Căștile audio pot afecta auzul?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în 2015 că aproape 1.1 miliarde1 de tineri sunt expuși riscului de daune permanente ale auzului din cauza expunerii la zgomote puternice. Potrivit OMS, pierderea auzului pe fondul zgomotului puternic are două cauze principale, și anume:

1.    Expunerea susținută la zgomot moderat, adică 85 decibeli pe parcursul a opt ore
2.    Expunerea de scurtă durată la zgomot foarte puternic, adică 100 decibeli sau mai mult pentru 15 minute

Deși OMS listează, printre sursele cele mai periculoase de zgomot, barurile, cluburile și sălile de concerte, factorul de risc cel mai periculos este ascultatul muzicii la căști. 

Căștile audio și deteriorarea auzului

Potrivit Statista2, persoanele sub 35 de ani sunt mai predispuse să asculte muzică la căști de pe un device mobil față de alte categorii de vârstă. În acest segment, OMS estimează că circa 50% ascultă muzică la un volum mult prea ridicat, iar mulți tineri ascultă chiar și la volum maxim. Potrivit cercetătorilor, rata de risc este mult mai crescută la tineri, față de cei mai vârstnici. Din păcate, muzica la volum puternic, ascultată la căști, poate dăuna urechea interioară și duce la pierderea auzului. Să aflăm ce înseamnă, însă, muzică la volum puternic. 

De exemplu, pe un smartphone, volumul maxim, atunci când sunt montate castile audio, este egal cu 102 decibeli. Acest lucru înseamnă că daunele asupra auzului pot apărea după câteva cântece ascultate la acest volum. Chiar și la un volum mai mic, este foarte ușor să depășești limita admisă ca fiind sigură.  OMS nu este singura entitate care atrage atenția asupra daunelor irecuperabile aduse de căștile audio, atunci când nu sunt folosite corespunzător. Potrivit cercetătorilor de la Harvard Medical School, creșterea popularității căștilor audio din ultimele decenii a declanșat și creșterea ratei de diagnosticare cu pierdere de auz în rândul persoanelor sub 20 de ani. Nu există urmă de îndoială că folosirea neadecvată a căștilor poate cauza probleme de auz permanente. 

Cum afectează căștile auzul?

Urechea umană este un aparat foarte fin de identificare sunetelor, ceea ce e, de fapt, un mecanism natural de apărare. În trecut, urechile ne ajutau să ne ferim de prădători, iar, în prezent, ne ajută să comunicăm și să fim atenți la semnalele de jur. În mediul natural, sunetele normale sunt subtile, ceea ce înseamnă că urechea nu este formată să gestioneze sunete puternice. Prin urmare, atunci când e expusă la zgomot, daunele nu întârzie să apară. 

La nivelul urechii, sunetele sunt percepute sub formă de vibrații. Dacă vibrațiile sunt prea intense, pe o perioadă mai lungă de timp, perișorii din interiorul urechii nu pot face față și nu mai funcționează normal. Astfel, în funcție de cât de mult asculți muzică la căști, și cât de puternic este volumul, se pot întâmpla două lucruri:

1.    Perișorii își pierd din sensibilitate, dar își pot reveni în timp. Acesta este motivul pentru care e posibil să nu auzi foarte bine după ce părăsești un loc cu zgomot puternic, cum ar fi un festival de muzică sau un club, dar auzul revine la scurt timp după. 

2.    Dacă daunele produse sunt puternice, integritatea perișorilor este compromisă. Aceștia își pierd abilitatea de a vibra odată cu sunetul, iar deteriorarea este permanentă. 

Din păcate, daunele serioase cauzate urechii interne sunt ireversibile. Acest lucru înseamnă că, odată ce perișorii interni au fost distruși, nu se pot recupera. În plus, în prezent nu există nicio formă de recuperare a celulelor distruse de la nivelul canalului urechii. Așadar, pierderea auzului este definitivă, dar un auz deteriorat poate fi ameliorat prin terapii specifice. 

Cum îți poți da seama de problemele de auz cauzate de folosirea căștilor audio?

Simptomele principale de deteriorare a auzului sunt:
-    Tinitusul (țiuitul persistent la nivelul uneia sau a ambelor urechi)
-    Solicitarea repetării informației emise de interlocutori
-    Imposibilitatea de a auzi clar ce se vorbește în jur, mai ales în spații mai zgomotoase

Dacă manifești aceste simptome, sau prezinți semne mai îngrijorătoare de pierdere a auzului, cea mai bună modalitate de a afla în ce stare se află urechile tale este să faci un test de auz. Pentru acest test va trebui să te programezi la un medic specialist în ORL. Acesta poate solicita mai multe teste și analize, pentru a evalua capacitatea de auz și pentru a stabili o strategie de tratament. 

Cum poți preveni deteriorarea auzului atunci când asculți muzică la căști?

Poți preveni toate neplăcerile cauzate de ascultatul muzicii la căști prin câțiva pași simpli. Iată la ce trebuie să fii atentă:

1. Fii atentă la volumul sonor

Primul pas, și cel mai important, este să dai mereu volumul mai jos. Un sunet de 80 decibeli poate fi ascultat pe o durată de 25 de ore fără oprire, fără risc de deteriorare a auzului. La un iPhone, acest lucru se traduce printr-un volum de maxim 60%. La această intensitate, muzica se va auzi în continuare clar și te poți bucura de ritmurile preferate fără probleme. Controlul volumului sonor este extrem de important și îți poate salva auzul. 

2. Nu da volumul mai tare când te afli în spații gălăgioase

Atunci când te afli într-un spațiu mai zgomotos, primul instinct este sa dai volumul mai tare. Muzica mai tare ajută la înecarea sunetelor din jur. Cu toate acestea, riscul de deteriorare a auzului devine mult mai crescut. Din acest motiv, experții recomandă utilizarea unor căști cu tehnologie de anulare a zgomotului de fond, pentru a-ți proteja urechile și a evita tentația de a da volumul mai tare.  

3. Limitează expunerea la zgomot

Dacă nu vrei sa renunți la volumul ridicat, asigură-te că nu asculți muzică dată tare foarte mult timp. Durata expunerii la sunete puternice este esențială. Așadar, poți asculta muzică la 1-2 decibeli pentru aproximativ 10 minute, fără a risca deteriorarea auzului. Așadar, poți asculta o piesă sau două mai tare, și apoi să revii la un volum normal. În felul acesta îți satisfaci plăcerea, fără a-ți compromite auzul. 

4. Folosește căști supraaurale sau circum-aurale

Căștile care vin deasupra urechii, adică supraaurale sau circum-aurale, sunt mai blânde cu urechea internă, iar sunetul nu pătrunde direct în canalul urechii. În plus, acest tip de căști oferă o fidelitate a sunetului mult mai bună. Asigură-te că perechea de căști aleasă este de calitate și de la un distribuitor autorizat. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.  OMS - 1.1 billion people at risk of hearing loss, comunicat publicat la 27 februarie, 2015
https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/ear-care/en/ 
2.  Statista - Share of Spotify users in the United States as of March 2018, by age
https://www.statista.com/statistics/475821/spotify-users-age-usa/ 
CBS - When using headphones to listen to music, how loud is too loud for kids?
https://www.cbsnews.com/news/when-using-headphones-to-listen-to-music-how-loud-it-too-loud-for-kids/ 
Regain Hearing - Can Headphones Cause Hearing Loss?
https://www.regainhearing.co.uk/blog/can-headphones-cause-hearing-loss/ 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0