte probleme precum durerile dentare ori sinuzitele.

Dureri la nivelul danturii

Problemele dentare pot declansa dureri si la nivelul urechilor. Printre problemele de acest gen se afla: abcesul dentar, nevralgia sau mialgia. In asemenea situatii, durerea dentara iradiaza catre ureche.

Sinuzite

Si infectia sinusurilor cauzeaza durere de ureche. Asta pentru ca fluidele acumulate la nivelul sinusurilor infectate si inflamate pun presiune pe anumiti nervi care declanseaza durere si la nivelul urechii.

Nevralgia

Nevralgia de trigemen este o afectiune nervoasa care implica o serie de dureri la nivel facial. Adesea confundata cu durerile dentare, nevralgia de trigemen cauzeaza si dureri de ureche.

Inflamatii sau infectii la nivelul gatului

Inflamatiile si infectiile la nivelul gatului declanseaza, de asemenea, dureri la nivelul urechilor. Amigdalele inflamate, spre exemplu, pun presiune pe tubul Eustachian, provocand dureri.

Alte cauze ale durerilor de urechi

Exista si alte cauze ale durerilor de urechi, mai putin comune, insa care nu ar trebui neglijate.

Schimbari de presiune

Schimbarile de presiune din timpul zborului cu avionul pot declansa dureri de urechi, care pot fi insa combatute prin mestecarea unui aliment.

Scrasnetul dintilor in somn

Bruxismul, sau scrasnirea dintilor in timpul somnului, poate declansa durere de ureche, pe langa alte probleme precum durerile de cap, durerea faciala sau sensibilitate dentara.

Cefaleea

Si cefaleea poate cauza durere de ureche. In cazul unei dureri puternice de cap, durerea poate iradia catre ureche.

Tusea

Tusea persistenta poate cauza dureri de ureche.

Polipi

Polipii nazali au rolul de a proteja organismul de bacteriile si virusurile ce pot patrunde prin cavitatea nazala. Atunci cand polipii incep sa se inflameze, pot aparea simptome precum: probleme de respiratie, iritatia gatului, sinuzita, secretiile nazale precum si otitele si, implicit durerile de ureche.

Diagnosticarea durerilor de ureche

Medicul specialist in otorinolaritologie este cel care pune diagnosticul in cazul durerilor de ureche. In cazul copiilor, si pediatrul poate stabili cauza durerilor de ureche, dar tot el poate trimite copilul la specialistul ORL-ist. In multe cazuri, durerea de ureche dispare de la sine in cateva zile, insa atunci cand acest lucru nu se intampla, este obligatoriu sa se apeleze la un specialist.

Se poate face, de asemenea, o analiza la microscop a secretiilor din ureche pentru descoperirea infectiilor bacteriene. Analizele de sange sunt de folos medicului pentru depistarea infectiei. Si radiografiile sau CT (computer tomograf) pot fi recomandate de medic mai ales daca este suspectata o sursa ascunsa a infectiei. Prin intermediul acestor teste se poate vedea mai bine osul mastoidian.

Controlul pacientului si analiza simtomelor

Si in cazul durerilor de ureche consultul incepe tot cu anamneza. Pacientul va explica pe indelete simptomele sale, precum si momentul in care acestea au debutat si evolutia lor.

Analize vizuale cu ajutorul instrumentelor speciale

Medicul ORL va folosi instrumentele speciale pentru a analiza urechea externa, pe cea medie, precum si urechea interma. Instrumentele il vor ajuta sa isi faca o idee clara despre modul in care urechea arata.

Teste de auz pentru diagnosticarea durerii de ureche

Audiograma este recomandata in special in cazul copiilor intrucat infectia urechii (otita) le poate afecta auzul, care la randul sau poate afecta dezvoltarea cognitiva si limbajul celor mici.

Teste de laborator pentru depistarea infectiilor

Analizele de sange pot ajuta la depistarea infectiei de la nivelul urechii.

Teste imagistice la nivelul urechii

Radiografiile si CT (computer tomograf) sunt folosite de medici pentru o analiza mai amanuntita a osului mastoidian, in special in situatiile in care se suspecteaza o infectie cu cauza ascunsa.

Complicatii ale durerilor de ureche netratate

Complicatiile in cazul durerilor de ureche netratate sunt rare, afectiunile urechii vindecandu-se de regula de la sine. In cazul in care situatia se agraveaza si nu este tratata corespunzator, pot aparea urmatoarele complicatii:

• Pierderea auzului

• Intarzierea vorbirii in cazul copiilor

• Mastoidita (infectia osului mastoidian)

• Meningita (infectie bacteriana a membranei care inveleste creierul si masuva spinarii)

• Perforarea timpanului

Grupe de risc pentru dureri de urechi

Cu toate ca oricine poate suferi din cauza durerilor de ureche, exista anumite persoane care prezinta risc crescut, fiind predispuse infectiilor si inflamatiilor de la nivelul urechilor.

Copiii

Cu cat un copil este mai mic, cu atat mai mare este riscul ca acesta sa faca o infectie la nivelul urechii. Sistemul imunitar slabit, precum si tubul eustachian inca nedefinit predispun bebelusii la afectiuni la nivelul urechii. Mai mult decat atat, cu cat un copil are o infectie a urechii la o varsta mai mica, cu atat ii cresc sansele ca aceasta infectie sa revina. Din fericire, riscul incepe sa scada dupa implinirea varstei de 4 ani, atunci cand tubul eustachian se alungeste si isi schimba forma astfel incat sa faca mai dificila patrunderea bacteriilor in ureche.

Inotatorii

Inotatorii sunt in mod deosebit predispusi infectiei urechii externe, adica otitei externe. Aceasta infectie este cauzata de o bacterie, un virus sau o ciuperca. Inotatorii sunt mai predispusi acestei afectiuni intrucat intre sesiunile de inot le ramane apa in urechi, iar despre mediul umed se stie deja ca reprezinta mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor.

Tratarea durerii de ureche

Durerea de ureche se vindeca, de multe ori, de la sine. Poti ajuta urechea sa se vindece mai rapid folosind cateva remedii la indemana. In cazul in care durerea persista, e necesar sa apelezi la medicul specialist in ORL, care iti va rpescrie un tratament medicamentos.

Remedii naturiste pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor de ureche usoare

Compresele calde pot ameliora durerile acute de ureche. Umple o sticla de 0,5 L cu apa calda, apoi inveleste-o cu un prosop si tine-o pe ureche pe post de compresa. Vei observa dupa 20 de minute ca durerea a fost ameliorata sau chiar eliminata. Uleiul de masline este si el folosit, in popor, pentru ameliorarea durerilor de ureche, insa nu exista dovezi stiintifice care sa confirme proprietatile acestui ulei in ceea ce priveste durerile de la nivelul urechii. Uleiul de masline este incalzit si introdus in ureche cu ajutorul unei pipete. Chiar daca adultii pot incerca acest remediu, nu este recoamndat sa fie folosit in cazul copiilor.

Uleiul esential de arbore de ceai este folosit la fel ca si uleiul de masline, incalzit si aplicat cu ajutorul unei pipete. Acest ulei are proprietati antiungice, antiseptice si antiinflamatoare care ajuta atat in caz de inflamatie, cat si in caz de infectie. Usturoiul este, de asemenea, un remediu pentru durerile de ureche renumit. Acesta se piseaza apoi se dizolva in 2 linguri de ulei de susan. Se raceste apoi se strecoara si se aplica cu ajutorul unei pipete.

Tratamentul medicamentos pentru durerea de ureche

Medicul va recomanda un tratament medicamentos care sa reduca durerea, dar si simptomele asociate precum febra, atunci cand este cazul. Antiinflamatoarele si calmantele pot fi folosite pentru tratarea durerilor de ureche. Antibioticele sunt folosite in cazuri foarte rare, daca medicul constata ca otita este de natura bacteriana. Intr-o asemenea situatie se pot folosi atat antibiotice sub forma de picaturi de ureche, cat si sub forma de tablete.

Eliminarea cauzelor durerii de ureche secundare

Daca durerile de ureche sunt secundare si au aparut in urma altor probleme, este bine sa se trateze cauza pentru a nu mai exista factorul declansator al durerii. Asadar, in caz de durere de dinti, sinuzita sau alte afectiuni care declanseaza durerile de ureche, este bine sa se trateze imediat problema.

Prevenirea durerilor de ureche

Pentru prevenirea durerilor de ureche, adultii trebuie sa renunte la folosirea betisoarelor de ureche, care cresc riscul de infectie. De asemenea, atunci cand intoata adultii ar trebui sa poarte casca de inot, care le protejeaza urechea. In cazul copiilor, exista o serie de masuri pe care parintii le pot lua pentru a preveni durerile de urechi cauzate de infectii si inflamatii:

• Interzicerea folosirii biberonului si a suzetei in timp ce copilul sta intins intrucat acest obicei predispune la infectii ale urechii

• Alaptarea pret de 12 luni scade considerabil riscul de infectie la copii

• Spala mainile copiilor in mod regulat, pentru a impiedica raspadirea germenilor

• Nu curata urechile celui mic cu betisoare de ureche

Igiena corecta a urechilor

Curatarea urechilor trebuie facuta intr-un anumit mod pentru prevenirea problemelor. Spre exemplu, curatarea urechilor cu betisoare de ureche creste riscul de infectie intrucat betisorul impinge inapoi in canalul urechii secretiile cu tot cu bacterii si virusuri.

Uscarea corecta a urechilor dupa baie

In mod normal, urechile sunt capabile sa se curate singure, ceara iesind de una singura din ureche. Este interzisa folosirea, pentru curatarea urechilor, a betisoarelor de ureche, a servetelelor sau a coltului prosopului – acestea vor impinge cera inapoi, favorizand formarea dopurilor de ceara. De asemenea, urechile nu ar trebui irigate cu solutii de curatare daca ai diabet ori daca ai timpanul perforat. Foehnul poate fi folosit pentru uscarea urechilor.

Controlul cauzelor durerilor secundare

Daca suspectezi ca durerea de ureche are o alta cauza si ca doar iradiaza la nivelul urechii, ar trebui sa gasesti cauza principala a durerilor de ureche. Medicul te va ajuta sa depistezi cauza si te va directiona catre medicul specialist care te poate ajuta.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1